Gyakorlatilag nem volt doppingellenőrzés Rióban

A WADA tanulmánya szerint kevés mintát vettek, amit begyűjtöttek, elveszítettek az ellenőrök.

Szabó Dániel
2016. 10. 28. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az olimpia előtt hetekig másról sem szóltak a hírek, csak hogy korábbi olimpiák doppingmintáinak újraellenőrzésein több száz sportoló megbukott, egészen megdöbbentő a nemzetközi doppingszervezet (WADA) riói olimpiáról készült jelentése. Mert azt követően, hogy a fél orosz küldöttséget kizárták, egészen bagatell hibákat követtek el az ellenőrök: kevés mintát vettek le, néhányat elkevertek, az év- és versenyközi ellenőrzések pedig sok sportágban teljesen elmaradtak.

Az Index által átnézett jelentésből kiderül, hogy az olimpián szereplő 11 470 sportoló közül 4125-öt egyetlenegyszer nem ellenőriztek 2016-ban. Ráadásul úgy, hogy majdnem 2000-en olyan sportágban szerepeltek, ahol a legnagyobb a dopping aránya. Hiába bukik meg egyre több súlyemelő tiltott szerrel, évközi ellenőrzéseket nem nagyon tartott a WADA.

Ennél is súlyosabb bakinak tűnik, hogy Rióban ötszázzal kevesebb mintát vettek le, mint ahogy tervezték. Ehhez még hozzájön 100 minta, amelyekről nem tudni, hogy kitől vették le, mert rossz azonosító kódokat írtak rájuk. De volt olyan is, hogy egy mintát két hétig nem találtak, mert valahova elkeverték.

Rióban volt olyan nap, hogy a tervezett mintavétel felét sem csinálták meg, hozzácsapva, hogy a sportolók fele nem töltötte ki a holléti információs rendszert. Tehát az ellenőrök azt sem tudták, hol találhatnák meg az indulókat, ha random vagy kontroll mintát vettek volna tőlük. A 11 470-ből csak 4795-en szolgáltattak adatokat.

A lap szerint a WADA a jelentésében azt is megállapítja, hogy az olimpia költségvetésének megvágása miatt 30 százalékkal kevesebb ember vett részt az antidopping programban. A kísérők egyrészt felkészületlenek voltak (pl. nem beszéltek angolul), másrészről a munkájukat is rosszul végeztek – volt olyan ember, aki nem ért időben oda egy-egy versenyszámhoz.

A WADA és a doppingellenőrök bénázása azért is egészen döbbenetes, mert a szocsi olimpia után tudvalévő volt, hogy az oroszok attól sem riadtak vissza, hogy a titkosszolgáikkal cseréltessék ki a pozitív mintákat tisztákra, ahogy arról a Quartz is írt. A riói tanulmány alapján erre most nem volt szüksége senkinek, ha csalni akart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.