Mindenkit Sós Csabára cserélt le Bienerth

Nagy horderejű döntések születtek a MÚSZ elnökségi ülésén.

2017. 01. 25. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki megy és ki marad a megújuló úszószövetségben? Három szövetségi kapitány lesz, vagy csak egy, netán egy sem? Mi lesz Hargitay András sorsa? Mit gondol a küllemében „lereszelt” Dagályról, amit legutóbbi tájékoztatója óta bejárt? Találkozott-e a Gyárfás-korszak lezárását elősegítő úszókkal, illetve megvolt-e a bemutatkozó látogatása az úszóvilág Svájcban trónoló vezetésével Gyárfás Tamás oldalán? Megannyi kérdés, amit elnöki szűzbeszédében hagyott nyitva a január 8-ai elnökválasztás győztese, Bienerth Gusztáv, és aminek megválaszolására ígéretet tett két hete lapunknak a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

A talán legtöbbeket érdeklő kérdésre a választ az új úszóelnökségi ülést követő pillanatban „kilőtte” a nyilvánosságba a 24.hu: Hargitay András már nem kapitány, a helyét az eddigi szakmai alelnök, Sós Csaba veszi át, utánpótlás- (Petrov Iván) és nyílt vízi kapitány (Gellért Gábor) a továbbiakban nem lesz.

A MÚSZ-elnökség legfontosabb döntései Bienerth Gusztáv ismertetésében:

Sós Csaba kapitányi szűzbeszédében viccesen megjegyezte, „harminc éve vár arra”, hogy ez a nap eljöjjön, utalva arra, hogy irgalmatlan munkát vállalt. A viccet félretéve boldogan áll a feladat elé.

– A sportág sikerének kulcsai az edzők, akik a világ csúcsára viszik a versenyzőket. Maximálisan fogok támaszkodni az ő véleményükre – kezdte Sós, akit Bienerth „fiatalnak” és „dinamikusnak” nevezett.

A rövid beszéd után rögtön jöttek a kérdések, amire Bienerth és Sós közösen válaszolt.

– Kiss László mivel indokolta a lemondását?

Bienerth: Semmivel.

– Mi lesz a távozó kapitányokkal?

Sós: Számítok mind Gellért Gáborra, mind Petrov Ivánra.

– Tudnak már a döntésről?

Bienerth: Jelen voltak a megszületésénél.

– Miért kellett egy sikeres rendszert megváltoztatni?

Sós: Ha a következő rendszer sikeres lesz, ugyanaz lesz az alapja, az edzők és a versenyzők munkája.

Bienerth: Az új struktúra egyenes vonalú szakmai irányítást feltételez, világos, határozott szerkezetben.

– Hogy halad az úszószövetség átvilágítása?

Bienerth: Folyamatban van, jelentős munkaterhet ró az apparátusra.

– Szerepel-e Hosszú Katinka a vb imázskampányában?

Bienerth: Vele a pozíciójának megfelelő a kapcsolat. Nemrégiben együtt jártuk be a Dagály uszodát, és Shane Tusup az új edzőbizottságba is meghívást kap. Nem tudok elképzelni Budapesten világbajnokságot Hosszú Katinka aktív részvétele nélkül, emiatt megállapodásra készülünk.

Sós: Nekirugaszkodom a kapcsolatfelvételnek.

– Cseh Lászlót kérte fel, hogy találkozót hozzon össze a Gyárfás-ellenes úszókkal. Hogy áll ez?

Bienerth: Február 1-jén 13 órakor kerül sor erre.

– Alakul-e már a csapat a világbajnokságra?

Sós: A hagyományainkat megtörve elfogadjuk a nemzetközi szövetség szintidőit, nem állítunk fel saját limiteket; a csapathirdetésről, április 19. és 22. között lesz az országos bajnokság, ezt követően javaslatot teszek a csapatra, és ha elfogadja az elnökség, akkor a csapatba kerülő sportoló védett. Ha több, szintet úszó sportolónk lesz, a két legjobb idő számít, nem az ob-n úszott legjobb idő.

– Mi a véleménye az uszodáról?

Bienerth: Fantasztikus az épület, csodálatos minőségű, mindent tud, amit egy ilyen építménynek tudnia kell, méltán lehetünk rá büszkék a következő 50 évben.

– Mikortól lesz edzéslehetőség a Dagályban?

Bienerth: Február közepén rendelkezésre áll az edzőmedence, reményeim szerint.

– Kész lesz a Dagály az ob-re?

Bienerth: El fog készülni. Az országos bajnokságot szervezési okokból nem ott tartjuk, a közeli napokban várható döntés.

– Mi a helyzet az elmaradt dubaji edzőtáborral?

Bienerth: Ellehetetlenült, amint erről korábban beszámoltam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.