Bienerth Gusztáv egy évet ad magának

Az új úszóvezér elsődleges célja, hogy elfogadtassa magát azokkal, akiket vezet.

2017. 01. 17. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs még meg a lausanne-i repülőjegye Gyárfás Tamásnak és Bienerth Gusztávnak, noha a Magyar Úszószövetség január 8-án megválasztott új elnöke szűzbeszédében jelezte, közösen utazik a távozó és az érkező honi úszóvezér Svájcba bemutatkozó látogatásra. A dolog pikantériája, hogy Gyárfás épp Lausanne-ban tartózkodik – a 2017-es budapesti vizes vb feladatai miatt –, tehát már túl is lehetnének ezen a Bienerth által igényelt körön, ha a két sportvezető összeegyezteti a naptárát. A Digi Sport stúdiójában nyilatkozó Bienerth egyébként konstruktív együttműködésben bízik elődjével, amiből a magyar úszósport profitálni fog, annál is inkább, mert Gyárfás a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnöke és az európai testület (LEN) kincstárnoka.

Vad feltételezésnek nevezte azt, hogy Gyárfás „fentről” akár keresztbe is tehet Bienerthnek a jövőben, de azért feltűnő, hogy megválasztása előtt kerülte a korszakos vezetőt, és csak megválasztása után tárgyalt Gyárfással, addig a pillanatig szüntelenül hangsúlyozta, nem dolgoztak együtt, és nem is álltak üzleti kapcsolatban.

Bienerth

Ismét hangoztatta azt is, nem a kormány embereként került a Magyar Úszószövetség élére, miközben természetesnek tartja, hogy kötődik a kormányhoz másik munkája, a turisztikai kormánybiztosi feladatok kapcsán.

Hogy lehet-e Hosszú Katinka és Shane Tusup ellenében ma Magyarországon úszószövetséget irányítani, arra Bienerth Gusztáv nemmel felelt, kibővítve azzal, hogy nem lehet az úszók, az edzők, a klubok ellenében vezetni a szövetséget.

Bevallotta, a szakmai kérdésekhez nem ért, ígéri, nem is fog beleszólni azokba, ezeket Sós Csaba szakmai alelnökre bízza. Amit ő tenni fog, az a béke- és egyensúlyteremtés lesz, valamint azon feltételek megteremtése, amelyekben nyugodtan dolgozhatnak az úszóélet szereplői.

Megismételte, Hargitay András szövetségi kapitány maradásáról vagy távozásáról január 25-én dönt a Magyar Úszószövetség elnöksége, addig tekinti át az elnökség, hogy 0, 1, 2 vagy 3 szövetségi kapitányra van szükség.

Hogy a rendteremtésbe miért vonta be Cseh László úszót, arra azt mondta, ő ikonikus úszó és tagja a panaszkezelő bizottságnak az elnökség tagjaként. A Gyárfás-rendszer elleni tiltakozás 7 pontját jegyző úszók törekvései közül a legfontosabbnak azt tartja, hogy átlátható módon hozza meg döntéseit a MÚSZ, illetve hogy az úszószakmai kérdések ott dőljenek el, ahol ez szakmailag a legindokoltabb, a középpontban ugyanis a sportolók állnak.

A forrásokat tekintve leginkább – és növekvő mértékben is – állami pénzekre számíthat Bienerth, de megfogalmazta óhaját arra, hogy a magyar úszás „terméke” mellett megjelenjenek magántámogatók is. Rámutatott, az úszás még mindig nem része a társasági nyereségadó (tao) rendszerének, ebben elnöki programja szerint változás következhet.

A nyári vb-re nem ígér szám szerinti eredményt, hisz ez is szakmai kérdés, amiben ő nem szab meg semmit. Azt ígéri, hogy egy szolgáltató szervezet irányába mozdul el az általa vezetett MÚSZ, illetve hogy egy csodálatos vb megrendezéséhez fog hozzájárulni.

Személyesen nem élné meg kudarcként, ha nem lehetne 2024-ig úszóelnök, rövid távú célként azt tűzte ki, hogy egy éven belül fogadja el őt az úszósport mint kívülről jött embert; ehhez teljesítenie kell, jól kommunikálnia és egyengetnie a 2020-as hazai Eb és a 2024-es olimpiarendezés ügyét.

Három tisztsége – turisztikai kormánybiztos, olimpiai pályázati alelnök, úszóvezető – közül a MÚSZ elnökségét tartja a legnehezebbnek, itt kell ugyanis „személyi befektetésként” a legtöbb dolgot megtanulnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.