Nem tiltják ki az összes orosz sportolót az olimpiáról

A NOB garanciákat vár az Orosz Olimpiai Bizottságtól.

MTI
2016. 07. 24. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés nem jelenti azt, hogy minden orosz versenyző biztosan rajthoz állhat a brazil városban, ehhez mindenkinek egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

A NOB végrehajtó bizottsága vasárnap azért ülésezett Lausanne-ban, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli olimpiáról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, amelyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Semleges résztvevőként sem indulhat az olimpián az orosz Julija Sztyepanova, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról. A NOB vasárnap azzal indokolta döntését, hogy az atléta – szolgálatai ellenére – nem felel meg az etikai követelményeknek. A NOB ugyanakkor meghívta a házaspárt az ötkarikás játékokra. A 800-as futó Sztyepanovát – aki márciusban közölte, hogy nem orosz színekben szeretne indulni az olimpián – 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, mivel a doppingellenőrzésnél a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedettpályás Eb-n szerzett második helyét is.

A NOB indoklása szerint azért nem tiltották ki az összes orosz sportolót, mert egyrészt a riói esemény hamarosan megkezdődik, a hátralévő idő pedig nem elegendő, hogy meghallgassák az összes érintettet, másrészt az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke, Alekszander Zsukov ígéretet tett, hogy teljes mértékben együttműködik a nemzetközi szervezetekkel az ügy megoldásában. Garantálta továbbá az orosz doppingellenes rendszer teljes átalakítását. Mint fogalmazott: az OKR elkötelezett a tiszta sport iránt.

Zsukov hangsúlyozta, hogy a brazíliai eseményen indulni szándékozó oroszok közül mindenkit többször ellenőriztek az elmúlt fél évben, és a mintákat külföldi laboratóriumokban vizsgálták meg. A több mint 3000 minta túlnyomó része negatív eredményt hozott.

A NOB honlapján megjelent vasárnapi közlemény emlékeztet rá, hogy Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője a jelentésben nem marasztalta el az OKR-t.

Az egyéni részvételi kérelmeket csak akkor bírálhatják el pozitívan a nemzetközi sportági szövetségek, ha a sportoló mindenben megfelel a WADA előírásainak. Az OKR nem nevezhet olyan versenyzőt a riói ötkarikás játékokra, akinek volt már doppingesete, akkor sem, ha ezért már megbüntették, és letöltötte az eltiltását. Leszögezik továbbá, hogy az orosz sportolókra Rióban is szigorú doppingellenőrzések várnak.

A doppingbotrány nyomán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kitiltotta az orosz versenyzőket az olimpiáról, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig elutasította a 68 érintett fellebbezését, de közülük a távolugró Darja Klisina semlegesként elindulhat Rióban.

„Az olimpiára nevezett hét orosz teniszező szigorú doppingvizsgálatokon esett át Oroszországon kívül, ezzel pedig teljesítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság követelményeit” – közölte vasárnap a Nemzetközi Teniszszövetség, így az érintett sportolók indulhatnak az olimpián.

Az orosz sportminisztérium üdvözölte a NOB döntését, amelyet kiegyensúlyozottnak és objektívnek minősített, illetve megjegyezte, hogy az „a globális sport és az olimpiai család egységét szolgálja”. „Hálásak vagyunk a NOB-nak a döntésért” – mondta Vitalij Mutko sportminiszter. Hangsúlyozta: biztos benne, hogy a legtöbb nemzetközi sportági szövetség megadja az engedélyt az oroszoknak. „A feltételek nagyon kemények, de ez egyfajta kihívást jelent a csapatnak. Versenyzőink döntő többsége megfelel a kritériumoknak” – nyilatkozta. Hozzátette, hogy bár elfogadják a feltételeket, nem tartják sportszerűnek azokat, mivel más országok színeiben versenyezhetnek olyanok, akiknek volt már doppingesetük.

A politikus kijelentette, hogy országuk átalakítja teljes doppingellenes rendszerét, és elárulta, hogy Vlagyimir Putyin elnök pénteken javasolta egy „igazán független és nyilvános” doppingellenes bizottság létrehozását.

Alekszander Zsukov bejelentette, hogy nem fellebbeznek a NOB-döntés ellen. Leszögezte: bár nem ért egyet azzal, hogy 12 nappal az ötkarikás játékok kezdete előtt ilyen szigorú szabályrendszert fogalmaztak meg számukra, de már nincs elég idejük, hogy a CAS-hoz forduljanak.

A parlament sportbizottságát vezető Dmitrij Szviscsev úgy fogalmazott, hogy jogszerű döntés született, de ha mindenkire érvényesek lennének a NOB kritériumai, akkor lehetne kiirtani a doppingot a sportból.

A rúdugrásban kétszeres olimpiai bajnok Jelena Iszinbajeva – aki az IAAF ítélete nyomán nem lehet ott Rióban – közölte, hatalmas hiba és nemzetközi botrány lett volna, ha a teljes orosz küldöttséget kitiltják a riói játékokról.

Vasárnap hivatalosan is megnyílt a Rio de Janeiró-i olimpiai falu. Az első sportolói küldöttségek már szombaton megérkeztek, és kihelyezték zászlóikat az épületük oldalára. Vasárnap már szlovén, dán, kanadai, brit, portugál, finn, svéd és kínai lobogót is lehetett látni.

Az ausztrál sportolók kivitelezési hiányosságokra hivatkozva egyelőre nem költöznek be az olimpiai faluba. Kitty Chiller, a küldöttség vezetője közölte, hogy a villanyvezetékek több helyen kilógnak a falból, a vízvezetékek szivárognak, a vécék pedig el vannak dugulva. „Több mint ezer embert mozgósítottak az utolsó pillanatban, hogy megoldják a problémákat, ez azonban nem sikerült” – jelentette ki Chiller, hozzátéve, hogy a következő három napban érkező sportolóikat másutt helyezik el.

A The Sydney Morning Herald című ausztrál lap lakhatatlan szobákról számolt be. Az ország küldöttsége csütörtökön kezdte volna meg a beköltözést, de egyelőre közeli szállodákban bérelnek szobákat. A Folha de Sao Paulo című brazil napilap értesülése szerint az amerikai, olasz és holland delegációk saját zsebből fizették ki a szálláshelyük lakhatóvá tételét. A szervezők beismerték, hogy problémákkal küszködnek és gyors megoldást ígértek. Közölték, éjjel-nappal dolgoznak a hibák elhárításán, de a munka még eltarthat néhány napig.

Az apartmanok spártaian egyszerű berendezését már korábban is szóvá tették a sajtóorgánumok, például hogy több szobában is csak műanyag szekrények vannak.

Az olimpiai faluban körülbelül 10 500 sportoló és 7000 fős személyzet tartózkodik majd. A 31 épületből álló komplexumban tenisz- és futballpályák, medencék, szökőkutak is vannak, továbbá rengeteg zöldterület. Az étkezőhelyiség akkora, hogy három labdarúgópálya is elférne benne, itt a tervek szerint naponta 70 ezer adag ételt szolgálnak fel. A rengeteg piszkos tányér közül egyet sem kell majd elmosogatni, ugyanis kukoricából és cukornádból készültek, vagyis lebomlanak.

A szervezők szerint 10 160 szoba, 18 ezer ágy, hét mosoda, egy klinika és egy nagy tornaterem is található a létesítmény területén.

A milliárdos ingatlanfejlesztő, Carlos Carvalho vállalkozott arra, hogy az olimpia után értékesítse az apartmanokat. A cége nem hajlandó elárulni, eddig mennyi talált gazdára, de a brazil sajtó értesülései szerint a 3604 lakásnak még csak 6-10 százalékát adták el. Carvalho korábban azt mondta, az egész beruházás 1,5 milliárd dollárba kerül, amely tartalmazza a földvásárlás, az építkezés és egyéb fejlesztések költségeit is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.