Storcz: Férfiszakágban is legyen érem Tokióban

Az olimpiai program módosításáról úgy vélekedett, „összességében egy picit pozitív a változtatás”.

MTI
2016. 11. 10. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az a legfontosabb, hogy a férfiszakágban is meglegyen az érem” – jelentette ki csütörtökön az M4 Sport Sportreggeli című műsorában, hozzátéve, hogy mindezt nem azért mondja, mintha a nőkkel nem kellene foglalkozni. – „A nőknél, úgy gondolom, az elkövetkezendő négy évben biztosított még az az eredményesség, ami Rióban is volt” – utalt arra, hogy az idei nyári játékokon a női kajakosok három aranyérmet nyertek.

A vezetőedző megemlítette, hogy lesz a változás a válogatási rendszerben. „A férfiaknál is az egyes teljesítménynek sokkal jobban meg kell jelennie a válogatás folyamatában, ugyanúgy, mint a lányoknál, a négyes számra vonatkozóan is” – folytatta, emlékeztetve rá, hogy férfikajakban eddig „teljesen tiszta négyes válogató” volt. Storcz jelezte: a válogatási szisztémába bele fogja tenni, hogy egyesben is legyen kötelezően megmérettetés, és az is számítson be a négyesek összeállításába.

Az olimpiai program módosításáról úgy vélekedett, „összességében egy picit pozitív a változtatás”, mert az új női kenus számokban van már világbajnoki érme Magyarországnak, ugyanakkor azt nem tartja szerencsésnek, hogy a férfi K-2 200 méter kikerült a programból, mert abban tavaly világbajnok, idén pedig olimpiai negyedik volt a Tótka Sándor, Molnár Péter páros.

„Az a szépséghibája a változtatásnak, és én személy szerint sajnálom, hogy az 500 méter (a férfiaknál) egyáltalán nem került a programba” – mondta, hozzátéve, hogy az a táv adott esetben a 200-asoknak, de az 1000-eseknek is megfelelő lehetett volna a versenyzésre. – „Szerintem ezzel sokszínűbb lett volna a program.”

Storcz Botond ugyanakkor emlékeztetett rá, „nagyon fontos elvárás volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, hogy a nemek közötti versenyszámarány egyenlő legyen”, és ez most „abszolút megvalósul”.

A hétvégén dőlt el, hogy négy év múlva, a tokiói olimpián már két női kenus számban is bajnokot hirdetnek. A női és a férfiversenyzők mostantól egyaránt hat-hat számban állhatnak rajthoz az olimpián. A férfikenusok a következő olimpián már nem versenyezhetnek 200 méteren, mostantól csak a két 1000 méteres számot, az egyest és a párost rendezik meg nekik. A férfikajakosoknál marad mindhárom 1000 méteres szám, viszont 200 méteren már csak K-1-ben hirdetnek majd bajnokot. A női kajakosok programja nem változik, egyesben, párosban és négyesben 500, illetve egyesben 200 méteren rendeznek versenyt, míg újként a női kenusok egyesben 200, párosban pedig 500 méteren küzdenek meg egymással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.