Államilag irányított doppingolással vádolják Moszkvát

Nyilvánosságra hozták a szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálat eredményeit.

MTI
2016. 07. 18. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője hétfőn Torontóban bejelentette: a 97 oldalas anyag számos bizonyítékot tartalmaz a csalássorozat központi szervezéséről és az orosz sportminisztérium főszerepéről.

„A minisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a manipulációkat, melyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat és az élsportolók edzőcentruma is” – közölte a kanadai szakértő, hozzátéve: több ezer adatot értékeltek ki, és kitörölt adatokat is helyreállítottak.

A vádak szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban és 15 orosz dobogós használhatott tiltott szereket.

Oroszország tagadta a vádakat. A leleplezést elindító Grigorij Rodcsenkov, a felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi vezetője – aki az Egyesült Államokba költözött – azt mondta, hogy az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit, illetve hogy ő személyesen készített olyan szert, amelyet a férfi sportolók viszkijébe és a nők martinijébe kevertek bele.

A WADA-jelentés szerint a moszkvai és szocsi laborban 2012 és 2015 között legalább 643 pozitív doppingminta „tűnt el” és lett később negatív. A meghamisított minták mintegy 30 sportágat érintenek, 139 esetben atlétákat, 117 esetben pedig súlyemelőket.

Craig Reedie WADA-elnök felszólította a Nemzetközi Olimpiai (NOB) és Paralimpiai Bizottságot (IPC), hogy vegyék fontolóra az orosz sportolók kizárását a riói játékokról. Emellett azt ajánlotta, hogy tiltsák ki az orosz kormánytagokat a nemzetközi sporteseményekről, köztük az augusztusi olimpiáról is.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a 2014-es téli olimpiával kapcsolatos vizsgálat eredményeinek nem lesz következménye a riói játékokra. Kijelentette ugyanakkor, hogy ha megállapítják Oroszország intézményes felelősségét, akkor a NOB azonnal reagálni fog.

Mivel Oroszországban nem működik megbízhatóan a doppingellenes rendszer, az orosz sportolók csak egyedi engedéllyel vehetnek részt a riói olimpián. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábbi döntése értelmében az orosz atléták nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, így a riói olimpián sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentés csupán egy ember vallomásán alapszik. Közleményében úgy fogalmazott: az olimpiai mozgalom komoly törés előtt áll, ami a közeljövőben bekövetkezhet. Leszögezte: a doppingnak nincs helye a sportban, mivel veszélyezteti a versenyzők életét és egészségét.

Az államelnök hozzátette, hogy a WADA-jelentésben nevesített személyeket átmenetileg felfüggesztik, egyben részletes és objektív információkat kért az ügynökségtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.