Nem okozott gondot Japán, jöhet Lengyelország!

Tíz góllal nyertünk, és Montenegrónak köszönhetően a második helyen zárjuk a csoportot.

Tuser Krisztián
2015. 12. 11. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérkőzés első három góljából kettőt az ázsiaiak lőttek, de gyorsan felvettük a mérkőzés ritmusát, így 6-2-nél, a 8. percben időt kért a japán kapitány. Ez sem segített. Az utolsó csoportmeccsre elfáradtak a szigetországiak, a huszadik percben már 13-5-re mentünk. Ekkor döntött úgy Németh András, hogy időt kér, szinte sort cserélt, Kiss Éva bravúrt bravúrra halmozott, Triscsuk Krisztina pedig megszórta magát. A félidő utolsó perceiben összehoztunk egy 0-3-as sorozatot, aminek következtében hatgólos előnnyel mentünk szünetre (17-11).

A második félidő elején védekezést váltott Japán, szinte a félpályára tolta ki támadójátékunkat, de egy kétperces kiállítás miatt visszaállt. Ennek következtében a 43. percben Kovacsics Anikó lerohanásos találata után már tízzel mentünk (23-13). Tomori Zsuzsanna majdnem egész pályás gólt lőtt – centikkel tévedett. A csapat láthatóan élvezte a játékot, az 50. percben tizenkét gólra hizlalta az előnyt. A cseresor pályára kerülésével láthatóan több hiba került a játékunk gépezetébe, ezt Németh András sem hagyta szó nélkül. Az első félidő végéhez hasonlóan a második játékrész végét is megnyomták a japánok, visszajöttek tíz gólra (31-21). Ők az Elnöki Kupát vehetik célba, mi pedig készülhetünk a nyolcaddöntőre.

A mérkőzés legjobbja Kiss Éva lett.

„Japán ellen a csoport többi csapata a mérkőzések jó részében megszenvedett, nekünk azonban annyi előnyünk volt, hogy nyáron többször is találkoztunk az ázsiaiakkal, és megismertük ezt a fajta kézilabda-kultúrát. Ma sikerült jól indítanunk a mérkőzést, két nappal a dánok elleni siker után folytatnunk a jó játékot. Nagy előnyt szereztünk, és ezt követően kicsit már a jövőre tartalékoltunk, hiszen az igazán nagy feladatok most következnek. A gólkülönbség a mérkőzés vége felé sem csökkent, ennek is örülök. Várjuk az ellenfelet a nyolcaddöntőre” – mondta Németh András, a válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Kézilabda Szövetség Facebook-oldalának.

„Boldog vagyok, hogy igazi csapatként ma is jól teljesítettünk, és a japánok szokatlan játéka ellen is ment a góllövés és a védekezés” – értékelt a hatgólos Triscsuk Krisztina.

„Gyors lábú ellenfél ellen kellett megtalálnunk az ellenszert, de megfelelően felkészültünk, és végre is tudtuk hajtani, amit akartunk” – mondta a válogatott védekezésében kulcsfeladatot ellátó ferencvárosi Szekeres Klára.

„Ma a koncentráció volt a legnehezebb, illetve az, hogy a japánok furcsa játékát átjátsszuk. Felkészültünk, és meg is csináltuk, amit elterveztünk, ennek nagyon örülök” – vélekedett a mérkőzésről a csapat kapitánya, Görbicz Anita.

December 13., vasárnap:
20:30 Brazília–Románia (Kolding)
20:30 Németország–Norvégia (Frederikshavn)
20:45 Dánia–Svédország (Herning)
20:45 Hollandia–Szerbia (Naestved)

December 14., hétfő:
17:45 Spanyolország–Franciaország (Kolding)
18:00 Magyarország–Lengyelország (Herning)
20:20 Oroszország–Dél-Korea (Kolding)
20:45 Montenegró–Angola (Herning)

Az esti mérkőzésen Montenegró 23-21-re megverte Dániát, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott a második helyen zárta a csoportot. A nyolc közé jutásért december 14-én, hétfőn 18 órától a lengyelekkel mérkőzünk Herningben. Sorsdöntő meccs az olimpiai kvalifikáció szempontjából (a világbajnokság győztese közvetlenül kijut a riói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek a 2016 márciusában sorra kerülő olimpiai selejtezőkön).

Ha sikerül megvernünk Lengyelországot, akkor az elődöntőbe jutásért a Dél-Korea – Oroszország mérkőzés győztesével játszunk.

A csoport, 5. forduló:
Magyarország–Japán 31-21 (17-11)

Dánia, Herning, játékvezetők: Schulze, Tönnies (németek)
Kiállítások: 6, illetve 10 perc
Hétméteresek: 2/1, illetve 4/3

Magyarország: Kiss É., Bíró (kapusok), Bódi 2, Bulath, Erdősi 1, Görbicz 2, Kovacsicz 2, Kovacsics 3, Mayer 2, Planéta 2, Szamoránsky 2, Szekeres, Szucsánszki 2, Tomori 3, Triscsuk 6 (1), Zácsik 4. Szövetségi kapitány: Németh András.

Japán: Hida, Fudzsima, Kametani (kapusok), Fudzsii 6 (2), Hara 2, Honda 2, Ikehara, Isino, Isitate 2, Kavamura 1, Macumura 2, Nagata, Szunami 1, Tanabe 1, Tanaka, Jokosima 4. Szövetségi kapitány: Kurijama Maszamicsi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.