Dujsebajevnél kiborult a bili a dán meccs után

A sima vereséget követően feldúltan nyilatkozott a kapitány. Esélyünk sem volt.

Gabay Balázs
2016. 01. 20. 21:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem verte még Európa-bajnokságon a dánokat a férfikézi-válogatott, és az oroszok elleni vereségünk láttán nem tűnt úgy, hogy épp most fogjuk megtörni az átkot. Talant Dujsebajev az utolsó gdanski meccsünk előtt is azt sulykolta, hogy képesek vagyunk győzni.

Ha lemaradt a meccsről

A sok videózás, a nagy fogadkozás eredménye nem tükröződött a pályán. Hornyák 2. percben értékesített hetesénél nem gondoltuk volna, hogy utoljára mutat egyenlő állást az eredményjelző a találkozón, pedig így lett. Toft Hansen rendületlenül pattintgatta be a kapuba a jobbnál jobb bejátszásokat, a világ legjobb játékosának is megválasztott Mikkel Hansen pedig a gólpasszok mellett a gólokat is elkezdte lövöldözni: úgy tűnt, minket választott bemelegítő csapatnak az Eb keményebb szakaszához érkezve.

3-9-nél Dujsebajev időt kért, de ezzel sem tudta megtörni az északiak lendületét. Az átlövőket valamilyen rejtélyes oknál fogva alig-alig próbáltuk leütközni a szaggatott vonal előtt, kilenc méteren belül pedig Hansen, Mensah Larsen vagy éppen Christiansen ritkán hibázik, nem is sűrűn tettek nekünk ilyen szívességet. A Miklert váltó Bartucz sem tudott segíteni, húsz perc alatt eldőlt a meccs. Ekkorra már nyolccal vezettek Gudmundur Gudmundsson tanítványai, magyar részről pedig ötlet sem volt arra, hogyan állíthatnánk meg a magunkat a lejtőn.

A második játékrész kezdetén feljöttünk mínusz hatra, ezzel el is lőttük a puskaporunkat, amely láthatóan teljesen átázott ezen a mérkőzésen. Nagy László a félidő közepe táján dobta első gólját (16-21), érthetetlen, miért vonul ennyire háttérbe a magyar válogatott kiemelkedően legjobb képességű játékosa – ráadásul a taktika alapján szándékosan teszi. Hornyák egy ideig magabiztosan váltotta gólra a heteseket, de aztán ő is hibázott. Újfent három rontott büntetővel zártuk a meccset, ami visszatérő, súlyos probléma. A találkozó egyetlen pozitívuma újra csak Bánhidi Bence játéka volt, aki nemcsak gólokat lőtt, hanem magas százalékban harcolta ki a heteseket.

Azzal nincs gond, hogy nem az Eb-ezüstérmes ellen szerezzük vissza az orosz meccsen elvesztegetett két pontot, azzal viszont már van, hogy a szövetségi kapitány egy újoncokkal megtűzdelt, új taktikai elemek sokaságával bombázott kerettől várja el, hogy pariban legyen a dánokkal. Az eddig mutatott játék alapján olybá tűnik, hogy Dujsebajev túlzott elvárásokat támaszt a csapattal szemben, miközben a védekezésünk szellős, nincs igazi vezérünk, se komoly irányítónk, és nem értjük az általa kidolgozott rendszert. Ennek fényében visszásnak tettszenek magabiztos prognózisai.

Bár a meccs utáni, az M4-nek adott nyilatkozatában újfent magát jelölte meg fő vétkesként, végül nem bírta tovább, és kiszabadult belőle a feszültség.

„Egyelőre nem látom viszont az elképzeléseimet a parkettán. Több idő kell ahhoz, hogy a játékosok pontosan megértsék, mit akarok játszatni velük. Az oroszok elleni és a mai vereség az én hibám, vállalom a felelősséget. Viszont azt muszáj megjegyezni, hogy ennyi lehetőséget nem lehet büntetlenül adni az ellentámadásokra. Megyek tovább, és küzdeni fogok a csapattal. Nagyon fájó, hogy még komolyabb ellenállásra sem tudtuk készteti a dánokat, egyértelműen jobbak voltak hatvan percen át. Az én hibám, de utólag nagyon könnyű ám okoskodnia bárkinek.”

A szövetségi kapitány valamin érthetetlenül felhúzta magát, jó egy percen át emelt hangon magyarázott spanyolul a köztévé riporterének – Bartók Csaba is csak foszlányokat tudott fordítani –, majd feldúlva távozott a mixzónából.

Bánhidi Bence ma is mindent megtett, de ezúttal nem sokra mentünk vele.

„Nem tartottuk be a megbeszélteket az első félidőben, így elhúztak a dánok. Még több idő, gyakorlás kell ahhoz, hogy az elvárt taktikát meg tudjuk valósítani.”

A ziccerek, a büntetők: Ancsin Gábor is ugyanazt a meccset „nézte”, mint mi, és úgy érzi, mindenkinek magában kellene helyre tenni az eddig történteket.

„Megint a százszázalékos ziccereket rontottuk el sorban, és heteseket hibáztunk el. Amit az edzéseken gyakorlunk, azt meg kellene tudni csinálni élesben is. Fejben is javulnunk kellene, másképp ezeket a magas hőfokú meccseket nem tudjuk megnyerni. Mindenkinek magában kell helyretennie a dolgokat, nagyon pici plusz kellene, és egy kicsivel több önbizalom.”

Mikler Roland ezúttal nem tudott lendíteni a csapat szekerén. Ő úgy látja, fejben rendben van a csapat, más problémák vannak.

„Mentálisan normálisan felkészültünk, hogy úgy mondjam, szét lett tépve az öltöző, de úgy érzem, még nem vagyunk egy súlycsoportban a dánokkal. A pályát is szét akarjuk szedni, de egyelőre fiatal a csapat. Válogatottszinten nem sok az másfél év, amióta gyakoroljuk Dujsebajevvel az új taktikát. Az újoncoknak új helyzet a nagy tét, ezzel meg kell birkózni. Nincs olyan nagyon messze az olimpiai selejtezős hely, bízni kell magunkban. Szeretnék én is sokkal nagyobb magabiztosságot sugározni a csapat felé, ezen dolgozom.”

Pénteken Németországgal találkozunk a középdöntőben, ahová a két vereséggel nem viszünk pontot magunkkal.

Férfikézilabda-Európa-bajnokság, csoportkör, 3. forduló, D csoport, Gdansk
Magyarország–Dánia 22–30 (10–18)
Gdansk, 7000 néző, v.: Pichon, Reveret (franciák)
Magyarország: Mikler – Nagy K. 2, Ancsin G. 2, Schuch 1, Nagy L. 1, Borsos, Gazdag 1. Csere: Bartucz (kapus), Bánhidi 2, Zubai Sz., Bodó 2, Hornyák 5 (5), Dzsamáli 1, Faluvégi 3, Pásztor Á. 1, Iváncsik G. 1
Dánia: Landin – S. Hansen 2, Christiansen 5, M. Hansen 9 (1), H. Toft Hansen 3, Larsen 3, Mortensen 3. Csere: Moller (kapus), Mollgaard, Noddesbo 3, Lauge, Eggert 1 (1), Balling, Damgaard 1
Kiállítások: 2, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 8/5

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.