Igazi dráma után a Bukaresté a BL-trófea

A CSM Bucuresti hosszabbítás után, hétméteresekkel 29-26-ra legyőzte a Győri Audi ETO KC csapatát.

B. Molnár László
2016. 05. 08. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már kora délután nem lehetett parkolót találni a Papp László-sportaréna környékén, holott a magyar szurkolókat érintő fináléra csak háromnegyed hatkor került sor. Ám a kézilabdabarátok már ekkor szinte megtöltötték a csarnokot, ahova természetesen folyamatosan érkeztek a zöldbe öltözött győri vagy a győriekért szorító drukkerek. Mindenki optimista volt, hiszen egyrészt a győriek a középdöntőben oda-vissza megverték a román csapatot – 28-22-re Győrben, 24-22-re Bukarestben –, másrészt meg Görbicz Anita úgyis megmondta, vasárnap mindenképpen megnyerik a BL-t.

– Elképzelni sem tudom, hogy ne mi nyerjünk – közölte egy férfi, aki két gyerekével érkezett a Kisalföld fővárosából.

Mindenki egyetértett vele a környékén, bár arról megoszlottak a vélemények, vajon hány gól lesz majd a különbség a két csapat között a lefújáskor. Egyesek a közte tíz pártján álltak, míg mások a két-három gólos győzelmet is bőven elégnek tartották. Egyben megegyeztek: jó lenne ismét 22 dobott gólon tartani a románokat.

Mindeközben odabenn az arénában egy igencsak jó meccsen – némi meglepetésre – a macedón Vardar Szkopje szerezte meg a bronzérmet, miután a „csalódott csapatok” találkozóján egy fordulatos helyosztón 30-28-ra legyőzte a montenegrói Buducnost Podgoricát. Utóbbi csalódott szurkolói – már aki még Pesten maradt – ezúttal aránylag nyugodtan vették tudomásul, hogy ebben a négyes döntőben nem osztottak lapot csapatuknak.

A döntő előtt Ambros Martín magyarul szólt a közönséghez, és fergeteges buzdítást kért, hogy közösen kivívhassák az annyira vágyott trófeát. A másik oldalon Isabelle Gulldén, a bukarestiek irányítója fogalmazta meg, mire számíthat tőlük az arénát megtöltő közönség: „Új csapatként érkeztünk ide, és hatalmas siker, hogy bejutottunk a döntőbe. Csodás, hogy megmérkőzhetünk a Győrrel, és ha a Vardar ellen látott elszántsággal játszunk, akkor akár világraszóló meglepetést is szerezhetünk. A győzelemre kell törekednünk.”

Pazar, minden igényt kielégítő táncos felvezető műsort követően – a világhírű Győri Balett és a Quantum XXL előadásában – óriási hangorkánban léptek pályára a csapatok, vélhetőleg erre a szurkolói fogadtatásra gondolhatott a győriek mestere pár perccel korábban. Amikor a norvég bírópáros Kjersti Arntsen, Guro Röen sípjelére elkezdődött a találkozó, egy tűt sem lehetett leejteni a nézőtéren.

Az első percekben a két kapus, Grimsbö és a volt győri Grubisic mindent védett, bárhonnan lőttek neki, majd a 4. percben Löke világklasszishoz méltóan lefordult, és megtörte a jeget. Sokáig nem örülhetett a tomboló tömeg, ugyanis mire a hatodik perc is letelt, már a bukarestieknél volt az előny. De csak másodpercekig, ugyanis előbb Löke egalizált, majd Kovacsics szélről betörve visszaszerezte a vezetést a Győrnek. Sajnos Gulldén a pályán is bizonyítani akart, nem csak a levegőbe beszélt az esélyeikről, így az első tizenkét percben valamennyi román gólt ő szerezte, még szerencse, hogy Löke tartani tudta vele a lépést (4-4).

Igencsak hullámzott a játék, és a sportszerű, de látványos meccsen a 18. percre sikerült a győrieknek ellépniük két góllal, amikor egy labdaszerzést követően a védekezésben főszerepet vállaló Broch betalált. Tombolt a lelátó, amikor Amorim a háta mögött adott varázslatos labdát Lökének, aki a hatodik gólját dobva újra két gólra növelte a győriek előnyét (9-7).

Az utolsó tíz perc egy-egy kiállítással kezdődött, és ebből sajnos a bukarestiek jöttek ki jól, hiszen a 24. percben ismét döntetlenre állt a finálé, ugyanakkor a két kapus továbbra is pazarul védett. Ám szerencsére Löke sem esett ki a szerepéből, és sokadik lefordulásából szerzett ismét vezetést, de Gulldén nemcsak a meccset (11-11), hanem a Löke elleni gólpárbajt is kiegyenlítette hét-hétre. A hajrát a győriek emberhátrányban játszották végig, Ambros Martín időt is kért, ám a Sullandra kijátszott támadás kimaradt, míg Gulldén bevágta az időn túli hetesét – ez volt az idei századik BL-gólja –, így a félidőre a Bukarest mehetett előnnyel az öltözőbe (12-13).

A szünetben az volt a téma a szurkolók között, hogy ez a Bukarest még nyomaiban sem hasonlít ahhoz, amelyet a középdöntőben kétszer is megvert a Győr. Mindenki egyetértett abban, hogy Kim Rasmussen igencsak összerakta csapatát a final fourra, és most már nemhogy tíz, de leginkább egygólos magyar győzelemmel is kiegyeztek volna.

A második félidő úgy kezdődött, mint ahogy az első abbamaradt: Gulldén ismét értékesített egy hetest, és mivel a túloldalon Sulland lövését fogta Grubisic, először vezettek a románok két góllal (12-14). A győriek arcán látszott, most vagy soha nekimennek a bukarestieknek, aminek az lett a vége, hogy a 37. perc kezdetére ismét Amorimék álltak jobban (14-15).

A közönség megérezte, hogy a csapat mellé kell állnia, így zengett-zúgott az aréna, valóságos pokolban érezhették magukat a román bajnokcsapat játékosai, mivel maroknyinak éppen nem nevezhető szurkolótáboruk hangját sem lehetett hallani. Grubisic és Grimsbö egymást licitálta a bravúrok terén, így egyik csapat sem tudott elhúzni a másiktól, és a 45. perc lejártakor még megvolt a győriek egygólos előnye (17-16).

Ekkor azonban jött egy újabb hullámvölgy, Amorim és Löke ziccerét fogta Grubisic, elöl meg Gulldén továbbra sem tudott hibázni, így fordult ismét a kocka, és a Bukarest ment eggyel. A közönség megint rákezdett, mindent megpróbált, hogy erőt adjon a győrieknek, akik ekkor csak arra voltak képesek, hogy ne engedjék egy találatnál nagyobb távolságra ellenfelüket. Sőt Groot földről elengedett bombájával, valamint Löke újabb pazar lefordulásával – kilenc perccel a vége előtt – ismét vezetést szerzett a Győr (20-19).

Az utolsó öt perc hihetetlen izgalmak közepette kezdődött, és mindkét csapat érezte, minden erőtartalékára szüksége lesz. Sajnos a románok kiegyenlítettek, és ettől kezdve mindenki tudta a csarnokban, egy találat dönt. És ekkor Gulldén hibázott, vagy inkább Grimsbö védett hatalmasat, így az utolsó percben a győriek támadhattak, és Görbicz 15 másodperccel a vége előtt büntetőből betalált. Kim Rasmussen azonnal időt kért: lehozta a kapusát, és kihasználták az emberelőnyt, Torstensson – aki végig nagyon gyengén játszott – bevágta az egyenlítő gólt (22-22).

Ugyan sikerült 22 dobott gólon tartani a Bukarestet, ám ez ezúttal nem volt elég a győzelemhez. Jöhetett a kétszer öt perces hosszabbítás, amely Amorim góljával kezdődött. Válaszként ismét Torstensson lőtt, ám ezúttal Grimsbö védett. A legjobbkor jött egy győri emberelőny, és Knedliková találatával kettőre nőtt az előny (24-22).

A hosszabbítás második öt perce román támadással és góllal kezdődött, ráadásul az ellenakciónál Amorim eladta a labdát. Szerencsére a bukarestiek újabb támadása sem végződött találattal, így amikor Groot betalált, két és fél perccel újra két góllal vezetett a Győr. Ám jött Manea, és újra csak egy volt a különbség (25-24). Az utolsó percet a Bukarest kezdhette támadásban, ráadásul emberelőnybe került a román bajnok, miután 33 másodperccel a vége előtt kiállították a bírók Amorimot. Ekkor hiába védett hatalmasat Grimsbö, hetest kaptak a románok, és Gulldén nem hibázott (25-25).

Jöttek a hétméteresek, amire – valljuk be őszintén – senki nem számított akkor, amikor kialakult a döntő párosítása. Ám a BL-finálé ettől az, ami: elképesztő izgalmak hihetetlenül fordulatos végjátékkal. Zengett-zúgott a We will rock you, majd kezdődött a nagy párbaj. Gulldén nem hibázott, ahogy Kovacsics sem, így az első lövők után maradt a döntetlen. Jött Martin, aki nem hibázott, míg Groot lövését megfogta Pessoa. Sajnos Rodrigues sem tudott hibázni, viszont Pessoa Löke bombáját is kivédte. A volt győri Bradeanu nem kegyelmezett, így végül 29-26-ra a Bukarest győzött, s hatalmas meglepetésre a román bajnoké lett a BL-serleg. Ráadásul Kim Rasmussen csapata újoncként tudott a legjobb lenni.

A CSM Bucuresti 52 év után vitte el Romániába a legértékesebb trófeát, hiszen utoljára 1964-ben a másik bukaresti csapat, a Rapid volt a legjobb.

Női kézilabda BL, final four
3. helyért: Vardar Szkopje–Buducnost Podgorica 30-28 (14-16)
Döntő: CSM Bucuresti–GYŐRI AUDI ETO 29-26 büntetők után (13-12)

„A szerencse is hiányzott ma, de többről van szó. Többször vezettünk, ám az ellenfelünk mindig utolért minket, márpedig újra és újra nekiveselkedni nagyon nehéz volt – nyilatkozta a lefújás után Ambros Martín, a Győr vezetőedzője. A spanyol tréner kiemelte, hogy ellenfelük nagy meccset játszott, és hangsúlyozta, hogy saját játékosaira nagyon büszke. – Nem voltunk jók a hajrában, és erről beszélnünk kell, mert a szezon vége még hátravan” – vélekedett Martín.

„Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk megnyerni a döntőt. Sokat küzdöttünk, próbáltunk pozitívak maradni, de néhány helyzetben nem volt meg az a szerencsénk, ami kellett volna – nyilatkozta a lefújást követően Eduarda Amorim. A győriek brazil balátlövője hangsúlyozta: egy kicsit több szerencsével nyerhettek volna. – Büszke vagyok mindenkire, mindent megtettünk, akárcsak a CSM Bucuresti. Nem meglepetés, hogy meg tudták nyerni a finálét, megérdemelték, remek csapatuk van.”

A szezon végén a Ferencvároshoz távozó Kovacsics Anikó elmondta: nem csak azért fáj neki a vereség, mert elhagyja az ETO-t. „Mindenkinek az volt az álma, hogy megnyerjük a kupát. Igazi döntő volt, és mivel hétméteresekkel dőlt el, a szerencsén múlt az egész. Nem volt bennünk a szombati elődöntő fáradtsága, a finálé végig kiélezetten alakult, mindkét együttes megmutatta, miért jutott idáig” – vélekedett Kovacsics.

Görbicz Anita arról beszélt, hogy amióta édesanya, még érzékenyebben éli meg a fontos mérkőzéseket.
„Hazai pályán, ilyen csodálatos közönség előtt kikapni borzasztó, ezt az érzést nem kívánom senkinek. A közelmúltban nagyon jól ment a csapatnak, és a négyes döntőben a sérültjeinkre sem hivatkozhatunk kifogásként” – nyilatkozta.

„Harcoltunk az utolsó pillanatig, nagyon keményen küzdöttünk, és megtettünk minden tőlünk telhetőt, mégis vesztettünk, így alakult...” – mondta szomorúan a győriek holland beállósa, Yvette Broch.

Az ETO cserekapusa, Kiss Éva arról beszélt, hogy nagyon kevésen múlt a siker, hiszen rendkívül szoros találkozó volt. „Sajnálom, hogy így alakult, de büszke vagyok a csapatra. Kár utólag azon rágódni, hogy mit lehetett volna másként csinálni. Nagyot küzdött a csapat, nehéz év van a hátunk mögött, hiszen sok sérüléssel bajlódtunk az idény folyamán. Viszont nincs még vége a szezonnak, hiszen a bajnokság még tart.”

A BL négyes döntő legértékesebb játékosának (MVP) megválasztott Jelena Grubisic arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon nehéz volt a középdöntő-csoport negyedik helyéről bejutniuk a négyes döntőbe.
„Fantasztikus meccset játszottunk a Győrrel, a szurkolók élvezhették minden pillanatát” – mondta a CSM Bucuresti horvát kapusa.

A Bajnokok Ligája gólkirálya, a szezonban 108 találatig jutó Isabelle Gulldén elárulta: ha néhány hónappal ezelőtt azt mondják nekik, hogy megnyerik a BL-t, kétkedéssel fogadják, és kinevetik az illetőt. „Mostanra összeálltunk, nagyon jól védekezünk, és kiváló a hangulat a csapatban. El sem hisszük, hogy ezek mi vagyunk” – közölte a svéd irányító.

„Itt lóg a nyakamban az aranyérem, ami azt bizonyítja, hogy valamit jól csináltunk. Nem emlékszem tisztán a döntő utolsó perceire, a fantasztikus hangulatot viszont sosem felejtem el” – mondta a bukarestiek dán vezetőedzője, Kim Rasmussen. „Két hétig fogok aludni, ha véget ér ez a szezon. El sem tudják képzelni, milyen nehéz volt ezt az atmoszférát létrehozni, és elérni, hogy a játékosok ilyen keményen és jól dolgozzanak. Néha kell egy kis szerencse, hogy működjön, amit kitaláltunk. Nagyon boldoggá tesz, hogy tudtam segíteni a játékosoknak és a klubnak.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.