Nagy tervekkel a riói olimpiára

A legjobb hazai teniszezőnő, Babos Tímea a legjobb harmincba készül a világranglistán.

B. Molnár László
2016. 07. 22. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az év elején kijelentette, hogy az idén az egyesre koncentrál. Jelenleg a 43. helyen áll a világranglistán, és kijutott a riói olimpiára. Ez volt a terv az év elején?
– Több célom is volt. Tornagyőzelemmel zártam a 2015-ös szezont, így joggal reméltem, sikeresen kezdem majd az új idényt. Azt vártam, hogy 2016-ban bekerülök a legjobb ötven közé, és bíztam abban is, hogy egyesben ki tudom majd harcolni az olimpiai szereplés jogát. Nagyon gyorsan megjavítottam a karriercsúcsomat, és folyamatosan a legjobb negyven között jegyeznek.

– Miután a kitűzött céljait az év felére elérte, változtat az előzetesen kialakított versenynaptáron? Már nincs olyan verseny, ahol a selejtezőkön kell részt vennie?
– Sokat számítana, ha a legjobb harminc környékére kerülnék, akkor kiemelt lennék a Grand Slam-versenyeken. Így az első két fordulóban semmiképpen sem találkoznék kiemelt játékossal, ez pedig segítene a még jobb eredmények elérésében.

– Az idén valamennyi GS-tornán egyesben továbbjutott az első fordulóból, ami korábban nem volt önre jellemző. Miben fejlődött a legtöbbet?
– Úgy érzem, minden tekintetben előreléptem. Jobb a játékom, fizikailag is erősebb vagyok, és mentálisan is javultam. Stabilnak mondható a teljesítményem, így a mögöttem álló játékosokat szinte mindig legyőztem az idén, és a legjobbak többségével szoros mérkőzést játszottam.

– Nemcsak egyesben, hanem párosban is indul Rióban. Milyen céllal vág neki pályafutása második olimpiájának?
– Négy évvel ezelőtt már a kijutással is boldog és elégedett voltam. Ráadásul Londonban nyertem meccset egyesben, és párosban is jól játszottunk Szávay Ágnessel az akkor friss wimbledoni döntős, Hlavackova, Hradecka duó ellen. Idén komolyabb céljaim vannak, remélem, hogy egyesben és párosban is eredményes leszek. Utóbbiban sokat érhet, hogy Jani Rékával korábban rengeteget játszottam együtt. Sok közös sikerünk volt, a minél nagyobb összeszokottság miatt úgy tervezzük, hogy már Florianopolisban együtt indulunk, mert szeretnénk tisztességesen felkészülni az ötkarikás játékokra. Persze a sorsolás is számít majd Rióban!

– Noha a páros az idén csak második helyre szorult, azért Jaroszlava Svedova oldalán eddig fantasztikus teljesítményt nyújtott. A US Openig hosszabbították meg a közös szereplést, és eredményeik alapján biztos résztvevői lehetnének az év végi világbajnokságnak. Beszéltek már erről a lehetőségről, a közös folytatásról?
– Még nem tudom, nem tudjuk, hogy mi lesz az őszi versenyeken. Természetesen örülnék annak, ha folytatódna a közös szereplés. Szlava nagyszerű ember, a meccseken és a pályán kívül is jól megértjük egymást. Most az tűnik biztosnak, hogy Montréalban az orosz Darija Kaszatkinával indulok, majd Florianopolisban – mint ahogy említettem – Jani Réka lesz a partnerem. Rio után jönnek a közös versenyek Szlavával.

– Számos emlékezetes meccset vívott egyesben és párosban az idei szezonban. Ha mindkét kategóriából egy-egy meccset kellene kiemelnie, melyik lenne az, és miért?
– Az idén több top 20-as ellen győztem, és izgalmas, jó mérkőzéseim voltak az Australian Openen győztes Angelique Kerber vagy a tavalyi US Openen döntős Roberta Vinci ellen. Nyertem Sara Errani és Karolina Pliskova ellen is. De a számomra is felejthetetlen egyéni sikeremet a világ egyik legszebb pályáján, a római Pietrangeli-stadionban értem el. Ott voltam jobb a legendás Venus Williamsnél. Emlékezetes siker volt, meg is könnyeztem. Párosban egyértelműen Wimbledon volt eddig a szezon csúcspontja. A negyeddöntőből a világelső és címvédő Hingis, Mirza duó ellen jutottunk tovább két szettben. A döntőben nem sikerült nyernünk ugyan, de örökké emlékezetes lesz, hogy a telt házas centerpályán játszhattunk Serena és Venus Williams ellen.

– Minden sikeres teniszező mögött ott egy jól működő csapat. Jelenleg kikből áll a Babos-team, és miként oszlanak meg a feladatok?
– Thomas Drouet 2014 tavasza óta irányítja edzőként a munkámat. Fiatal kora ellenére már nagy a tapasztalata, dolgozott együtt Bernard Tomiccsal, a wimbledoni sikere idején Marion Bartolival is. Határozott, kemény és kiváló szakember, aki a pályán és azon kívül is sokat segít. Nagyon ért a teniszhez, a kondicionális felkészítéshez, a stratégiához, mindemellett és jó pszichológusnak is tartom. Sokáig édesapám, Babos Csaba volt az edzőm, és még most is rengeteget segít, mindenben számíthatok rá. Rengeteget jelent, hogy részt vesz az utazások, a versenyek szervezésében. Néhány hónapja pszichológusként dolgozik a csapatban Berczik Krisztina és Borsos Olivér. Utóbbi az edzéseken játékosként is szerephez jut Balázs György mellett. A szponzorokkal való kapcsolattartásban és a médiafeladatokban is vannak segítőim.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.