Francia népünnepély a US Openen

Az idei utolsó GS-torna felső ágán három francia van ott a negyeddöntőben a címvédő Djokovic mellett.

B.M.L.
2016. 09. 05. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki az eddig látott teljesítménye után arra fogadott, hogy a korábbi kétszeres US Open-bajnok Rafael Nadal még csak szettet is veszít a 24. helyen kiemelt Lucas Pouille ellen, nos, azt vélhetően elvitte volna a mentő. Ám ugyanakkor ugyanezen valaki rengeteg pénzt kaszált volna ebben az esetben, ugyanis a 22 éves francia hatalmas meglepetésre, de megérdemelten legyőzte egy több mint négyórás csatában a sérülése után visszatérő spanyolt (6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6). Ha mindehhez hozzátesszük azt, hogy abszolút nem érdemtelenül, akkor kapunk teljes képet az idei US Open eddigi egyik legjobb meccséről. Mindketten elképesztően teniszeztek: Nadal első szervái mögött 72, míg Pouille 66 százalékban nyerte meg a pontot, ám ez az arány megfordult a második adogatásnál, ugyanis itt a francia volt a jobb 58/49 arányban. Mindketten ötször-ötször vették el a másik adogatását, több nyerőt ütöttek, mint ki nem kényszerített hibát – Nadal 52/41, míg Pouille 59/53 –, és ami egészen döbbenetes, mindketten többet futottak, mint 14 kilométer (a spanyol 14,99, míg a francia 14,32 km). A találkozó befejezése is méltó volt az egész meccshez, hiszen Nadal három meccslabdát hárított a rövidítésben – 3:6-ról kiegyenlített –, majd egy könnyű tenyerest elrontott, és a francia a negyedik mérkőzéslabdát már könyörtelenül kihasználta.

„Még nem tudom felfogni, mi is történt velem. Úgy érzem, álmodom, és ebből nem szeretnék egy darabig felébredni. Ez a siker mindenképpen hatással lesz az egész karrieremre. Ezek után hatalmas önbizalommal várom a negyeddöntőt” – jelentette ki a boldog Pouille, aki a negyeddöntőben honfitársával, Gaël Monfilsszal találkozik. Hogy milyen esélyei lesznek, már nem merünk tippelni, ám azt nem árt tudni, hogy eddig elképesztően sokat volt pályán: a kazah Kukuskinnél négy, míg a svájci Chiudinelli, a spanyol Bautista Agut és most Nadal ellen öt-öt szettben jutott tovább.

A már említett Monfils viszont ezzel szemben szettet sem veszített eddigi négy meccsén, legutóbb a sokadik virágzását élő ciprusi Márkosz Bagdatíszt verte 6:3, 6:2, 6:3 arányban. A felső ág négy helyéből hármat kisajátítottak a franciák, ugyanis szintén ott van már a legjobb nyolc között Jo-Wilfried Tsonga is, aki a hazai nézők legnagyobb bánatára győzte le a 26. kiemelt amerikai Sockot (6:3, 6:3, 6:7, 6:2). Tsonga nem teniszezik rosszul, hiszen ütött 11 ászt – igaz, 9 kettős hibát is –, első szervái mögött 83 százalékban megnyerte a pontot, volt 54 nyerő ütése, és a hálónál is 73 százalékosan hozta a pontot. Szüksége is lesz a jó formára, mert a következő meccsén a világelső szerb Novak Djokovic lesz az ellenfele, aki végre-valahára ismét lejátszhatott egy teljes meccset. És ha már így tett, akkor három szettben legyőzte a torna egyik meglepetésemberét, a világranglistán 84. brit Kyle Edmundot (6:2, 6:1, 6:4). Ezzel a sikerrel a címvédő sorozatban tizedszer jutott be a negyeddöntőbe New Yorkban, bár a formája még nem az igazi: hét kettős hibát vétett (3 ász ellenében), kétszer is elveszítette az adogatását, több ki nem kényszerített hibát vétett, mint nyerőt ütött (24/25), viszont a hálónál 94 százalékban megszerezte a pontot (18 esetből 17 alkalommal).

A nőknél újabb lépést tett a világelsőség felé a második helyen kiemelt Angelique Kerber, miután két szettben nyert a kétszeres wimbledoni bajnoknő, a cseh Petra Kvitová ellen (6:3, 7:5). Ugyanakkor nem árt, ha feljavul a játéka, ugyanis kizárólag Kvitová hibáiból élt: a cseh 7 kettős hibát és 43 ki nem kényszerített hibát vétett, míg a német mindössze 8 nyerővel zárt. Könnyen előfordulhat, hogy ez kevés lesz a tavalyi finalista, olasz Roberta Vinci ellen, aki az ukrán Curenko ellen diadalmaskodott egy nehéz, és egy könnyű játszmában (7:6, 6:2).

Az alsó ág másik negyeddöntőjében két meglepetésember csaphat össze. A korábbi világelső, dán Caroline Wozniacki ittléte a múltja miatt tán nem akkora szenzáció, legutóbb a hazai nézők egyik nagy kedvencét, a 8. kiemelt amerikai Madison Keys ellen nyert (6:3, 6:4). A 77 perc alatt elért győzelem alapja a jó szerva volt, hiszen Wozniacki 80 százalékban tudta megnyerni a pontot az első adogatása mögött, de ez a mutató a második szervánál is 65 százalékos volt.

„Rég voltam ilyen formában, a legszebb napjaimat idézem a mostani tornán. Nagyon bízom benne, hogy a negyeddöntő nem lesz számomra végállomás” – fogalmazott a dán szépség, aki egészen a 74. helyig csúszott vissza a világranglistán.

Nem lesz könnyű dolga, ugyanis a háló túloldalán majd az a lett Anastasija Sevastova áll majd, aki egyrészt kiütötte már a 3. kiemelt, idén Roland Garrost nyerő Garbine Muguruzát, másrészt szettveszteség nélkül jutott be a legjobb nyolc közé, legutóbb a 13. kiemelt magyar származású, de brit színekben versenyző Konta Johannát verte (6:4, 7:5). Ő az első lett, aki Larisa Savchenko 1994-es wimbledoni negyeddöntője óta ilyen magasságokig eljutott.

„Ezeket a napokat, sikereket nagyon nehéz még nekem fejben feldolgozni. De bízom benne, nincs vége az álomutazásnak. Bevallom őszintén, a 2013-as sérülésem és kihagyásom után nem hittem volna, hogy idáig elérhetek” – nyilatkozta a torna hivatalos honlapján a világranglista 48. helyén álló 26 éves Sevastova.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.