Nem indulhatnak a paralimpián az orosz sportolók

Mintegy 250 embert zártak ki.

MTI
2016. 08. 23. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden hozta nyilvánosságra döntését, amellyel megerősítette a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) augusztus 7-én bejelentett határozatát.

Az IPC azután döntött a 250 orosz sportoló kizárásáról, hogy az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette. Az orosz sportvezetők fellebbeztek az ítélet ellen, és kilátásba helyezték, hogy ha a CAS nem ad nekik igazat, akkor polgári bírósághoz fordulnak.

A CAS a mostani döntését azzal indokolta, hogy az IPC nem sértette meg a szabályokat, és a „körülményekkel arányosan” határozott. Az Orosz Paralimpiai Bizottság nem tudott olyan bizonyítékot felmutatni, amely megváltoztatta volna a tényeket – áll a CAS közleményében.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter úgy fogalmazott, hogy inkább politikai, semmint jogi döntés született. „Nincs semmi ok parasportolóink kizárására, mégis ez történt – mondta Mutko, aki hozzátette: keresik a jogi orvoslat lehetőségét. – Azok a szervezetek, amelyeknek a védelem lenne a feladatuk, nem védik meg a paralimpikonokat, éppen fordítva: büntetik őket” – tette hozzá.

Megnyilvánult az ügyben az orosz miniszterelnök is. Dmitrij Medvegyev saját Facebook-oldalán azt írta, hogy az oroszellenes politikának a megtestesülését jelenti a paralimpikonok kizárása.

„Az orosz sport, az orosz sportolók és Oroszország mint állam elleni megnyilvánulás ez, olyan ellenséges lépés, amely nyolcvan százalékban politika és húsz százalékban dopping” – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy megítélése szerint az orosz parasportolók kitiltása nemcsak az oroszokra nézve csapás, hanem az összes sérült sportolóra nézve is.

Bejegyzésében hangot adott azon véleményének, hogy a doppingot „az összes országban és gyakorlatilag valamennyi sportágban használják”.

A paralimpiát szeptember 7–18. között rendezik Rio de Janeiróban. A fogyatékossággal élők viadalán 40 fős magyar csapat indul, de elképzelhető, hogy a mostani döntés nyomán bővül a létszám.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren július 18-án hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról, amelyben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete végül úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportága nemzetközi szövetségétől. Az olimpián a NOB adatai szerint mintegy 280 orosz sportoló vett részt.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke kedd délutáni állásfoglalásában közölte: tudomásul veszik a CAS és az IPC döntését.

„A Magyar Paralimpiai Bizottság már hetek óta készül arra az eshetőségre, hogy az utolsó pillanatban nyílik lehetőségünk magyar versenyzőket nevezni a paralimpiára, valamint megszervezni utazásukat és ellátásukat. Egyetlen magyar parasportolót sem fogunk itthon hagyni, akinek lehetősége nyílik arra, hogy a felszabadult kvótás helyeket elfoglalja. Jelenleg 40 sportolónknak van indulási joga Rióban, arra számítok, hogy ez legalább két fővel nőni fog” – jelentette ki az MPB elnöke, hozzátéve: az IPC és a CAS döntése a doppingellenes harc és a sportdiplomácia új terepeit nyitja meg, amelyekben „nekünk, magyaroknak is észnél kell lennünk, különös tekintettel arra, hogy 2024-ben Budapest olimpiát és paralimpiát kíván rendezni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.