„A víz elmossa a könnyeim”

Adámi Zsanett úszónk a paralimpiára is kijuthat. Kitartásról, sikerekről, az életéről mesélt.

Kovacsik Ágnes
2016. 03. 14. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatal, mosolygós paraúszó háromszor döntötte meg a 150 méteres vegyes úszás világcsúcsát. 2013-ban kétszer is sikerült új rekordot felállítania, majd egy évvel később is maga mögé utasította a világot. Az idei Európa-bajnokságon ismét megmutathatja, mire képes.

Zsanett az ötkarikás esélyekről egyelőre óvatosan nyilatkozik, hiszen négy évvel ezelőtt is londoni szerepléssel kecsegtette a sors, ám akkor az nem jött össze. Ha most kijut, három versenyszámban indulhat: az ötven- és százméteres hátúszásban az S2-es kategóriában, valamint az ötvenméteres mellúszásban az SB3-asban. A csapat hat női kvótát szerzett, ezekre nyolcan állnak sorba. Zsanett eddigi eredményei meggyőzhetik a szövetségi kapitányt, hogy érdemes a részvételre.

A fiatal sportoló a Sun Palace Fitnesz Club úszómedencéjében rója a hosszokat. „Három-nulla-négy” – nyomja le a stoppert Magyarovits Zoltán, Zsanett edzője. A paraúszó meglepődik a jó eredményen, szusszan egyet, majd a rövid pihenő után ismét elrugaszkodik a medence széléről, hogy minden erejét beleadva kihozza magából a legjobbat.

Az úszótehetség január közepe óta az Újpesti Torna Egylet (UTE) színeiben edz, és ennek azért is örül, mert egyik nagy példaképével, Gyurta Dániellel egy csapatban készülhet az ötkarikás játékokra. A 21 éves sportoló a világklasszis mellett trénerére is hősként tekint, mestere sokszor önt belé lelket és erőt. Zoltán útmutatása, lelkesítése mellett még ha rossz kedvűen is ugrik vízbe, a végén mosolyogva száll ki a medencéből. Az edzés és a versenyzés mindazonáltal óriási erőfeszítést és koncentrációt kíván meg. Zsanett úgy fogalmaz:

„ha sírok, nem látják a vízben, hiszen az mindent elmos”.

A kis Zsani súlyos, négy végtagot érintő deformitással született. Pár hónapos korában került örökbefogadó szüleihez, ám vér szerinti édesapja sem mondott le róla, végig támogatta a háttérből.

A paraúszó három évvel ezelőtt, a felnőttkorba lépve találkozott először apjával. Akkor azonnal világossá is vált számára, hogy egy az egyben az ő természetét örökölte. Ma már mosolyogva teszi hozzá: „a vér valóban nem válik vízzé”.

Zsanettet szeptemberben vették fel a Budapesti Corvinus Egyetemre, ahová nagyon szeret járni, a hét három estéjén (plusz egyszer hétvégén) pedig várja őt a víz. Kerekes székben ül, ám anélkül is kiválóan tud „közlekedni”, hiszen gyermekkorában megtanulta, hogyan is kell:

„mindent meg tudok csinálni, kivéve járni.”

Önállóságra nevelték szülei is, akiktől mindig megkapja a kellő támogatást, hogy túllendüljön a nehéz pillanatokon.

Az úszás nagyon sokat segített abban, hogy Zsanett elfogadja saját testét. Ez olyan tevékenység, amely minden fogyatékosságot elárul és megmutat, hiszen a fürdőruha nem rejti el a hibákat a kíváncsi tekintetek elöl. Nehéz volt levetkőzni a gátlásait, ám amit a fiatal lány a sorstól kapott, azzal már megbékélt. Láthatta, hogy nemcsak őt érinti a fogyatékosság, hanem sok más versenyzőtársát is. Akkor gondolkodott el azon, hogy talán nincs oka panaszra, hiszen vannak olyan sportolók, akiknek nincsen lábuk, nincsen karjuk, s mint mondja: „nekem mindenem megvan, csak egy picit más”.

Kisgyermekként került apához és anyához, ahogyan ő nevezi nevelőszüleit, ám a vér szerinti édesapja sem mondott le róla. Mindig mellette volt a háttérben. Gyermekként angyalkát kapott tőle ajándékba, szponzor néven ajándékokat küldött lányának. Három évvel ezelőtt a felnőttkorba lépve találkozott először az édesapjával, mint mondja. „A vér nem válik vízzé” A fiatal lány boldog, hogy egymásra találtak az édesapjával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.