Mi más lenne a cél, mint az arany?

Gerendás György azt kívánja a szerbeknek, törjön meg a rossz sorozatuk az olimpiákon – majd egyszer.

Arday Attila
2016. 07. 01. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Valaha közel állt ahhoz, hogy szövetségi kapitány legyen.
– Húsz éve már, amikor kapitányjelölt voltam. Utána az első két-három évben nem éreztem jól magamat, de mint látszik, nem lett semmi bajom. Nem kaptam gyomorfekélyt attól, hogy nem engem választottak, és az olimpiákon tiszta szívemből szurkoltam a magyarokért. A mostani feladatra már nem számítottam, egy levezető játék számomra az élettől.

– Hogyan osztják meg a feladatokat Benedek Tiborral?
– Nem kell megosztanunk őket. Tibi elmondta, miben számít rám, kikéri a véleményemet taktikáról, emberekről. Persze ő dönt. Ha megkérdezi tőlem, hogy zöld vagy kék, én pedig zöldet mondok, ő lehet, hogy mégis a kéket választja, én pedig ezek után abban támogatom. Ő a főnök, én a beosztott.

– Könnyen hozzászokott ehhez azok után, hogy évtizedeken át volt vezetőedző?
– Miután két éve az Egerből elkerültem, a Fradiban ugyanez lett a helyzet. Szakmai igazgató vagyok, de hát én nem úgy nézek ki, mint egy szakmai igazgató. Hétfőtől péntekig irányítok, de aztán eljön a meccs napja, és akkor Varga Zsolt a főnök. Ez a rendszer alakult ki, és jól működik, én annyit kértem Zsolttól, mondja meg nekem, ha már sok belőlem.

– Nagyon hosszú volt a klubszezon a szolnokiaknak és az egrieknek az ötmeccses bajnoki döntővel és a BL hatos döntőjével. Milyen hamar lehetett áthangolni őket a válogatottra?
– Nagyon gyorsan kellett kipihenniük magukat, gyorsan pihenni viszont nem lehet. Nehéz ilyen szezon után felfrissíteni újra a játékosokat, még mindig tart ez az időszak, ez az egyik legnagyobb problémája Tibinek. A tavalyi vb nem sikerült, az Eb idén már valamivel jobban alakult, de tudni kell ezek után is elviselni a borzasztóan nagy terhelést, amit az elhúzódó klubszezon is nehezített. Igyekszünk minél inkább eltekinteni a negatívumoktól, és a pozitívumokra koncentrálni. Két fiatal, Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő például kimondottan jól teljesített a múlt heti montenegrói tornán.

– Mit jelentett a nagyon gyors kipihenés?
– A szolnokiak kaptak egy hetet, de közben is meg kellett tenniük, amit a kapitány kért, háromszor edzettek. A szerbek egy csöppet a világ előtt járnak, a világligát is megnyerték nemrég, és egy napot sem pihentek a topjátékosaik. Négyévente egyszer van egy olyan világverseny, ami augusztusban vár ránk, és amit meg kellene nyerni.

– A legutóbbi, szerényebb szezon után is ez a cél?
– Mi más lenne? Nagy baj lenne, ha máshogyan készülnénk. Minden olimpia egy csoda, akkor is, ha van esélyesebb csapat. Néhány napja Izland sikerére sem tettünk volna sokat Anglia ellen a futball-Eb-n, mégis összejött a meglepetés.

– A szerbek pedig következetesen elrontották eddig favoritként az olimpiákat…
– A Vasas tizenhét éven át maradt le itthon a bajnoki aranyról, pedig közben tizenkétszer játszott döntőt. Aztán egyszer csak megszakadt ez a sorozat. Kívánom a szerbeknek is, hogy egyszer megtörjön ez a széria, és tizenkét elveszített olimpiai döntő után nyerjenek zsinórban több aranyat.

– Segít a magyar válogatottnak, hogy nem a mieink a fő esélyesek?
– Én jobban szeretek esélyes lenni. Ha nem is csalnak nekünk ilyenkor a bírók, de biztos, hogy ötvenegy százalékban az esélyesebbet támogatják, és csak negyvenkilenc százalékban az ellenfelet. Ez a néhány százalék is számíthat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.