Szűzbeszéd: „Nem fogadtam el Sós Csaba lemondását”

A Magyar Úszó Szövetség elnökségéből mindössze két fő távozik, Hargitay kapitány sorsa két hétig függőben marad.

2017. 01. 12. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen érdekesnek ígérkezett Bienerth Gusztáv újdonsült úszószövetségi (MÚSZ) elnök szűzbeszéde csütörtök délelőtt a nagykörúti Béke Szállóban azok után, hogy Hargitay András szerdán a Borsnak telefonon azt nyilatkozta, majd lapunknak is megerősítette, a Bienerthtel való egyeztetése során derül ki, marad-e kapitányi pozíciójában – és még akkor is szűzbeszédnek kell tartanunk a mostani szónoklatot, ha vasárnapi elnökké választása után már röviden értékelt. Ha komolyan vesszük az új úszóvezér folyamatosan hangoztatott szavait, melyek szerint magáénak érzi a „Hosszú Katinka-csoport” pontját, akkor biztosnak tűnt, hogy távozik Hargitay, de nemcsak ő, hanem a teljes elnökség, ugyanis a 7 pont közül az első éppen úgy hangzik: teljesen új elnökség kell a sportág élére. Új elnök már van, ő állt a sajtó rendelkezésre tehát csütörtök délelőtt.

– A vasárnapi közgyűlés óta nemcsak új elnök van, de új időszámítás is kezdődik. Kétszeri titkos szavazást követően személyemről és programomról is döntött a Magyar Úszó Szövetség közgyűlése. Programomat több mint 100 közgyűlési taggal megvitattam, és hat városba elvittem, ami jelentős legitimációt ad neki – kezdte beszédét Bienerth, aki felidézte, 1981 óta először volt kétszeri titkos szavazás, ezt a hagyományt pedig, mármint a titkos szavazás hagyományát megtartják.

A munkát megkezdte, rövid elnökségi találkozót is tartottak, teljes fordulatszámon dolgoznak, mint mondja.

További programpontjai:

Programismertetését követően „kérdezz-felelekre” került sor, lapunk is feltette kérdéseit:

– A kormány jelöltje ön?
– A Ferencvárosi Torna Club jelölt. Hogy a kormányzatból ki kinek a támogatására kit buzdít...

– Hargitay András felajánlotta-e önnek a lemondását szerdán?
– Január 25-én tekintjük át a feladatkörét, illetve hogy kell-e három kapitány vagy egyre sincs szükség. Akkor tekintjük át.

– Lesz-e örökös tiszteletbeli elnöki funkció a MÚSZ-ban?
– A közgyűlés idő előttinek minősítette a kérdést, a következő közgyűlés hatásköre lesz ez.

– Hosszú Katinkával leül?
– A közeljövőben tervezem, egyszer beszéltem vele eddig, karácsony előtt.

– Az „ellenzéki” úszók 7 pontja közül az első volt, hogy a vezetés távozzon. Most az ön szavaiból úgy tűnik, visszalépés történik ebből, noha ön kijelentette, vállalja ezt a 7 pontot.
– Átlátható, hatékony, új szemléletű vezetésre van szükség, ebben most határozott lépés történt vasárnap. Az elnökség dolga nem az elnök, hanem a közgyűlés hatásköre. Van, aki nem kíván velem együtt dolgozni, sokan úgy érezték, hogy fel kell ajánlaniuk nekem a lemondásukat, nem mindenkiét fogadtam el. 183 nappal az úszó-vb előtt nem szeretnék sokat foglalkozni a szervezetet érintő kérdésekkel. A tavaszi közgyűlésen ugyanakkor felállhat egy hosszú távra is megfelelő elnökség.

– Kiss László volt szövetségi kapitánnyal találkozott és beszélt már? Ő is az elnökség tagja.
– Nem találkoztam, nem beszéltem, a tavasszal fogok vele, bár úgy tájékoztattak engem, hogy nem jár elnökségi ülésekre.

– Szabó Tünde sportállamtitkárral áttekintették már, miként érinti a szövetséget a november 8-án elfogadott, mindent központosító sporttörvény?
– Hamarosan vele is találkozom, és minden szükséges kérdést áttekintünk.

– Lesz-e végleges edzéslehetősége a válogatott úszóknak?
– Ma a Tüskecsarnokban van lehetőség, de ismerjük a problémát, hogy a Dagály nincs kész, a Komjádiban pedig zajlik a munka. Jövő héten találkozom a Dagály építőjének vezérigazgatójával, és sürgetni fogom az edzőmedence átadását.

– Hány pályára van szükség a gondok megoldására?
– Nem tudom, ez szakmai kérdés.

– Miért mondta, hogy nem dolgozott soha Gyárfás Tamással, amikor a 2012-es magyar-horvát foci-Eb-pályázat idején az MLSZ nemzetközi vonalán tevékenykedett, Gyárfás pedig a pályázat elnöke volt?
– Soha nem dolgoztam Gyárfás Tamással. Amikor a cardiffi döntés megszületett, ami a vereségünkhöz vezetett, akkor is csak meghívott vendégként voltam jelen. Az MLSZ-től egyébként sikereim csúcsán távoztam 2010-ben, amikor teljes állást kínáltak, de ezt nem fogadhattam el a kereskedelmi kamara akkori elnökeként. 2010-ben egyébként Oroszországgal, Hollandiával, Németországgal és Angliával mérkőzhetett a magyar labdarúgó-válogatott, és ebben az évben adták át először a Puskás-díjat, jelentős szerepem volt ezekben.

– Mennyit tud a Magyar Úszó Szövetséggel foglalkozni a két másik pozíciója mellett?
– 100 százalékot, ahogy az olimpiai pályázattal és a turisztikai kormánybiztosi munkámmal is.

– Mikor járt ön a Harvardra?
– Nem a pártállamban, hanem egy különleges lehetőségként 2000-ben.

– Mi a véleménye a Dagály úszópalota vitatott küllemváltozásáról?
– Először fogom látni a napokban, ezt követően fogok véleményt nyilvánítani. Visszafognám magam, hogy olyanról nyilvánítsak véleményt, amit nem ismerek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.