Milliárdokat tesz egyik zsebből a másikba az állam

Az áfa növeli 49 milliárd forintra a 2017-es vizes vb költségeit, de a kormánybiztos ígéri, ez a plafon.

2016. 05. 26. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mexikói Guadalajara visszalépése után 2017-re ölünkbe pottyant egy 49 milliárd forintos költségvetésű úszó-vb-rendezés, ami elképesztő tempóba kapcsolta a 28 ezer négyzetméteres, 5 ezer fix és további 10 ezer mobil lelátói férőhelyes Dagály úszóaréna ügyét. Egy éve tették le a létesítmény alapkövét, az érte felelős kormánybiztos pedig szilveszterkor már benne bontana pezsgőt. Korábban arról cikkezett a sajtó, hogy folyamatosan drágul a gigantikus „úszóstadion” építése.

„Egyetlen forinttal sem nőtt a költség a beruházás megkezdése óta, az uszoda esetében nettó 21,4 milliárd forintról beszélünk” – tette egyértelművé Fürjes Balázs kormánybiztos a találgatásokkal kapcsolatban csütörtök reggel a Digi Sport televízió stúdiójában. A beruházásban a 49 milliárd forintos összegben szerepel körülbelül 10 milliárdnyi áfa, ami ennyivel azonnal csökkenti is a költségeket 39 milliárdra, hisz a pénzt az állam egyik kezével kifizeti, a vállalkozóktól pedig forgalmi adó formájában a másikkal vissza is veszi. A 21,4 milliárd és 39 milliárd forint közti különbség olyan fejlesztések fedezete, amelyekre Fürjes szerint a világbajnokság nélkül is szükség lett volna: útfelújítások, közlekedésfejlesztés, árvízvédelem.

Azért azt nem felejtjük el: Gyárfás Tamás szervezőbizottsági társelnök egy 2015. márciusi, az RTL Klubnak adott nyilatkozatában 85 millió dollárra (akkori árfolyamon 24,7 milliárd forint) becsülte a világbajnokság teljes költségét.

A Kossuth tértől egy sétányon – és kerékpárúton – lehet majd megközelíteni az élményközpontot, és az uszoda környéke, a Népfürdő utca is teljesen átalakul. Az öt medence a nagy esemény után is marad, úgy építik meg őket, hogy az oldalfalaik és alsó részeik tolhatók, illetve emelhetők lesznek, így a nagyközönség hobbicéljainak ugyanúgy otthonai lesznek, mint az új budapesti generáció úszásoktatásának. Ezenkívül edző- és versenybázisa is lesz a komplexum a hazai úszó- és vízilabdasportnak.

Fürjes a jövőbeni fenntartással kapcsolatban azt mondja, erre akkor kell visszatérni, ha valóban működni kezd, de előrebocsátja, úgy képzeli el a jövőt, mint a Fradi-stadion jelenét, amely minimum nullszaldós. Kiemelte, az uszoda nem tünteti el az utóbbi években nyereségesen működő Dagály strandfürdőt, sőt az ígéretek szerint annak a felújítására is sor kerül most; azon dolgoznak Fürjes szerint, hogy a felújítás során minél rövidebb időre kelljen bezárni. Jó esély van rá, hogy a mostani strandszezon teljes lesz a nagyközönség számára. Ha minden készen lesz, egységes üzemeltetésbe kerül a Dagály strandfürdő és az úszókomplexum.

Korábban szó volt arról, hogy az aréna teteje nyitható lesz, de kiindulva a Komjádi uszoda tapasztalataiból – negyvenegy év során mindössze egyszer nyitották ki felülről – erről a megoldásról lemondtak.

A Dagály úszóaréna jelenleg szerkezetkész, február óta már a 2400 tonnás tető is rajta van. Az első világcsúcsot fel is állíthatja, ha időre teljesen készen lesz, sosem építettek fel még ilyen rövid idő alatt vizes-vb-létesítményt.

Fürjes Balázs nagy vágyát, a szilveszteri koccintást már márciusban próbaverseny követheti a nagymedencében. A parlament 97 százalékos támogatást tett mögé, és Fürjes szerint gördülékenynek mondható Tarlós István kormányoldali főpolgármester, valamint Tóth József angyalföldi szocialista polgármester együttműködése.

A 10 ezres mobil lelátóhelyet úgy tervezték meg, hogy elbontásuk után p+r parkoló építhető a helyükre. Fürjes a 2024-es olimpiai pályázat felelőseként arról is beszélt: mivel az építési technológiák néhány év alatt is hatalmasat fejlődnek, nem lesz kár ideiglenesen visszabontani a komplexumot a mobil lelátó oldalán.

A vb nyitóünnepsége 2017. július 14-én lesz a Várkert Bazár előtti dunai partszakaszon. Az úszószámokat az uszodában rendezik, a nyílt vízi számokat a korábbi fertőzések ellenére Balatonfüreden, az óriás-toronyugrást – bár korábban szó volt a lánchídi helyszínről is – a Batthyány téri alsó rakparton felépített, látványos minilétesítményben, a vízilabdaversenyek pedig a Komjádiban és a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában lesznek. A szinkronúszás és a záróünnepség helyszíne a Városligeti-tó lesz. Ha már póló: a jövő évre már le van kötve a világszinten top tízes arénában még egy rangos esemény, a vízilabda-BL hatos döntője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.