Bienerth Gusztáv veszi át Gyárfás Tamás örökségét

A MÚSZ rendkívüli elnökválasztó közgyűlése nagy többséggel állt a politika kiválasztottja mellé.

2017. 01. 08. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szia, Szabi! – kezdte meg köszöngetései hosszú sorát Szabó Tünde sportállamtitkár (és olimpiai ezüstérmes úszó), aki negyedórával a kezdés előtt már megjelent a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) korszakos elnökválasztási eseményének helyszínén, egy kipofozott margitszigeti hotelpincében. Egy perccel utána Gyárfás Tamás csaknem 24 év után távozó elnök is belépett a terembe hű fegyverhordozójával, Csurka Gergely sajtóssal az oldalán, majd rövid, vidám hangulatú eszmecserébe kezdett Szabóval. Ahogy szivárogni kezdtek a többiek, Gyárfás az ajtóba állt, és egyesével köszöntötte a közgyűlés minden érkezőjét. A 11 órai kezdés előtt 5 perccel megjött a háromindulós verseny favoritja, akivel szintén kezet rázott, kattogtak is a fényképezőgépek; Bienerth Gusztáv – papíron ferencvárosi, igazából a kormányoldal jelöltje – kisebb csoport társaságában lépett a terembe.

És akkor 11.15-kor, még a regisztráció lezárulta előtt megérkezett 4 fős stábjával Hosszú Katinka is (az edző-férj Shane Tusup, az Iron Aquatics úszóklub másik amerikai edzője, valamint két sajtós), akinek megjelenése általános morajlást váltott ki a jelenlévőkből. Jöhettek, a szakma és a sajtó számára nyilvános volt az egyetlen napirendi pontú rendkívüli közgyűlés – és mint kiderült, szavazati joggal is rendelkeztek a közgyűlésben, Gyárfás korábbi tájékoztatásával szemben.

A pulpituson Sós Csaba szakmai alelnök, Szántó Éva főtitkár, Sándor Elek korábbi levezető elnök, Gyárfás Tamás elnök, Szabó Tünde államtitkár és Hargitay András szövetségi kapitány foglalt helyet.

148 küldött érkezett a 190-ből. Gyárfás Tamás javasolta levezető elnöknek Sándor Eleket, aki helyett Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszó és klubvezető rögvest javasolta is Sós Csabát levezető elnöknek, de miután Gyárfás javaslatára a többség igent mondott, ellenpróbára nem került sor. Sós Csaba végül jegyzőkönyvvezető lett, Verrasztó Zoltán pedig jegyzőkönyv-hitelesítő. Szükség volt még mandátumvizsgáló és szavazatszámláló bizottságra – mire ezen túljutottak, a Gyárfás-ellenesség szobra, Hornyák Viktor már a harmadik hozzászólásán volt túl, mi több az elnökség elé terjesztett egy olyan napirendi javaslatot, amely az elnökválasztáson kívül még négy pontot tartalmazott, egyebek mellett az elnökség visszahívását, de Sándor Elek beszámolt róla, az elnökség nem támogatta Hornyák elgondolását, mondván, az általa felvetett lépések megtárgyalására egy májusi rendes közgyűlésen úgyis sor kerül.

12.01-kor „máris” megkezdődhetett a napirendi pont megtárgyalása, amit Szabó Tünde rövid beszéde vezetett fel, aki először is megköszönte Gyárfás több mint két évtizedes hazai és nemzetközi vonalon végzett munkáját.

– Nagyon nagy szükségünk van Gyárfás Tamás nemzetközi tevékenységére, amire továbbra is számítunk – nyomatékosította beszédében, megígérve, hogy a jövőben is kiemelt kormányzati támogatásban részesül az úszósport. Békét, rendet és nyugalmat követelt a további sikerek érdekében. Szerinte mindenkinek azzal kell foglalkoznia, amihez ért. – A szövetség nem maradhat elnök nélkül – utalt arra, hogy megvan a jogi lehetősége annak, hogy a MÚSZ nem választ elnököt.

Szabót követte Gyárfás Tamás, szemüvegben.

– 1993 és 2017, nem vagyok hajlandó megerősíteni, hogy csak a kezdő és a végidőpont nagy pillanat – fogalmazott beszédében szomorú hangon a távozó elnök, majd hosszan sorolta 23 éves regnálása dicsőséges pillanatait. Felidézte, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a legutóbbi időkig dicsérte a hazai úszósport állapotát. Meggyőződése, hogy az új elnöknek nem kell nagy fordulatot vennie. – Figyelmen kívül hagytam, hogy a pragmatikus ember alkalmazkodik a környezetéhez, e tekintetben, úgy tűnik, én nem voltam az. Szeretnék mindenkivel békét kötni, megtiszteltetés volt 23 évig a magyar úszósportot szolgálnom.

És akkor Hargitay András jött egy mondat erejéig: – Javaslom, hogy Gyárfás Tamást örökös tiszteletbeli elnöknek válasszuk meg.

Ekkor viszont egy felszólaló megjegyezte, a napirendi pontokról már szavaztak. Több kapcsolódó felszólalás után végül Hargitay javaslata átmenetileg megbukott, májusra marad a döntés, hogy Gyárfásból lesz-e örökös tiszteletbeli elnök. Gyorsan leszavazták azt a kezdeményezést is, hogy 8 percben mutatkozhassanak be az elnökjelöltek, de mivel Sós szerint csak relatív volt a többség, újra szavaztak, így pedig maradt a 8 perc.

Bienerth Gusztáv (Ferencváros): – Köszönöm a lehetőséget, hogy az elmúlt időszakban önök közül több mint 100 emberrel találkozhattam. Ezek során bemutatkoztam, megindokoltam, hogy miért jelentkeztem, elmondtam, hogy látom a helyzetet, nyitott voltam az önök kritikájára, elmondtam, mik a lehetőségeim, hogyan tudom segíteni a sportágat. Az a benyomásom, hogy törésvonalak vannak, amik gondot okoznak. Maguk a sportolók is változást szeretnének, miközben a sikeresség a sportolók eredményességében rejlik. 7 pontjukkal egyetértek, támogatom őket, programom részévé tettem. Előnyöm, hogy nem voltam része a belső konfliktusoknak, habitusomat, erényeimet és hibáimat is jól ismerik. Harminc év teljesítményét tudom felmutatni a hazai és a nemzetközi gazdaságban és sportban, bonyolult feladatokat oldottam meg. Programom: szakmai kérdésekben a szakma döntsön, a hatásköröket újra kell tárgyalni, világos, tervezhető támogatási rendszer kell, valamint más stílusú szövetségi vezetés, amely átláthatóan dolgozik. Negyedévente tájékoztató fórumot fogunk tartani, ahol minden vezetőt lehet kérdezni és kommentálni. A szavazások személyi kérdésekben minden alkalommal titkosak lesznek. Hosszú Katinka és Gyárfás Tamás mindketten megkerülhetetlen személyek. Gyárfás Tamással soha nem dolgoztam együtt (de igen, a korábbi magyar–horvát közös foci-Eb pályázata kapcsán – a szerk.), de az átadás-átvétellel kapcsolatban azonnal összeülünk. A munka azonnal kezdődik, idő nincs, ma összeülnék az elnökséggel, holnap pedig minden tagszervezet levelet kap tőlem.

Hornyák Viktor (Hajdúszoboszló): – Szerettem volna megköszönni Gyárfás Tamásnak, hogy 24 év után új korszak nyílik. Köszönöm szépen. A programmal kapcsolatban elmondanám, hogy Bienerth úr mintha az én programomból olvasott volna: demokrácia, transzparencia és igazság. Igazságos hozzáállás bármilyen kérdésben. Ez hiányzik most a MÚSZ-ban. Az én 8 percemet kérdések megválaszolására szeretném fordítani. De például az úszók számát összesíteni kell és megnézni, hány pályára van szükség. Aszfalton nem tudunk úszni. Legyünk mindhárman jelöltek, éljünk a demokrácia lehetőségével (Hornyák arra utalt, hogy először a jelöltlistára kell felkerülni többségi szavazással – a szerk.).

Tóth István (Szentendre): – Hornyák Viktorhoz hasonlóan én is „belülről”, az úszósportból érkezem. Szeretnék bizalmat kérni. Zűrzavar tapasztalható, de még nincsen káosz. A jövőben úgy kell dolgozni, hogy nem kell forradalmat csinálni. Én nem kezdeném meg a munkát 15 perc múlva, csak holnap reggel. Támogatóimmal és elnök úrral gyorsan leülnék, és azonnali intézkedéseket tennék, például az anyagiak elosztását illetően. Jogszabályt kell módosítani ahhoz, hogy a taóból részesüljön az úszás, hiszen a hozzá szükséges alapképességek minden sportághoz szükségesek. Az úszószövetség legfontosabb döntéseibe be kell vonni a sportolókat tájékoztatás formájában.

A jelöltek bemutatkozása után kezdődött az elnökválasztás nulladik köre, 13.09-kor, amivel kapcsolatban három ügyrendi javaslat is érkezett: titkosan szavazzanak személyi kérdésekben. A látható többség el is fogadta ezt, így innentől a kézfeltartást felváltotta az időigényesebb, sorban állós, urnás szavazás.

Az eredmény: a 148 regisztrált szavazóból 147-en vették fel a szavazólapot, 143-an szavaztak is, 128 szavazattal csak Bienerth Gusztáv került fel a jelöltlistára. Érdekes jelenet volt, amikor Shane Tusup állt be a szavazók sorába, és szembehaladva Gyárfás Tamással kicsit meglökték egymást, Hosszú Katinka edzője elnézést kért, Gyárfás viszont rá sem nézett.

146 szavazatot adtak le az elnökjelöltre, 126-an mellette voksoltak, így Bienerth Gusztáv a Magyar Úszó Szövetség új elnöke.

Bienerth Gusztáv megválasztása nem okozott meglepetést. A 62 éves menedzserről korábban ITT írtunk, igazi „színtelen” kádernek tekinthető, aki minden politikai széljárásban kitűnően megtalálta a számítását. Elnöki ciklusának kezdete megnyithatja az utat a kormányzati akarat érvényesülése előtt az úszósportban. Kérdés lesz majd viszont, hogy hogyan áll mindehhez a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, aki nemrég azt mondta: az új elnökön rajta fogja tartani a szemét. A másik két jelöltről ITT olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.