Mocsai nem kritizálta úgy Sabatét, mint szerették volna

A katalán trénert több játékos támogatja, de elődje szerint sincs könnyű dolga ennyi emberrel.

AA
2016. 11. 24. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes beszélgetésnek lehettünk szem- és fültanúi a Digi Sporton, a műsorvezető mintha jobban feszegette volna az edzőkérdést a veszprémi kézilabdázóknál, mint amennyire erről Mocsai Lajos beszélni akart.

Felvezetésként mindjárt szóba került, hogy a Paris Saint-Germain ellen elveszett a Veszprém „ősi hazai veretlensége”, tegyük hozzá: ez azért annyira nem ősi, 2013-ban, még Carlos Ortegával kikapott otthon a Kieltől a csapat, a több mint egy éve hivatalban lévő Xavier Sabatéval viszont veretlen volt mostanáig. És hát az olimpiai bajnokok sorával kiálló, a világ leggazdagabb csapatának számító PSG-től azért ki szabad kapni otthon eggyel egy hatalmas meccsen.

Mocsai Lajos, aki 2012-ig egyszerre volt veszprémi edző és szövetségi kapitány – éppúgy, mint most Sabaté – elmondta:

„Nem vagyok benne a veszprémi mindennapokban.”

Kívülről úgy látja:

A világ egyik legjobb kerete állt össze Veszprémben, de a bőség sokszor nem jelent egyszerű feladatot, hiszen posztonként három világszínvonalú játékosa van a klubnak. Nagy a buktatója mindennek, de nyugalomban dolgozik a csapat.

A műsorvezető felvetette az edzőkérdést, mondván erős kezű tréner kell, különben jön „a rémálom, a játékosuralom”.

Mocsai Lajos itt középutas megoldást lát. Elismerte, hogy a játékosok egy része ragaszkodik Sabatéhoz, aki mást képvisel, mint a nemzetközi élvonalban megszokott habitus; kérdés, hogy mindez hogyan működik – mármint az az angyali nyugalom, amellyel Sabaté a legnagyobb hőfokú meccseket kezeli.

Kérdésre válaszolva a szegedi származású egykori veszprémi tréner elmondta, mi az edző szempontjából a legfontosabb három dolog:

Bizalom, hitelesség, szakmai kompetencia. Mindez nagyon magas fokon áll Szegeden.

Utóbbival Juan Carlos Pastor mesterre utalt.

A műsorvezető Sabatéra visszatérve rákérdezett, egészséges-e a kettős szerepvállalása. Mocsai szerint a jövő januári vb-ig nem volt más megoldás, utána viszont magyar tréner kell. A kettős szerep a férfivonalon szerinte nem olyan kritikus jelenség, mint a nőknél, ahol Ambros Martín győri edző egy másik ország – Románia – kapitánya lett.

A magyar trénerképzés válságával kapcsolatban megjegyezte, a spanyolok tíz évre bezárták a piacot a külföldi edzők előtt, és kineveltek egy olyan szakembergárdát, amely mára ellepte Európát: Sabaté, Martín, Pastor, Dujshebaev. Van követendő út tehát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.