Murray a nagy túlélője a Roland Garrosnak

A riói kvótákért is küzdő Babos Tímea az egyes után Svedova oldalán is sikerrel vette az első akadályt.

B.M.L.
2016. 05. 25. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár végérvényesen a múlté a rossz idő, így Párizsban újra a teniszé lett a főszerep. Ráadásul eddig magyar szempontból a lehető legjobban alakul minden. Babos Tímea ugyanis nemcsak a Roland Garroson van még versenyben, hanem a riói kvótáért az egyes mellett a női párosban is. Egyesben ugyebár megszerezte első főtáblás győzelmét Párizsban, azaz mindenképpen növeli a pontszámát a világranglistán, és előreléphet a jelenlegi 44. helyéről, ami azt jelenti, hogy immár biztosan ott lesz a riói olimpián. Ahhoz, hogy ezt párosban is elérje, a lehető legjobban kell szerepelnie, mert a nyári játékokra a páros-világranglista első tíz helyezettje jut kvótához, és Babos ebben a rangsorban a 14. pozícióban található. Mivel tavaly már a második fordulóban kiesett, egy esetleges elődöntővel ebben a szakágban is olimpikon lehet.

Mindenesetre megtette efelé az első lépést, miután a kazah Jaroszlava Svedova oldalán szetthátrányból fordítva végül 4:6, 6:2, 6:1 arányban diadalmaskodott az orosz származású, de ausztrál színekben induló Rodionova testvérek ellen. Babosék fokozatosan lendültek játékba, és amíg az első szettben kétszer is elveszítették az adogatásukat, addig a másik két játszmában egyszer sem tudta megbrékelni őket ellenfelük. Szükség is lesz a jó formára, ugyanis a második körben vélhetőleg nehezebb dolguk lesz: a Cibulkova, Flipkens–Georges, Lim meccs győztesével csapnak majd össze.

A női párosok mezőnyében eddig nem történt meglepetés, és a végső győzelemre is esélyes duók közül ma a Williams nővérek, illetve a világelső Martina Hingis–Szánija Mirza duó is simán jutott tovább. A hölgyek egyes küzdelmei is nélkülözték a szenzációt, mindenki bejutott a legjobb 32 közé, aki esélyes lehet a végső sikerre.

A férfiaknál úgy tűnik, Andy Murray szeretné megdönteni a pályán töltött órák világrekordját. A 2. kiemelt skót klasszis a második körben is ötszettes csatába bonyolódott, és megint csak hátrányból volt kénytelen fordítani. Ezúttal a világranglista 164. helyezettje, a hazai nézők fergeteges buzdításától önkívületben teniszező francia Mathias Bourgue kényszerítette döntő játszmára, ám a skót ismét időben ébredt, és a végén 6:2, 2:6, 4:6, 6:2, 6:3-ra behúzta a találkozót. Murray eddig a maximális tíz játszmát töltötte a salakon, és félő, a következő ellenfelén sem fogja egyszerűen áthámozni magát. Ott magasodik ugyanis előtte a 41 ászt és 103 nyerőt ütve szintén drámai, ötszettes csatában nyerő Ivo Karlovic.

Szintén nem tündökölt, de legalább három játszmában jutott tovább a címvédő Stan Wawrinka. A svájci játékost ennek ellenére rendesen megdolgoztatta a világranglista 93. helyén álló Taro Daniel. Az első szettben például játszmalabdája is volt a 23 éves japánnak – mindjárt kettő is –, akit végül több mint két óra játék után tudott Wawrinka 7:6, 6:3, 6:4-re legyűrni. Murray-hez hasonlóan neki is formajavuláson kell átesnie, mert a következő körben a 30. kiemelt, francia Jérémy Chardy lesz az ellenfele. Az alsó ág harmadik nagyágyúja, a japán Nisikori Kei viszont szinte észrevétlenül már ott van a harmadik fordulóban, miután három 6:3-as szettben túllépett az ütőjét is összetörő orosz Kuznyecovon. Neki sem lesz könnyű a folytatás, hiszen a spanyol Verdasco vár rá, aki eddig szettet sem veszített az első két fordulóban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.