Harsányi: Minden erőnkre szükségünk lesz

Libabőrös lett jobbszélsőnk amikor a franciák elkezdtek szurkolni nekünk Dánia ellen. A norvégoktól sem fél.

Arday Attila
2017. 01. 24. 5:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai bajnok Dánia vasárnapi legyőzését az előző hét szerényebb eredményei után sokan úgy élhették meg itthon, mint a semmiből jött sikert. Pedig a franciaországi világbajnokság csoportmeccsei alatt már láttunk arra utaló jeleket, hogy csapatunk nagyon is készült arra, hogy a dánok ágára kerül, inkább elkerülve a házigazda franciákat. A pénteki utolsó, fehéroroszok elleni csoportmeccsen nem tűnt úgy, hogy a rutinosabbak mindent kiadnának magukból, ha nem is tudatosan játszanak a vereségre.   

A lapunknak nyilatkozó Harsányi Gergely, a korábbi csapatkapitány szavaiból viszont az derül ki, a játékosokat nagyon is bántotta a fehéroroszok elleni kudarc, ebből is merítettek erőt a sokkal nehezebb folytatásra. 

„Nagyon el voltunk keseredve a csoportmeccsek után, dacosak lettünk,

nem akartuk elfogadni, hogy ami bennünk van, azt nem hozzuk ki magunkból – mondta a tatabányai jobbszélső. – Múlt héten legalábbis ez nem jött ki belőlünk, különösen az utolsó csoportmeccsen, a fehéroroszok ellen. Az előző heteket nézve is ellenmondás volt ez, hiszen azt éreztük, hogy a felkészülés jól sikerült a világbajnokság előtt. A világbajnokság elején a németek és a horvátok ellen jól is játszottunk, még ha ki is kaptunk. A fehéroroszok elleni vereség után viszont rosszul éreztük magunkat. Meg akartuk mutatni, hogy sokkal több van bennünk, és mindent beleadtunk.”

Amikor rákérdeztünk, tudatosan vagy tudat alatt bennük volt-e, hogy jobb a dánok ágára kerülni (így a keddi negyeddöntőben a vb-címvédő házigazda franciák helyett a norvégok következnek), egyértelmű nemleges válasz érkezett. 

– Nem gondolkodtunk ennyire előre, hanem azt követtük, amiről otthon is beszéltünk, vagyis

lépésről lépésre akartunk haladni, mindig a következő meccsre figyelve csak

– folytatta a két olimpián (2004, 2012) is elődöntőt játszó balkezes játékos. – Nem azt számoltuk, hogy jó lesz nekünk mindjárt a nyolcaddöntőben az olimpiai bajnok dánok ellen játszanunk. 

Az albertville-i meccs egyik felemelő élménye a látványon túl (szinte végig vezetve 27-25 ide) az a szurkolás volt, amellyel a francia közönség Magyarországot segítette. Mit érzékeltek ebből a pályán? 

– Nagyon megéreztük, hogy mellénk állnak a lelátóról, fantasztikus volt a közönség – folytatta Harsányi Gergely. – Jó néhány világversenyen jártam már, és átéltem, milyen eszméletlen élmény, amikor nagy magyar tábor buzdít minket, most is ott voltak a magyarok, de mellette egy másik nemzet is mellénk állt, talán a negyvenedik perctől.

Ahogy meghallottam a Hongrie, Hongrie rigmust, libabőrös lettem.

A kedden 17 órakor (Sport1) kezdődő Norvégia elleni negyeddöntő előtt játékosaink – a nyilatkozatok alapján – nem számítanak könnyebb csatára, mint a dánok ellen. Míg Dániát riói olimpiai győzelme alighanem jóllakottá tette, Norvégia lényegesen éhesebb a sikerre a férfi szakágban. Egy éve közel volt ahhoz, hogy az Európa-bajnokságon döntőt játsszon és kijusson a riói játékokra, végül azonban az Eb-éremről, majd az olimpiáról is lemaradt, sőt tavasszal a vb-selejtezőt is elbukta. Az eseményen végül szabadkártyával vehet részt, és éppúgy nem akar megállni az áttörést jelentő dobogóig, ahogy Magyarország sem. 

– A norvég csapat nagyon erős, nem hiába jutott el idáig – mondta a Magyar Nemzetnek Harsányi Gergely a mai ellenfélről, amely Macedóniát még szombaton győzte le a nyolcaddöntőben. – Az elmúlt időszakban nagyon jó eredményeket értek el a norvégok, a játékosai gyorsak, fiatalabbak a dánoknál, így még futósabb meccsre számítunk, mint amilyen a nyolcaddöntő volt. Nagyon nehéz lesz a negyeddöntő, minden erőnkre szükségünk lesz. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.