Mi köze Rudishának a kenyaiak elleni fellépéshez?

Valamiért csak bizonyos országokra terjed ki a tiltott módszerek elleni nemzetközi hadjárat.

Arday Attila
2016. 06. 07. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Rudisha Magyarországon talán nem annyira ismert, mint amennyire az eredményei alapján megérdemelné. Napjaink világcsúcsszegény, doppingbotrányok sújtotta atlétikájában ő az egyik versenyző, aki hatalmas rekordokra képes, többek között a londoni olimpián javította meg minden idők legjobb 800-as eredményét.

Kenyai származása miatt azonban nem csak ezért érdekes az utóbbi hónapok hírei alapján, hiszen a kelet-afrikai ország az egyik célpontja lett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tevékenységének.

A londoni olimpia óta majdnem félszáz kenyai bukott meg a doppingvizsgálatokon, a WADA a nem megfelelő kategóriába sorolta az ország doppingellenőrző rendszerét, a sportág nemzetközi szövetsége (IAAF) viszont nem függesztette fel Kenya tagságát (szemben az oroszokéval), versenyzői így bizonyosan ott lehetnek a riói olimpián.

A Rudishát középpontba helyező budapesti sajtótájékoztató után megkérdeztük Spiriev Attilát, a hazai szövetség sportigazgatóját, a WADA fellépése a kenyai rendszer ellen mennyire érintheti a 800-as rekordert.

A sportvezető elmondása szerint Rudishának szinte semmi köze nincs hazája szövetségéhez. Spiriev Attila kitért az oroszokra is, akiknek riói szerepléséről június 17-én, pénteken dönt majd az IAAF. Úgy látja, egyoldalú a doppinghadjárat, feltűnő, hogy csak bizonyos országokra terjed ki. Mint mondta, ha nyilvánosságra kerül egy névsor tíz érintett atlétáról, és közülük kettő orosz, biztos, hogy a nemzetközi média főcímeiben a két orosz szerepel. Olyan országok a leghangosabbak, amelyeknél szintén sok lehetne a kérdőjel.

Nem szabad általánosítani és megbélyegezni egy egész országot vagy nemzetet, mint a Benes-dekrétumokkal. Ha csak tíz olyan atléta van az adott ország olimpikonjai között, aki életében csak C-vitamint kapott, ő mások miatt ne vegyen részt az olimpián? Én korábban a rúdugró olimpiai bajnok Makszim Taraszov menedzsere voltam, aki itt élt Magyarországon, talán azt sem tudta, hol működik az orosz szövetség. Ha ma versenyezne, az oroszok felfüggesztése őt is érintené

– mondta Spiriev Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.