68 orosz atléta biztosan nem lehet ott Rióban

A NOB jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az olimpiáról.

MTI
2016. 07. 21. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) július 10-én utasította el az orosz atléták fellebbezését. Az orosz sportági szövetség (VFLA) ennek ellenére kijelölte 68 fős olimpiai csapatát arra az esetre, ha a CAS felülbírálja az IAAF határozatát. A távolugró Darja Klisinának egyébként az IAAF engedélyezte, hogy semlegesként részt vegyen a nemzetközi versenyeken, 67 társának eltiltása azonban érvényben marad. Az oroszok a fellebbező atlétákkal együtt 387 sportolót neveztek a riói játékokra.

A CAS csütörtöki döntése irányadó lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) számára, amely jövő keddig határoz az orosz sportolók teljes kizárásáról a riói olimpián. A NOB végrehajtó bizottsága kedden rendkívüli ülést tartott azután, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A NOB hangsúlyozta, hogy megvárja a CAS határozatát, ezenkívül figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az olimpiai charta vonatkozó szabályait is.

Az IAAF november 15-én függesztette fel a VFLA tagságát szisztematikus doppingolás miatt, majd június 17-én meghosszabbította a kitiltást. Ezért fordultak az orosz atléták és az ország ötkarikás szervezete a CAS-hoz.

Az orosz atléták szerint az IAAF túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem oroszországi kezelése miatt felfüggesztette országuk szövetségének tagságát.

A riói olimpiáról lemaradó atléták között komoly éremesélyesek is voltak, mint például a női rúdugrás világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva vagy a 110 méter gát világbajnoka, Szergej Subenkov.

Az Oroszországon kívül készülő Klisinához hasonlóan semlegesként állhat rajthoz az IAAF július 1-jei döntése alapján a 800-as futó Julija Sztyepanova – ő nem volt a 68 fellebbező között –, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról.

Első reakciójában Vitalij Mutko orosz sportminiszter megalázónak és példátlannak nevezte a CAS döntését: „Ez a példátlan ítélet megalázza az egész sporttársadalmat. Politikai döntés született jogi megalapozottság nélkül. Nem hagyjuk ennyiben a dolgot.”

A kétszeres olimpiai bajnok Iszinbajeva az atlétika temetéséről beszélt, míg az egyik parlamenti képviselő, Igor Lebegyev leszögezte, méltó választ kell adniuk erre a pofonra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajnálatát fejezte ki, és hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartják a kollektív felelősség elvét. „Annyi bizonyos, hogy nem fontolgatunk bojkottot” – erősítette meg Alekszandr Zsukovnak, az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének a szerdai állásfoglalását.

Sebastian Coe IAAF-elnök megköszönte a CAS-nak, hogy támogatta az atlétikai világszervezet korábbi döntését. „Ez ugyanakkor nem a diadalmas nyilatkozatok napja. Nem azért vállaltam el a feladatot, hogy atlétákat gátoljak meg a versenyzésben. Mi befogadni és nem kizárni akarunk” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.