„Nagyon nem jó ez az irány!”

Bácsi Péter szerint a bírók kényükre-kedvükre döntenek el meccseket. Nagyon nem jó ez az irány – mondta.

B. Molnár László
2016. 08. 25. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megint nem sikerült az éremszerzés az olimpián. Erről is a bírók tehetnek?
– Egyértelműen kijelenthetem, hogy nem, bár az íratlan szabály alapján ha az elődöntőben azonnal visszaintik a dánt még az első menetben, akkor talán, ismétlem, talán tudtam volna akciót indítani ellene a földről. Mindenesetre furcsa volt tudomásul vennem, hogy amíg én több mint húsz pontot csináltam az első meccseimen, és utána mehettem a bronzért, addig ő két akció- és két büntetőponttal bejutott a fináléba.

– A bronzmeccsen mintha nem a korábbi Bácsi Péter lett volna a szőnyegen
– A lebonyolítási rendszer finoman szólva sem kedvezett a számomra, ugyanis a délelőtti programban négy meccset vívtam rövid időn belül, majd órákon keresztül vártam a bronzmeccsre. Egyrészt ez, másrészt a fogyasztás okozta testi fáradtság is kijött rajtam, magam sem tudom az okát, mi történt velem az iráni ellen az első fél percben.

– Még mindig hiányzik a gyűjteményéből az olimpiai érem. Harminchárom évesen lát arra esélyt, hogy négy év múlva Tokióban mégis felállhasson a dobogóra?
– Nem tudom, jelenleg azt érzem, van még bennem annyi, hogy nekimenjek egy újabb ciklusnak, ugyanakkor ha objektíven nézem a saját helyzetemet, akkor be kell valljam magamnak, vélhetően nem lesz teljes az éremgyűjteményem. Egyelőre nem is szeretnék tovább gondolkodni erről, egy biztos, a 2018-as magyarországi világbajnokságig mindenképpen folytatom.

– Hetvenöt kilóban?
– Nem, többet ezt a fogyasztást már nem vállalom, a nyolcvan kilósok között birkózom tovább.

– Említette, az érme nem a bírókon múlt. Viszont sok minden más rajtuk múlt, hiszen ennyi botrány tán még sosem kapcsolódott a sportághoz.
– Nagyon nem jó ez az irány, nem volt jó üzenet az, amit a birkózás a világ felé küldött Rióból. Holott a nemzetközi szövetség elnöke, a szerb Lalovic a verseny előtt minden érdekeltet összehívott, és elmondta, mindenki úgy viselkedjen, hogy az olimpián ne legyen a sportággal gond, mert a programból való kikerülés, majd visszakerülés után mindenki minket néz majd. Erre tessék, botrányos ítéletek, kisgatyára vetkőzött edzők

– Mi lehet ennek a vége?
– Nem tudom, de az biztos, nemcsak mi nem voltunk szimpatikusok a bíróknál, és egymás között beszélgettünk arról, a riói olimpia után nem menne csodaszámba, ha a sportágat megint ki akarnák venni a programból. A sorsolásnál nem volt visszaélés, bár volt egy-két ember, aki nagyon kedvező sorsolást kapott. Muszáj lenne változtatni a szabályokon, mert a meccset mindenképpen el kell dönteni, így a bírók kényre-kedvre hozhatnak ítéleteket. Ráadásul nemcsak az adott meccsén kedveznek a kiválasztottnak, hanem már az ágát úgy rendezik, hogy mire odakerül egy fontos meccshez, ne a legnehezebb ellenfél álljon fel ellene a szőnyegre.

– Egyáltalán miként lehet, hogy ennyire részrehajló a bíráskodás?
– Kimondom, sajnos az van, amit az oroszok akarnak, hiszen a nemzetközi szövetség valódi vezetője nem más, mint az orosz Mihail Mamiasvili.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.