Döntött a Kúria Fazekas doppingügyében

Fazekas Róbert diszkoszvető ügyében a hatéves eltiltásról szóló határozatot hagyta helyben a Kúria szerdán.

MTI
2016. 05. 11. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni olimpia előtt, 2012. július 10-én derült ki, hogy az akkor 37 éves Fazekas Róbertet a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte a játékokra, mivel a szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki. A doppingbizottság elsőfokú határozatában bizonyítottnak látta az atléta bűnösségét, és nyolc évre eltiltotta.

Fazekas fellebbezésére a másodfokú doppingbizottság megállapította, hogy a versenyző nem szándékosan doppingolt, és bár a zéró toleranciára hivatkozva nem mentette fel, büntetését hat évre mérsékelte.

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében az eltiltást tavaly ősszel három évre csökkentette, így az 2015-ben lejárt. Ennek ellenére továbbra sem versenyezhetett, mert a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vitatta a magyar bíróság hatáskörét. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ugyanakkor visszahelyezte vizsgálati programjába a diszkoszvetőt, ami az előszobája annak, hogy valaki visszakapja a versenyengedélyét.

A MASZ tavaly ősszel felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, egyben kérte a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését. A tárgyalásra leghamarabb ősszel került volna sor, de – mint Fazekas jogi képviselője, Czeglédy Csaba az MTI-nek elmondta – az atléta soronkívüliséget kért, hogy az ügy eldőljön az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpiáig.

A felülvizsgálati eljárásban a Kúria szerdán hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletét, érdemben elbírálta, és elutasította a sportoló eredeti keresetét, amelyet a hatéves eltiltásáról szóló határozat ellen nyújtott be.

Baka András tanácsa kimondta, hogy a doppingvétség elkövetése tény, a sportoló sem vitatta, hogy egy nanogrammnyi tiltott szert találtak a szervezetében. Szándékosság nem, csupán gondatlanság terheli, de a zéró tolerancia elvére hivatkozva a Kúria elutasította a keresetét, vagyis a hatéves eltiltás van érvényben. A bíró a konkrét üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: mindenkinek viselnie kell a táplálékkiegészítő fogyasztásának kockázatát.

Czeglédy Csaba elmondta: mivel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályozása a gondatlanság körében tavaly enyhült, Fazekas Róbert korábban kérvényezte, hogy mérsékeljék az eltiltását. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője azt mondta, hogy erre akkor kerülhet sor, amikor befejeződik a bírósági eljárás. Ennek megfelelően az atléta szerdán ismét kérelmezte eltiltása hatról négy évre csökkentését. Ha ez bekövetkezik, július 6-ától ismét versenyezhet, de már nem célja a riói indulás.

„A történtek tükrében sem szeretném a sportolást befejezni, bőven érzek még magamban erőt. Az olimpiai részvételről viszont lemondtam. Az elmúlt hónapok történései úgy megviseltek, hogy képtelen voltam egy ilyen fontos versenyre megfelelően felkészülni” – mondta az MTI-nek Fazekas Róbert.

Czeglédy Csaba emlékeztetett, hogy a Kúria döntéséig azért telt el négy év, mert évekig tartó jogi vita folyt arról, hogy a MASZ számít-e alperesnek az ügyben. A szövetség illetékesei úgy érveltek, hogy a doppingfegyelmi határozatot nem ők hozták Fazekassal szemben. Baka András tanácsa azonban szerdán leszögezte, hogy a doppingeljárások a sportági szakszövetségek speciális fegyelmi eljárásai, a MACS ezekben csupán ügyviteli feladatot lát el.

A MASZ korábban arra is hivatkozott, hogy magyar bíróság nem járhat el doppingügyben, a felperesnek nemzetközi bírósághoz kellene fordulnia, de a Kúria ezt is cáfolta.

„Örülök, hogy a jogi keszekuszaságban a Kúria egyértelmű irányt mutatott, és kimondta, hogy a doppingeljárások a szakszövetségek fegyelmi eljárásai” – nyilatkozta az ügyvéd. Hozzátette: Fazekas Róberttel együtt üdvözli, hogy a Kúria egyértelművé tette, a zéró tolerancia elvének kell érvényesülnie”.

Az ügyvéd hangsúlyozta: egyetértenek a MASZ-szal abban, hogy a sportjognak ez a területe teljesen szabályozatlan, ezért ki kellene dolgozni, hogy a sportoló bizonyítani tudja a gondatlanságát vagy annak hiányát, ugyanis „itt emberi sorsokról és magyar sportsikerekről van szó” – mondta.

A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban pedig világbajnoki ezüstérmes Fazekas a 2004-es athéni olimpián megnyerte a diszkoszvetést, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, elhagyta az ellenőrzés helyszínét. Ez doppingvétségnek minősült, ezért megfosztották aranyérmétől, és akkor két évre tiltották el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.