Furcsa tanulmányok

Állítólag 240 millió adófizetői forintba kerül egy korábbi tanulmány részeinek kimásolása és fordítása.

2016. 01. 21. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Együtt szerint a 2024-ben esedékes budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányának kiegészítésére, másolásra és fordításra fizetett a magyar állam 240 millió forint közpénzt a Pricewaterhouse Coopers Kft.-nek. Pataki Márton, a párt budapesti elnöke közölte: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó Olimpiai Pályázati Bizottság Olimpiai Védnökök Testülete foglalkozik a budapesti pályázattal, de a nyilvánosságot nem tájékoztatta arról, hogy létezik egy új közbeszerzési eljárás, amelyet az elsőhöz hasonlóan, egyedüli pályázóként a Pricewaterhouse Coopers Kft. nyert meg.

Az ellenzéki párt többek között azt sérelmezi, hogy az Európai Közbeszerzési Értesítőben volt elérhető az információ, onnan értesült az Átlátszó.hu oknyomozó internetes portál, majd a magyar nyilvánosság, hogy november 19-én lezárták a közbeszerzési eljárást, amelyen csak egy pályázó, a Pricewaterhouse Coopers Kft. indult.

Pataki Márton ezt a munkát Schmitt Pál plagizáláshoz hasonlítja: a párt állítja, nem jön létre vadonatúj szellemi termék, a NOB kérdőívének a megválaszolásához elég a megvalósíthatósági tanulmány egyes passzusainak a kimásolása és lefordítása, ezért sem reális a 240 millió forint kifizetése.
Az ellenzéki párt azt is kifogásolja, hogy miért nem a 2014 decemberében létrehozott pályázatíró nonprofit kft. végzi el a munkát, egyáltalán mit lehet tudni a kft. működéséről, amely a Fővárosi Közgyűlés és a MOB döntése nyomán jött létre.

Valójában a kft. feladata volna a pályázatírás. Legkésőbb februárban ténylegesen működnie kellene, mert február 16-án kell beadni a NOB első kérdéssorára a választ

– mondta a Magyar Nemzetnek Pataki.

Lapunk felvetette, hogy érdemes volna összehasonlítani a korábbi, 480 millió forintról szóló és a mostani, 240 millió forintról szóló szerződések tartalmát. Pataki így válaszolt: az Együtt kedden közérdekű adatigényléssel fordult az NFM-hez a megbízási szerződések megismerésének az érdekében.

Az Olimpiai Pályázati Bizottság Olimpiai Védnökök Testületének tagja, Bienerth Gusztáv lapunknak elmondta: bármelyik cég készítené el ezt az anyagot, az egyes elemeiben és megállapításaiban támaszkodhat a megvalósítási tanulmányra. Bienerth állítja, a jelenlegi tanulmány teljesen új feladat, nem másolásról van szó. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérdéseire nem lehet csak a már korábban elkészült tanulmány alapján felelni, azok új válaszokat is igényelnek, hiszen azóta eltelt némi idő, amely változásokat is hozott magával.

Az NFM az alábbi közleményben tájékoztatta a Magyar Nemzetet:

A NOB 2015. szeptember 16-án nyilvánosságra hozta a pályázással összefüggő részletes követelményeket, amelyek a korábban ismert feltételektől jelentősen eltérnek [ ] A felülvizsgált, új típusú pályáztatási rendszer megköveteli a pályázó városoktól annak bemutatását is, hogy az olimpia megrendezéséhez szükséges létesítmények fenntarthatóak lesznek nemcsak környezeti, hanem gazdasági és szociális szempontból is, méltó örökségéül szolgálnak a város és a régió számára. A megváltozott feltételrendszer alapján olyan további szolgáltatások nyújtása, feladatok elvégzése vált szükségessé az első pályázati szakaszhoz kapcsolódó kérdőív elkészítése érdekében, melyek a Pricewaterhoose Coopers Magyarország Kft. (PwC) korábbi szerződésében nem szerepeltek.

A Pricewaterhouse Coopers szakértőjét lapzártánkig nem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.