Kenyát fenyegeti a WADA: ugorhat Rio?

Nem megfelelő – szól az ítélet az atlétaországgal kapcsolatban. Ez veszélyeztetheti Kenya olimpiai részvételét.

MTI
2016. 05. 12. 21:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atlétikai nagyhatalomnak számító országot hosszú ideje komoly kritika éri átláthatatlan és elégtelen doppingellenes tevékenységéért, és a WADA többször is felszólította, hogy alkossa meg azt a törvényt, amellyel a helyzetet rendezni tudja. Az ügynökség háromszor adott haladékot a kenyaiaknak, a helyi parlament pedig végül április közepén elfogadta az új szabályozást.

...több tucat olyan orosz sportoló vett részt a 2014-es szocsi téli olimpián – köztük legalább 15 érmes –, aki az államilag irányított doppingprogram részese volt. A lap Grigorij Rodcsenkovnak, az olimpia idején az orosz doppingellenőrző labor vezetőjének állításaira hivatkozva írt arról, hogy tökéletesen működő rendszer segítségével látták el teljesítményfokozó szerekkel a sportolókat, azzal a céllal, hogy a téli játékokon a lehető legtöbb érmet, lehetőleg aranyat, szerezzenek. Az oroszok 13 arannyal, összesen 33 dobogós helyezéssel az éremtáblázat élén végeztek Szocsiban. „Úgy működött minden, mint a svájci óra” – jellemezte a doppingolást, és annak elkendőzését Rodcsenkov, aki tavaly novemberben mondott le a labor vezetéséről, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megvonta az akkreditációt a moszkvai központú intézménytől.

„Nagy nap ez a mai, elfogadtuk a doppingellenes törvényt. Olimpia, jövünk!” – nyilatkozta akkor Hassan Wario sportminiszter.

Csütörtökön kiderült, hogy a politikus túlságosan derűlátónak bizonyult, ugyanis a WADA csütörtöki montreali ülésén egyhangú szavazással helyezte a „nem megfelelő” minősítésű országok közé Kenyát. René Bouchard, a doppingellenes rendszerek megfelelőségét ellenőrző bizottság elnöke azzal indokolta a határozatot, hogy az új kenyai törvény nem felel meg a WADA által támasztott valamennyi feltételnek.

A WADA állásfoglalása után a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) kell határoznia arról, hogy a kenyai atléták ott lehetnek-e a riói játékokon. Az mindenesetre nem jó jel az afrikai ország számára, hogy az orosz atlétikai szövetséget novemberben felfüggesztette az IAAF, és ezzel versenyzőit minden nemzetközi versenytől eltiltotta, miután a WADA a helyi doppingellenes rendszert „nem megfelelőnek” nyilvánította.

Sebastian Coe, az IAAF elnöke ugyanakkor még márciusban úgy nyilatkozott, hogy a kenyaiakat vélhetően nem tiltják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.