Fucsovics: majdnem bravúr

Sajnos nem történt csoda, a spanyol Almagro három szettben búcsúztatta a GS-tornán debütáló magyart.

B.M.L.
2016. 08. 29. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Fucsovics Márton remek formában teniszezve felkerült a US Open férfi egyesének főtáblájára – 2003-ban járt ilyen magasságokban utoljára férfi honfitársunk Sávolt Attila személyében a Roland Garroson –, elkezdtünk bízni abban, hogy a 24 éves nyíregyházi játékos képes lehet megverni a korábbi top 10-es játékost, a spanyol Nicolas Almagrót.

Nos, hamar bebizonyosodott, hogy más dolog a selejtező, és más a főtábla. Fucsovics nagyon gyengén kezdte a meccset, és mire felvette a tempót, addigra 6:1-re elbukta az első szettet. A magyar játékos borzalmasan adogatott, mindössze 31 százalékosan ütötte be az első szerváját, amiből ráadásul csak a felét tudta kemény pályán megnyerni – nem csoda, hogy kétszer el is bukta az adogatását –, nyerő ütése és ásza nem volt, így senki nem csodálkozott azon, hogy a spanyol 28 perc alatt előnybe került.

A második játszmában már a selejtezőben látott Fucsovics jött ki a pályára, feljavult a szervája – már legalább 50 százalékban beütötte az első adogatásokat –, ennek köszönhetően magabiztosabban teniszezett, és nem sokon múlt, hogy a rövidítésig eljussanak, végül ez a szett is 6:4 arányban Almagróé lett 43 perces csatát követően. Főleg az döntött kettejük között, hogy a spanyol a beütött első adogatásai mögött több mint 80 százalékban képes volt a pontokat megnyerni, míg ez az adat a magyarnál ekkor 54 százalék volt.

A harmadik játszmában aztán tényleg láthattuk, egy feljavult formában teniszező Fucsovics számára tényleg legyőzhető lehetett volna a fénykorán már túl lévő Almagro. Elsősorban a szervája javult fel a kívánt szintre a 24 éves magyarnak, aki a jó első adogatásainak 81 százalékát immár megnyerte, bátran vállalt be különböző ütéseket, és amikor a spanyol a meccsért adogatott, remekül játszva visszabrékelt, majd rövidítésre mentette a játszmát. Ám ott hiába jutott el szettlabdáig, ütött két kettős hibát, majd hárította ugyan az első mérkőzéslabdát, de Almagro a másodikat már értékesítette, így végül 6:1, 6:4, 7:6-ra legyőzte Fucsovicsot.

– El vagyok keseredve, úgy gondoltam, hogy lehet esélyem a győzelemre Almagro ellen. Így, hogy szettlabdám is volt... Ha az megvan, akkor fordulhatott volna a meccs, mert az én játékom kezdett feljönni, az övé pedig visszaesni, ráadásul ápolni is kellett. Az elején nehezen vettem fel a meccs ritmusát, aztán egyre magabiztosabbá váltam, a második szettől kezdve már biztosan hoztam a szerváimat. A tie-breakban a szettlabdámnál hibáztam, és az az esély már nem jött vissza. Kár érte – olvasható Fucsovics Márton nyilatkozata hivatalos közösségi oldalán.

Nézzük a statisztikát, amelynek adatai pontosan elárulják, miért veszített végül a magyar játékos: amíg ő 5 ász mellett 8 kettős hibát ütött, addig a hispánnál ugyanez a mutató 7 és 4 volt. Mindketten nagyon gyengén szerváltak, Fucsovics 40, míg a spanyol 48 százalékban tudta beütni az első szerváját, amiből a magyar 63, míg Almagro 78 százalékban szerzett pontot, míg a második adogatásnál mindketten 52-52 százalékban tudták magukénak a pontot. Fucsovics kétszer, míg Almagro ötször vette el a másik szerváját, előbbi 5, utóbbi 7 nyerőt ütött, míg a magyarnak 8, a spanyolnak csak 4 ki nem kényszerített hibája volt.

Minimális különbség, de különbség, ami el is döntötte Almagro javára a meccset. Noha a ha-val kezdődő mondatoknak nincs sok értelmük, azért eljátszhatunk a gondolattal, mi lett volna, ha Fucsovics a harmadik szettben játszmalabdánál nem üt két kettős hibát

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.