Visszatérő anyukák: Zácsikkal és Görbiczcel a világ ellen

A budapesti és győri klasszissal kiegészült válogatott szép karácsonyi ajándékot adhat a szurkolóknak.

Tuser Krisztián
2015. 12. 03. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három héttel a magyar labdarúgó-válogatott győztes Eb-pótselejtezőjét követően a hazai sportbarátok figyelmüket Dániára irányítják. December 5–20. között a skandináv ország rendezi a 22. női kézilabda-világbajnokságot. A győztes közvetlenül kijut a riói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek a 2016 márciusában sorra kerülő olimpiai selejtezőkön. (A különböző kvótaszerzési variációkat most még nem vesszük figyelembe. Annyit azonban leszögezhetünk, hogy közvetlen magyar olimpiai kijutás a vb-n csak magyar elsőséggel vagy brazil–magyar döntővel érhető el.)

A torna címvédője a 2013-ban Szerbiában győztes, a győri Eduarda Amorim vezette brazil válogatott. Jegyezzük meg, hogy az európai kézilabdázás jeleit magukon viselő dél-amerikaiak nem esélytelenek arra, hogy megvédjék címüket, de az ő álmuk az, hogy győzzenek a 2016-os riói olimpián. Beharangozónkban a magyar válogatottra és csoportellenfeleinkre fókuszálunk.

A világbajnokság hivatalos dala

A Németh András vezette csapatot az A csoportba sorsolták Dánia, Montenegró, Japán, Tunézia és Szerbia társaságában. Görbicz Anitáék Dánia 11. legnagyobb városában, a 47 000 lakosú Herningben játszanak majd. A vb-ken eddig egy aranyat (1965), négy ezüstöt (1957, 1982, 1995, 2003) és négy bronzot (1971, 1975, 1978, 2005) szereztünk.

Az illendőség kedvéért kezdjük a házigazdákkal, akik hazai pályán mindenképpen a torna egyik nagy esélyesének számítanak. A skandináv csapatnak a belgrádi vb-n sikerült dobogóra állnia, a lengyelek 30-26-os legyőzésével szerezték meg a harmadik helyet, Jan Pytlick irányításával. A dán női kézilabdáról nincsenek jó emlékeink, elég csak az ominózus sydney-i olimpiai döntőt felidézni, de nem kell olyan messzire tekintenünk. 2014 decemberében a magyar–horvát rendezésű Európa-bajnokságon három góllal vertek meg minket, a mérkőzés a hét a hat elleni játék iskolapéldájával került be a sportág történelemkönyvébe. A válogatott végül a 8. helyen végzett, ez pedig a szövetségi kapitány állásába került, Pytlick helyére a Team Tvis Holstebro akkori mesterét, Klavs Bruun Jørgensent ültették. A csapat évek óta együtt van, hazai pályán, telt ház előtt, sikerre éhesen fog játszani, a „dán átkot” is le kell győzni ahhoz, hogy pontot csípjünk el ellenük.

A Dragan Adzics vezette montenegrói válogatott az állandóságot képviseli, ha a csapat gerincét vesszük alapul. A keret nagy része a félelmetes Buducsnoszt Podgorica játékosaira épül, aki idegenlégiós, az meg valószínű, hogy játszott vagy a jövőben játszani fog a Bajnokok Ligája címvédőjénél. A 2012-es Eb-n szerepeltünk egy csoportban a „fekete hegyiekkel”, akkor a beteg Görbicz Anita nélkül, az első félidőben megsérülő, majd a szünet után piros lapot kapó Tomori Zsuzsa hiányában 15-22-ről még egyenlíteni tudtunk, de végül két góllal, 28-26-re elbuktuk a középdöntő első mérkőzését.

Úgy véljük, hogy ellenük több esélyünk lehet a győzelemre, mint Dánia ellen. Ehhez persze meg kell állítanunk Katarina Bulatovics bombáit, Milena (Knezevics) Raicsevics és a többiek játékba lendülését. Szélsők terén gondban van a kapitány. A volt győri Jovanka Radicsevics egyedül maradt a jobb szélen, ugyanis 27 éves poszttársa, Radmila Petrovics mononukleózissal küzd, így kihagyja a tornát. A meccsek egy részében valamelyik balszélsőnek – Majda Mehmedovics, Biljana Pavicsevics – kell a jobb szélen játszania. Ezen a meccsen akár döntő tényező is lehet, hogy a bírók mennyire fogják tolerálni a montenegróiak verekedős játékát.

Déli szomszédunk válogatottja bajban van, és arra már ne is térjünk ki, hogy csak szabadkártyával indulhat a tornán. Két éve a szurkolók támogatását is élvezve ezüstéremig menetelt. Azonban 2015 márciusának közepén robbant a bomba: az ország négy meghatározó női kézilabdázója addig nem hajlandó visszatérni a válogatottba, amíg Szasa Boskovics a kapitány.

Apropó, Boskovics. A szakember nem riad meg a sportszerűtlen eszközök használatától. Nagy visszhangot váltott ki, amikor a 2012-es Eb-n, a norvégok elleni meccsen megráncigálta a napjainkban már Győrben játszó Linn Jörum Sulland mezét.

A szövetség a ferencvárosi Katarina Tomasevics (kapus), a Vardar Szkopjéban játszó Andrea Lekics (irányító) és Szanja Damnjanovics (átlövő), valamint a podgoricai Dragana Cvijics (beálló) nyílt levele után sem váltotta le a kapitányt. A négy klasszis és a szerb szurkolók támogatása nélkül még fogatlan oroszlánnak sem tűnik a válogatott. A keretben három Magyarországon játszó légiós található: Biljana Bandelier (Fehérvár KC), Katarina Krpez Slezak (Érd) és Kristina Liscevic (Vác).

Az ázsiai válogatottról egészen friss emlékeink vannak, hiszen augusztusban, a Népfürdő utcai csarnokban két felkészülési mérkőzésen is játszottunk velük. A szurkolók előtt rendezett első meccsen 34-18-ra, míg a másnapi zárt kapus összecsapáson 27-19-re nyertünk. 2019-ben kézilabda-vb-t, 2020-ban olimpiát rendeznek, így elkezdték „gyúrni” a válogatottat. Kapitányuk, Kurijama Maszamicsi, a felkészülési mérkőzések után nem is rejtette véka alá, hogy agresszivitásra épülő válogatottat szeretne látni. A japánok a legendás dél-koreai stílusjegyeket követik: gyorsak és szívósak. Taktikájuk pedig a nyitott védekezésre és a rengeteg lábmunkára épül. A szigetországiak két játékosa – Isitate Majuko, Tanabe Juki – Székesfehérváron keresi kenyerét. Az előző világbajnokságot a 16. helyen zárták. Nem lebecsülve a felkelő nap országának válogatottját, de a magyar csapat számára ők még a kötelezően legyőzendő kategóriába tartoznak.

Egy magyar nőikézilabda-barátnak Tunéziáról elsőre valószínűleg a Siófok beállósa, Asma El Ghaoui jut eszébe. A Balaton-parti játékos hazája válogatottjának egyik legjobbja, október közepén egy interjúban elmondta, hogy „a magyarok előbb járnak, mint mi, de ha jó napot fogunk ki, bármi lehet”. Az Érd elleni bajnoki mérkőzésen azonban sérülést szenvedett El Ghaoui, így kénytelen kihagyni a tornát.

Az előző világbajnokság csoportmeccsén a félidei döntetlen után (15-15) egy verejtékszagú, kétgólos győzelmet (26-24) aratott ellenük a magyar válogatott. A 17. helyen záró afrikai csapat az otthon játszó játékosokra épül, de ütközős, birkózós játékukkal a nagyobb tudású együttesek dolgát is meg tudják nehezíteni. Ugye nem akarunk még egy izzadós meccset átélni Dániában?

És akkor jöjjenek lányaink. A 2013-as szerbiai tornán, még Hajdu János irányítása alatt, a 8. helyet sikerült megszerezni. A negyeddöntőben, kétszeri hosszabbítás után 33-31-re kikaptunk a későbbi világbajnok Brazíliától. A 2014-es magyar–horvát közös rendezésű Európa-bajnokságra már Németh András készítette fel a válogatottat: a hatodik helyen zártunk. A kapitány fokozatosan építette válogatottját. Márciusban játszottunk a spanyolokkal, a nyár elején egy oda-vissza vágós páros meccsen kiütöttük Ausztriát, így kijutottunk a vb-re. Augusztusban megmérkőztünk a japánokkal, októberben az Eb-selejtező 5. csoportjában 13-13 góllal megvertük Szlovákiát (32-19) és Finnországot (38-25).

Kapusok: Bíró Blanka (Ipress Center Vác), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győr), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC), Planéta Szimonetta (Győr), Tomori Zsuzsanna (Győr)
Irányítók: Görbicz Anita (Győr), Szucsánszki Zita (FTC)
Beállók: Mayer Szabina (Fehérvár KC), Szamoránsky Piroska (FTC)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Triscsuk Krisztina (Dunaújváros), Zácsik Szandra (FTC)
Balszélsők: Kovacsics Anikó (Győr)
Védő: Szekeres Klára (FTC)
Szövetségi kapitány: Németh András
Edző: Köstner Vilmos
Csapatmenedzser: Pálinger Katalin

Itthon maradó tartalék a győriek balszélsője, Korsós Dorina.

A vb-rajtjára 16 kézilabdázó nevezhető, a torna során két cserére van lehetőség.

A kapitány év közben már leszögezte, hogy többé-kevésbé megvannak azok a játékosok, akikből kijelöli az utazó keretet. Így nem okozott nagy meglepetést annak a 18 kézilabdázónak a neve, akik mehetnek a vb-re. A csapatban hat győri és hat ferencvárosi játékos található.

A szülési szabadságról visszatérő Zácsik Szandrával és Görbicz Anitával még változatosabb lehet a játékunk.

Érdekesség, hogy a Siófok női kézilabdacsapatát irányító dán származású Christian Dalmose is minket segít a tornán. A szakember valószínűleg helyismeretével lesz majd a csapat hasznára, de az ellenfelek feltérképezésében is akadhat feladata.

A közvetlen felkészülés kezdetén Németh András a Nemzeti Sportnak adott interjújában leszögezte, hogy a négy közé jutást tűzte ki a csapat számára: „Olyan céllal akarunk kiutazni Dániába, amely jelentős teljesítményre ösztönöz. Vagyunk olyan erősek, hogy teljesítsük, elvégre mindkét csapatunk elsőként zárta a maga BL-csoportját, és a keret hetven százalékát a tőlük érkező játékosok adják.”

A kapitány az utolsó pillanatban mégis húzott egy váratlant, amikor is a ferencvárosi Szekeres Klárára cserélte a klubtárs Mészáros Reát: „Korábban az volt a kérdés, hogy csak védekező szerepkört betöltő játékost, amilyen mondjuk Szekeres Klára, elbír-e egyáltalán a tizenhatos keret. Ám az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy Mészáros Rea sem tud annyit segíteni a csapatnak nemzetközi szinten, mint gondoltuk, védekezésben pedig Szekeres sokáig jobb formában volt, ráadásul rutinosabb is, úgyhogy a stábbal a kettejük cseréje mellett döntöttünk.”

A legfontosabb Rio elérése, ezt pedig, mint már említettük, két módon valósíthatjuk meg. Csoportunk első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, ahol a B csoport (Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola) egyik továbbjutójával találkozik a nyolc közé jutásért vívandó mérkőzésen.

Tunéziát, Szerbiát és Japánt mindenképpen meg kell vernünk, így már meglehet a harmadik hely. Montenegró és Dánia közül az egyiket el kellene kapnunk, a „fekete hegyiek” ellen erre több esélyt látunk. Ha a csoport második-harmadik helyén tudnánk végezni, akkor valószínűleg a svéd–holland–lengyel trió valamelyikével játszanánk.

A svédek két éve nem voltak ott a vb-n, míg a tavalyi Eb-n Montenegrót legyőzve lettek bronzérmesek. A holland válogatottról kifejezetten rossz emlékeink vannak: a 2010-es norvégiai kontinenstornán – Pálinger Katalinnal a kapuban – 27-19-es vereséget mértek ránk. Ellenben a lengyelek jó ismerőseink, hiszen tavaly Győrben, az Európa-bajnokságon 29-23-ra diadalmaskodtunk, így nem lennénk elkeseredve, ha őket rendelné mellénk Fortuna.

A nyolc közé kerülve már csak karnyújtásnyira lenne az olimpiai selejtezős torna elérése, amihez az újabb háromból egy meccset kell megnyerni.

A magyar válogatott csoportmeccsei:
December 5. 18.00: Magyarország – Tunézia
December 6. 18.30: Szerbia – Magyarország
December 8. 18.30: Montenegró – Magyarország
December 9. 20.45: Magyarország – Dánia
December 11. 16.15: Magyarország – Japán

A világbajnokság – köztük a magyar válogatott – mérkőzéseit a Sport TV közvetíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.