A sportszövetségek „megkatinkázásának” éve

Sikeres sportolók komoly basáskodásokat fúrtak meg idén, a politika pedig kihasználja ezt.

2016. 12. 27. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Termett bőven újdonságokat 2016. Labdarúgó-válogatottunk 44 év után Eb-n járt, új sporttörvényünk van, de a legzajosabb változást mégiscsak Hosszú Katinka kiállása hozta. Világ- és Európa-bajnokként kezdődött több felvonásos harca Gyárfás Tamás ellen, s az év során részletesen foglalkoztunk az üggyel, aminek ezekben a napokban talán a végére érünk. Ugyanakkor gyújtózsinórt találhatott az úszónő, hazánkban sportoló és szövetség, vezetett és vezető között változni látszik a felállás.

Orbán Viktor foci melletti kedvenc sportja, az öttusa tavasszal például még egy virágos rét képét mutatta, az ősz viszont idejekorán, a riói olimpián beköszöntött: maximális létszámú (4 fő) válogatottunkból a regnáló világbajnok Kovács Sarolta 17., a 2013-ban Európa-bajnok Földházi Zsófia 27., a szintén abban az évben Eb-aranyérmes Marosi Ádám 12., Demeter Bence, a 2012-es Eb-3. pedig 17. hellyel kullogott haza.
– Fejétől bűzlik a hal – jegyezte meg a lapunknak októberben név nélkül a riói eseményeket testközelből átélő egyik öttusázó, a sikertelenség után pedig biztos volt a robbanás. A háttérben ráadásul ott volt az utánpótlás és a kis létszámú versenyző összehangolt felkészülésének hiánya, nem csoda, hogy a kritikán aluli olimpiai beszámolót író szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós angolosan próbált lelépni: – Ennél gyengébbeket is elfogadtak már, ezzel semmi baj nem volt – vonta meg a vállát.

Decemberben aztán elnökválasztás várt a sportágra, Marosi pedig „katinkázott”: – Ütött a magyar öttusa órája, Kovács Sarolta vb-aranya az utolsó órában jött. Nem volt senki, aki kiállt volna, hogy ez az olimpiai szereplés nem csak a versenyzők hibája volt. Az önkritika a mai öttusában nincs meg. Téved, aki azt hiszi, hogy ez a kapitány hibája, ez mindenkinek a hibája, akinek szerepe volt benne – mondta, viszont hiába állt egy megújuláspárti csapat az addigi elnök Réczei Géza mögé, az új 29:22-es szavazataránnyal a 76 esztendős Bretz Gyula lett egy furcsa választáson; a föld alól került elő hirtelen 13 szavazó klubképviselő. Az öttusát a 2019-es hazai vb-nek kellene belendítenie, miközben rendet is kell rakni az „elköltött százmilliók – nulla eredmény” világában. No meg a kérdéssel: ki fog itt 5-10 év múlva öttusázni? Fontos részlet, vagy sem, furakodott az elnöki szék felé egy államtitkár is (Vidoven Árpád), ő azonban a végső megmérettetés előtt visszakozott.

Mondhatnánk akár: felkészül a fideszes Kocsis Máté. A kézilabdázók elnökének regnálására esett az a szégyen, hogy egyik válogatottunk sem jutott ki az olimpiára. Nem egyéni sportról van szó, így aligha hihetjük, hogy egy „kézis Katinka” majd valahonnan előkerül.

November 8-a óta új sporttörvényünk is van, amelynek születése különös időbeli egyezést mutat Gyárfás Tamás elnök távozásának első követelésével; a finanszírozást és több döntési jogosultságot a sportállamtitkárság (vagy későbbi sporttárca) kivesz a szövetségek kezéből. Kérdés, ezt akarják-e az egyes sportszövetségi „Hosszú Katinkák”. Ha jövő szeptemberben olimpiarendezést nyerünk, programba illeszthetjük akár az elnökbuktatást is ötkarikás számként.

Facebookos „támadást” indított a birkózószövetség ellen az Európa-játékokon győztes Barka Emese is. Sérelmei középpontjában az erőltetett központi felkészülés áll. Lapunknak elmondta, kényszerhelyzetben van, csak az kerülhet be a csapatba, aki részt vesz a közös edzéseken, miközben klubjában személyre szabott munkát végezhetne. A 27 éves birkózónőnek a külföldi edzőtáborokkal is nehézsége támadt, sokszor nem tudott női birkózókkal készülni, komoly eredményekkel bíró élsportolóként pedig sérelmezi, hogy igényeit semmibe veszik. A szabadfogásúak kapitánya, Gulyás István lapunknak nyilatkozva közölte: nem akar szócsatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.