Csernus doktor szerint a bírónak mindig igaza van

A férfiválogatott mellett dolgozó pszichiáter szerint játékosaink szívvel-lélekkel küzdenek egymásért.

AA
2017. 01. 16. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról Császár Gábor a hivatalos bejelentés előtt beszélt a múlt héten, férfi kézilabda-válogatottunkkal foglalkozik Csernus Imre pszichiáter, aki nem először téved a sport területére. Vívóink közül Szász Emese került hosszabb távú kapcsolatba vele, a 2009-es vb-ezüstérem kiharcolásakor férfi párbajtőr-válogatottunk mellett is kapott szerepet. Legutóbbi sikerélménye a női vízilabda-válogatott Eb aranya és olimpiai kvótája, ami egy évvel ezelőtt született, igaz, fél évvel később, az olimpián ugyanez a csapat már nem tudta átlépni a saját árnyékát, zsinórban harmadszor is negyedik lett. 

November óta a veszprémi kézilabdásokkal is foglalkozik, december óta pedig a férfi kézilabda-válogatottal. Sok ideje nem volt a most zajló világbajnokság előtt a csapattal, az Nso.hu-nak elmondta Franciaországban, eddig mire ment, és miben fejlődhet tovább az együttes. 

A játékosok képesek egymásért a pályán és azon kívül is szívvel-lélekkel mindent megtenni

– állapította meg Csernus doki, aki arról is beszámolt, hogy „az elején elmondtam a játékosoknak, hogy ha nem tanulnak meg egymás előtt őszintén beszélni, abból nem lesz csapategység. (...) Én igazából ajánlattevő vagyok, végül a csapat dönti el, hogy megfogadja-e a tanácsaimat. Úgy érzem, hogy mivel már az elején világossá tettem, én is mindig őszintén elmondom, amit érzek, és azért vállalom a felelősséget, elfogadtak.”

A magyar válogatott két olyan vereségen van túl, amely ugyan benne volt a pakliban, hiszen a németek és a horvátok legyőzése is bravúr lett volna, mégis megviselhette a csapatot, hiszen volt esélye nyerni, főleg a horvátok ellen

Egy fájó vereség után csak laza tudatossággal lehet gyorsan továbblépni – véli Csernus doktor. – Ami még csikorog, és például négygólos vezetésünknél is látszódott a horvátok ellen:

Szinte elképzelhetetlennek hatott, hogy így játszunk egy állítólagos mumusunk ellen.

Karakteres véleményt formált azokról a kiállításokról, amelyek reklamálásért születnek: 

Mindig a játékvezetőnek van igaza, csak felesleges stresszel jár, ha az ítéletekkel foglalkozunk. A tudatosság azt is jelenti, hogy ezekben a helyzetekben nem bosszantjuk magunkat.

Csernus Imre: Itt mindenki szenved

 

Megpróbáltuk megfejteni a megfejthetetlennek vélt embert, aki évekkel ezelőtt a tévében ordibálva alázta a lelki segítségre szorulókat, ma pedig már maga a megtestesült nyugalom a noszvaji szőlőjében. Tizenhárom évig kezelt heroinistákat, egy évig maga is a szer befolyása alatt állt. Először majdnem pap lett, majd szülész, végül a pszichiáteri pályát választotta. Soha semmit nem bán meg, és már tudja: függőségeink közül a félelemtől való a legerősebb. Nem politizál, de azt azért elmondja, kezelt politikusokat, ahogy azt is, a hatalomnak nem érdeke, hogy az emberek szeme kinyíljon. Csernus Imrével négy házasságáról, szíjjal verésről, késelésről és a magyar pszichiátriai ellátásról beszélgettünk. Barátai, üzlettársai pedig róla meséltek. Portré.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.