Ugródeszka lett Lengyelország

Esély a magyar focistáknak az egyre jobban felértékelődő Ekstraklasa.

Gyöngyösi Balázs
2016. 01. 26. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország vált a magyar futballisták első számú felvevőpiacává, a közelmúlt tendenciáját erősítve idén januárban Gyurcsó Ádám a Pogon Szczecinbe, Gosztonyi András pedig a Slask Wroclawba szerződött. Rajtuk kívül már eddig is a 16 csapatos Ekstraklasában edződött Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), illetve Kádár Tamás és Lovrencsics Gergő (mindkettő Lech Poznan) is.

A Magyar Nemzet érdeklődésére Szabados Gábor sportközgazdász megállapította, hogy Lengyelország kitűnő ugródeszka lehet honfitársaink számára, hiszen ha a labdarúgásra is egyfajta iparágként tekintünk, ez a bajnokság a beszállítója a nyugat-európai topligáknak, elsősorban a német Bundesligának. A szakember szerint még ha a lengyel futball nem is feltétlenül jobb a horvátnál, a szerbnél vagy a románnál, 40 milliós lakossága révén ez az ország a régió legnagyobb piaca. Ennélfogva a kelet-közép-európai átlagnál jóval nagyobb a fizetőképes kereslet, a bajnoki mérkőzésekre nem 2-3 ezren járnak ki, mint a magyar NB I-ben, hanem egy rangadón kint vannak 25-30 ezren, de az átlag is 8-9 ezer fő között mozog.

A sportközgazdász inkább azt tartja furcsának, hogy csak az elmúlt egy-két évben kezdtek el a lengyel bajnokság felé áramlani a magyarok, hiszen már öt-tíz esztendeje is járható volt ez az út, ami kis szerencsével Németországba vezethet. Szabados Gábor úgy látja, egy európai topligában az itthoni jövedelmük 15-20-szorosát is megkereshetik légiósaink, ehhez képest a lengyel klubok a hazai viszonyokhoz képest három-négyszeres bért kínálnak. Felidézte, hogy a magyar–lengyel üzleti modell működőképességét paradox módon egy lett játékos igazolta, bizonyos Artjoms Rudnevs, aki 2010-ben Zalaegerszegről került a Lech Poznanba, ahonnan két év alatt jutott el egy patinás Bundesliga-egylethez, a Hamburghoz. Ezek után Lovrencsics következett 2012-ben: a Lombard Pápa játékosaként még idehaza sem volt igazán ismert, ugyanebben a poznani együttesben azonban felépítette a karrierjét. Utánuk jöttek szépen sorban a többiek, a zentai születésű Nikolics az eddigi legsikeresebb magyar, aki fél év alatt 21 bajnoki meccsen 21 gólt termelt.

Lengyelország szállítópiaci szerepét Szabados szerint mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a német válogatott eredményességét is jó darabig a lengyel származású Miroslav Klose és Lukas Podolski határozta meg: előbbi Opole, utóbbi Gliwice szülötte. A Bayern München támadójátéka pedig Robert Lewandwoskira épül, aki jó néhány Bundesliga-rekordot megdöntött már, tavaly szeptemberben például kilenc perc alatt szerzett öt gólt. A lengyel Ekstraklasára visszatérve a szakember kiemelte, hogy mint mindenhol máshol, itt is fontos szerepet tölthet be szponzorként egy bank, távközlési cég vagy éppen sörgyár, de szembetűnő, hogy a tulajdonosi körben jó néhány termelő, szolgáltató kis- és középvállalkozás tűnik fel. A magyar NB I-ből éppen ezt hiányolja: a Molon vagy az OTP-n kívül leginkább a hazánkban gyárat építő német autóipari konszernekben – így az Audiban vagy a Mercedesben – bízhat a versenysport, a hazai kkv-k erejére nemigen támaszkodhat.

A lengyel vonalat összegezve a sportközgazdász kijelentette, hogy innen könnyebben eljuthat Németországba vagy Angliába egy magyar labdarúgó, ha viszont tömegével jelennek meg honfitársaink a lengyel bajnokságban, az a nyugati klubok játékosmegfigyelőit közvetlenül Magyarország felé is fordíthatja. Szabados Gábor szerint a magyar válogatott Európa-bajnoki kijutása miatt amúgy is valamelyest javulni fog az NB I megítélése. Mint mondta, valószínűleg Balogh Norbert sem igazolhatott volna Debrecenből az olasz élvonalbeli Palermóhoz, ha nincs az Eb-részvétel. Pedig a selejtezők során egy percet sem játszott, a siker azonban automatikusan javít a magyar futballisták külföldi esélyein. Egyértelműbb eset az Eb-pótselejtező hősévé váló Kleinheisler Lászlóé: lényegében a norvégok elleni oslói góllal adta el magát a bundesligás Werder Bremennek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.