Mindent felülír az eredményesség

A londoni olimpia előtt a cselgáncsozó Ungvári Attila járt meg hasonló poklot, mint most Dombvári Bence.

B. Molnár László
2016. 07. 15. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a 2012-es londoni játékok előtt egy sokra hivatott fiatal dzsúdós, Ungvári Attila esetében merült fel az, hogy valakik szándékosan keverték doppingolás gyanújába, most, négy évvel később ugyanez a helyzet a kajakos Dombvári Bence esetében.

Nemrég arról folyt a vita, hogy az egyik legtehetségesebb kajakosnak tartott Dombvári Bence hány számban álljon rajthoz a riói olimpián, miután a Honvéd versenyzője egyesben és párosban is megnyerte a hazai ötkarikás válogatót 1000 méteren, valamint tagja volt az utazásra esélyes négyesnek.

Mára annyi maradt az esélyekből, hogy Dombvári maximum egy perben lehet győztes. A kajakos június 9-i, második válogatón levett mintája pozitív lett, a szervezetében sztanozololt mutattak ki. A sportoló állítja, nem doppingolt – tavaly kokainfogyasztás miatt már volt eltiltva –, és mások tették a kulacsába vagy az ételébe azt a szert, amivel annak idején 1988-ban a szöuli olimpián Ben Johnson, valamint két magyar súlyemelő, Szanyi Andor és Csengeri Kálmán is lebukott. A kajakos éppen ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A hazai szövetség, az MKKSZ jelezte: a Magyar Antidopping Csoport és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tavaly május óta összesen 45 alkalommal ellenőrizte Dombvárit, s korábban minden mintája negatív lett. Ám azt elfelejtették hozzátenni, hogy ezekből 39 kizárólag drogteszt volt, azaz Dombvári valójában hat doppingmintát produkált az elmúlt több mint egy esztendő alatt, ráadásul a május 18-i doppingvizsgálaton még negatív mintát szolgáltatott az ellenőröknek. Több mint furcsa, hogy egy másik, szintén olimpiai részvételre hajtó kajakos, Nádas Bence a szolnoki edzőtáborban úgy találta, hogy valaki hozzányúlt a táplálékkiegészítőjéhez, így azonnal feljelentést tett a rendőrségen.

A fent említett esetek kísértetiesen hasonlítanak egy több mint öt évvel ezelőtt történt esethez. Akkor a londoni olimpián akár éremeséllyel is induló Ungvári Attila (73 kg) több remek eredmény után produkált hirtelen pozitív mintát. A kimutatott szer akkor is sztanozolol volt, és a fiatal dzsúdós végig azt állította, valaki szánt szándékkal tette a szert a kulacsába vagy a táplálékkiegészítőjébe. A Cegléden élő és sportoló fiatalember egészen a Nemzetközi Sportbíróságig, a CAS-ig vitte az ügyét.

– Egy biztos, csak azt tudom mondani, ha Bence biztos az igazában, akkor ne hátráljon meg. Én akkor azonnal vállaltam a hazugságvizsgálatot is, ami egyértelműen bizonyította, igazat mondtam. Végig hittem abban, hogy kiderül az igazság, és az ügyvédemmel, Ruttner Györggyel végül a CAS-ig is elmentünk. Engem végül két évre eltiltottak, még edzeni sem edzhettem, holott hasonló ügyben volt olyan nagyobb nemzetközi hátszéllel bíró dzsúdós, aki három hónap után már versenyzett is. Nem titok, ez nagyon megviselt, úgy érzem, életem nagy álma sosem fog már megvalósulni, azaz hogy olimpián képviselhessem a hazám – jelentette ki Ungvári Attila, aki idénre tudta úgy ahogy megközelíteni 2011-es formáját: Világkupát nyert Marokkóban, illetve pár hete bronzérmes lett a Budapest Grand Prix-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.