Aranyak még: minden idők „legesleg” úszó-Eb-je

Nem volt még ennyi elsőségünk kontinensviadalon, ráadásul olimpiai évben vagyunk. Zárónapi összefoglaló.

2016. 05. 22. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éremesővel és a kontinensviadal éremtáblázatának élén kívánta befejezni szereplését a magyar úszócsapat a londoni Eb-n, a 8 vasárnap délutáni fináléból 5-ben érdekeltek voltunk. Kapás Boglárka a 3. legjobb idővel volt finalista 400 m gyorson, Verrasztó Dávid az elsővel 400 m vegyesen – egyik üldözője Gyurta Gergely volt –, Szilágyi Liliána a 2. legjobb idővel volt döntős 200 m pillangón (Jakabos Zsuzsanna az 5.-kel), férfi 4x100-as vegyes váltónk pedig a 3. legjobb időeredménnyel jutott a legjobb 8 közé.

Elsőként a magyarok közül Takács Krisztián ugrott vízbe férfi 50 gyorson, ahol tervei ellenére levegőt kellett vennie, így lemaradt a „bármi lehet” eredményről, hatodikként zárt, de ezért is minden dicséret megilleti őt.

Takács Krisztián nyilatkozata az M4 Sportnak az 50 gyors után:

„Sajnos túlpörgettem magam, és levegőt kellett vennem közben, ezért nem sikerült egyéni csúcsot és 22 másodpercen belüli időeredményt úsznom.”

Jöttek ezután a hölgyek, a 200 m pillangón második idővel döntőbe jutott Szilágyi Liliána és az 5.-ként Kvalifikált Jakabos Zsuzsanna. Mindketten fantasztikusan rajtoltak. 50-nél Szilágyi Liliána 1., Jakabos 4. helyen fordult. 100-nál Szilágyi vezetett, Jakabos az 5. helyen érkezett. 150-nél Szilágyi Liliána visszaesett a 2. helyre, de Jakabos megkezdte a felzárkózást, a 4. helyen fordult. 200-nál Szilágyi Liliána rosszabb benyúlással, 1 századdal kikapott a német Franziska Hentkétől. Jakabos Zsuzsanna 4. lett. Azonban ami a nyilatkozatoknál történt, mindenkit meglepett, megkönnyeztetett.

Szilágyi Liliána az M4 Sportnak, szó szerint:

„Nem érdekel, komolyan. Most kapjak ki inkább, mint az olimpián. Tudom, hogy mi a célom. Annyira boldog vagyok, hogy nem hiszem el. Három hónapja abba akartam hagyni az úszást. Elegem volt abból, hogy amilyen családba születtem (Szilágyi Gyarmati Dezső unokája, Szilágyi Zoltán lánya - a szerk.), az meghatározott engem. Az emberek úgy gondolták, hogy nekem mennyire könnyű. El kell mondanom, hogy egyáltalán nem könnyű. Három hónappal ezelőtt ezt elrendeztem magamban, és azt mondtam, hogy elég volt. És mégis itt vagyok. Életemben először magam miatt csinálom, nem pedig azért, hogy ki az én apám, ki az én nagyapám. Meg akarok állni a saját lábamon, a saját egyéniségem, a saját tehetségem, a saját sportom miatt. Hihetetlenül nehéz volt, rengeteg akadályt kaptam, és még rengeteg akadály jön is. De boldog vagyok, mert önmagam lehetek. Az emberek, akikre számíthatok, sokat adnak nekem. Életemben először ember lehettem, hibázhattam és sírhattam. Köszönöm mindenkinek!”

Jakabos Zsuzsanna az M4 Sportnak: „Mindent kiadtam magamból, nem lehetek szomorú, nem gondolom, hogy valamit elrontottam. Jó pályán, a szélén, a kettesen úsztam”.

A nap talán legjobban várt döntője jött, 400 m vegyesen ugyanis legjobb idővel került fináléba Verrasztó Dávid, három pályával „följebb” pedig ott volt Gyurta Gergely is. A női 200-as pillangóhoz több dologban is hasonlít a szám: „pályaelhagyó” magyar Európa-csúcstartója van – Cseh László személyében – és öldöklő küzdelem volt a számban való részvételért. Gyurta Gergely ráadásul igencsak megizzadt a középdöntőben, hiszen Grátz Benjáminnal a riói indulási jogért küzdött, és mindössze egyetlen hellyel végzett előrébb „a kis” Gyurta Grátznál, akinek viszont olimpiai indulást jelenthet, ha Gyurta Gergely lemond erről a számról...

Verrasztó nagyon rosszul kapta el a rajtot, Gyurta jól, utóbbi harmadikként fordult 50-nél. 100-nál Verrasztó már a harmadik volt, Gyurta csak az ötödik. 150-nél Verrasztó simán vezetett, Gyurta továbbra is 5. volt. Féltáv: Verrasztó simán vezetett, Gyurta már a 4.! 250-nél Verrasztó szétverte a mezőnyt, Gyurta Gergely is jött, már a dobogót ostromolta! Az utolsó százra Verrasztó Dávid porig alázott mindenkit, Gyurta a dobogóért küzdött, Verrasztó végül simán Európa-bajnok, Gyurta Gergely 4. helyen végzett, bravó!

Verrasztó Dávid az M4 Sportnak:

„Jobbat szerettem volna, persze jó formában vagyok most is. A következő versenyeken még jobban fogok menni. Az olimpiára készülök ugyanúgy, mint eddig. Lesz, ami lesz, nem tudok jósolni. Most ennyi, megyünk tovább.”

És jött az eddig 3 aranyérmes Kapás Boglárka 400 m gyorson. Az UTE 23 éves úszónője elvileg már jóllakott lehetett volna Londonban, 800-on és 1500-on ő győzött, a 4x200-as gyorsváltó tagjaként pedig szintén meghallgathatta a magyar Himnuszt. A fináléba a 3. legjobb idővel került, éppen elütve a döntőbe jutástól az összességében 10. helyen végzett Késely Ajnát – 3 brit végzett köztük, akik közül csak kettő indulhatott a döntőben, így lett Késely visszalépés esetén az első számú tartalék versenyző volt. Kapás tehát negyedik aranyáért tepert.

Kapás a 3-as pályáról startolt... Nem is rosszul! A spanyol Mireia Belmontéval együtt ment 50-ig, de még 100-nál is „közösen” fordultak. 150-nél egy picit ellépett (fél testhosszal), féltávnál ez az előny egy egész testhosszra hízott! 250-re stabilizálta ezt a fölényt, legnagyobb ellenfelét már másfél testhosszal verte. 300 méternél bődületes előnye volt már, 350-nél pedig borítékba tehettük a csapat 10. aranyérmét. Az utolsó hosszon már látta a viszonyokat, vetélytársai felé vett levegőt, és megszerezte saját maga 4. londoni Eb-aranyérmét! És akkor most szembesíthetjük Kapás Boglárkát az MNO-nak adott interjújával. Azt mondta, 3 éremért, egy aranyért megy Londonba. Ebből lett négy arany.

Kapás Boglárka az M4 Sportnak:

„Még mindig el sem hiszem, ami történt, a helyezés és az időeredmény. Fantasztikus, nagyon boldog vagyok. Minden megvalósult, amit csak terveztem, nem tudtam, mennyire leszek fáradt, elindultam a táv második felén. Itt, ezen az Európa-bajnokságon kezdtem hinni magamban, érdemes volt eljönni Londonba. Hogy megyek Rióba? 800 gyorson dobogóra akarok kerülni, de most már a 400-ra is oda kell figyelnem. Van még két hónap kemény munka, még jobb leszek az olimpiáig.”

Végül jött a slusszpoén, a 4x100-as férfi vegyes váltó.

Balog Gábor kezdett háton. 50-en hatodik helyen fordult, 100-on szépen feljött, de 6. helyen adta át a „botot” Financsek Gábornak. 150-nél Financsek hosszan delfinezett és lemaradt, jöhetett Cseh László, az ő távja (100 m pille) bajnoka... neki kellett valamit kitalálnia ezen a százon; 250-nél már megint versenyben voltunk, 300-nál pedig már a második helyen jöhettünk! Bohus Richárd a 4. helyen ment az utolsó 50 felé, de meglett végül a 3. hely!

A férfiváltónak Gyurta Dániel nélkül is meglett a kvóta, hiszen a görögöket, a svédeket és az íreket is megelőzték. Az olaszokat szabálytalan váltás miatt kizárták, az írek így megszerezték a 7. helyet.

Az Európa-bajnokság hivatalos éremtáblázatának élén zártunk 10 arannyal, 4 ezüsttel és 5 bronzzal (dicsőségfal alább). A vizes sportok Európa-bajnokságának összesített táblázatában a másodikak lettünk Nagy-Britannia mögött, ebben benne vannak a műúszó- és műugrószámok is. Soha ilyen jó úszó-Eb-nk nem volt még. Augusztusban olimpia jön, tengerentúli úszókkal és sokkal kevesebb versenyszámmal, a mostani eredményeket még mérlegre fogjuk tenni.

Aranyérmesek
400 m női vegyes – Hosszú Katinka
200 m női hát – Hosszú Katinka
800 m női gyors – Kapás Boglárka
200 m női vegyes – Hosszú Katinka
200 m férfi pillangó – Cseh László
4x200 m női gyors váltó – Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka, Késely Ajna
1500 m női gyors – Kapás Boglárka
100 m férfi pillangó – Cseh László
400 m férfi vegyes – Verrasztó Dávid
400 m női gyors – Kapás Boglárka

Ezüstérmesek
50 m férfi pillangó – Cseh László
100 m női hát – Hosszú Katinka
50 m férfi hát – Bohus Richárd
200 m női pillangó – Szilágyi Liliána

Bronzérmesek
400 m férfi gyors – Bernek Péter
400 m női vegyes – Jakabos Zsuzsanna
4x100 m mix vegyes – Balog Gábor, Financsek Gábor, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Földházi Dávid
200 m férfi pillangó – Kenderesi Tamás
4x100 m férfi vegyes – Balog Gábor, Financsek Gábor, Cseh László, Bohus Richárd

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.