Rekordot döntve nyerte 18. GS-trófeáját Federer

A 35 éves legenda nehezen felejthető meccsen verte Rafael Nadalt. Sérülten is kockáztatott, és bejött neki.

Gabay Balázs
2017. 01. 29. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oda a 2011 óta tartó Djokovic-korszak Melbourne-ben, melyen jórészt csak az Ausztráliába szakadt szerb kolónia sajnálkozott. A 17. a 9. kiemelt ellen a döntőben, ez még annyira nem tűnik hidegrázósnak, Roger Federer Rafael Nadal ellen, ez már annál inkább. Húsz év alatt 34 mérkőzést vívtak, ezek Nadal döntő fölényét hozták, de leginkább a salakon játszott meccsek miatt, Melbourne-ben viszont kemény a borítás. GS-döntőkben Federer mindig is sokkal jobb volt, 6-2-re vezetett a katalán ellen. Ausztráliában mindössze egyszer, még 2009-ben találkoztak a fináléban, nyolc éve volt utoljára, hogy egy igazán nagy torna utolsó mérkőzésén – a 2011-es Roland Garroson – farkasszemet néztek egymással. Ezért a tenisz szerelmesei a Rod Laver Arénában és a tévé előtt világszerte felvillanyozódva várták kettejük csatáját.

Az első szettben mindenki hozta az adogatását 3-3-ig. Aztán Federer egy-két csodálatos nyerő ütéssel – ebben a mutatóban ekkortájt 10-1 volt neki – előnybe került, és elvette a katalán adogatását. Aztán nullára hozta a saját adogatását, így Nadalnak a meccsben maradásért kellett szerválnia, jól összpontosított. De Federer is, övé lett végül az első játszma röpke fél óra alatt.

Nadal elkezdett erőből, dühből játszani, megbrékelte a svájcit, 2-0-nál pedig két bréklabdát is hárítva húzta be a játékot. A legelveszettebbnek hitt labdákért is robogott, újabb Federertől elnyert adogatás lett a jutalma, ami eldöntötte a szett sorsát. Federernek 4-0-nál volt egy fellángolása, de a spanyol magabiztosan adogatott és simán behúzta a szettet.

A 17-szeres Grand Slam-győztes Federer sokkal többet kockáztatott, ez megmutatkozott a ki nem kényszerített hibák számában is (25-10). A 2009-es döntőjüket idézte a finálé, csak most megfordultak a szettek, Federer diktált az elejétől, és Nadal zárkózott. Volt honnan, a harmadik játékot ugyanis tükörsimán nyerte a svájci (6-1), aki olykor szédületes fonákkeresztekkel szórakoztatta az ausztrál közönséget, de a tenyeresére sem volt panasz. Talán ebben a játékban érződött először, hogy Nadal egy nappal kevesebbet pihenhetett és ötórás elődöntővel „melegített” a fináléra.

A negyedik szettben viszont visszatért belé az erő, jobban mondva a rizikózó Federer ütött rendre széleseket, 4-1-nél, egy remekbe szabott lezárást követően már felállva őrjöngtek Nadalnak a szurkolók a Rod Laverben. A svájci hiába operált ekkor egymás után többször is 200 km/óra körüli ászokkal – egy gamen belül négyet (!) is ütött –, a spanyol nem hagyta magát, három óra játék után 2-2-re álltak a felek.

A svájci világklasszis orvosi szünetet kért ekkor, Nadal a pályán melegített és betolt egy-két adag energiazselét. Wawrinka ellen is ugyanekkor ápoltatta magát Federer, akkor az ágyékával voltak gondok, vélhetőleg most is ezzel szenvedett. Brékkel kezdett a spanyol, majd iszonyatosan nagy munkával, több bréklabda hárításával hozta a saját adogatását. Így ellenfele hiába ütött dupla annyi nyerőt a szemet gyönyörködtető fonákjával, ő irányította az utolsó játszmát. Rendületlenül hárította a bréklabdákat, de Federer is hozta saját adogatását. Ebben a helyzetben neki kellett volna brékelnie, hogy esélyt teremtsen magának az egyenlítéshez. Egy-egy rontott ütésnél árulkodó volt a svájci arckifejezése, nem volt a legjobb bőrben. Ennek ellenére elvette riválisa adogatását, és a vezetésért szerválhatott.

Nullára hozta a játékot, és percek alatt komoly mentális fölénybe került.

Nadal teljesen összezavarodott, olyan széleseket ütött, hogy a labdaszedők alig találták a labdáit.

Kettős hibát is vétett, amikor nyerőt ütött, úgy üvöltött, mintha meccslabdánál játszanának. Komoly lelkierőről tett tanúbizonyságot, amikor egyenlőre hozta a játékot, de a meccs leghosszabb labdamenetét ekkor Federer nyerte, őrjöngött az aréna. Mindketten mindent feltettek erre a game-re, amit a kevesebbet hibázó svájci nyert, így a meccsért szerválhatott.

Ez furcsa mód őt zavarta meg, és hiába ütötte be 18., majd 19. ászát, Nadal brékközelbe került. Ekkor Federer összeszedte minden erejét, és egy sólyomszem segítségével a tornagyőzelemért adogathatott. Nadalnak kötélből voltak az idegei, de Federer a második meccslabdáját – egy újabb challange igénybe vételével – már kihasználta.

35 évesen nyerte 18. Grand Slamjét Roger Federer, 1974 óta nem jutott ilyen idős teniszező GS-döntőbe. Rekordot döntött, ugyanis ő a tenisztörténelem első játékosa, aki három különböző Grand Slamen is 5-ször tudott nyerni. Szemernyi kétség sincs afelől, hogy megérdemelte, nem mellesleg 2012 után emelhetett újra a magasba GS-serleget.

Rafa Nadal hálás volt a sorsnak, hogy sérülése után eddig jutott, és köszönetet mondott a közönségnek a támogatásért, amit végig megkapott Melbourne-ben.

„Nagyon szép ez a kupa, vissza fogok még jönni érte.”

A Rod Laver Arénában Rod Lavertől átvenni a trófeát, nincs ennél nagyobb büszkeség, Federernek is dagadt a keble. Visszaemlékezett a pár hónappal ezelőtti találkozására Nadallal, a spanyol teniszakadémiáján, amikor még mindketten úgy érezték, hogy messze a visszatérés a sérülésből. „Játssz még sokáig Rafa, a tenisznek szüksége van rád” – mondott köszönetet ellenfelének, aki jó barátja. Kimondani is szédület, 20 éve játszik az Australian Openen, a jövőbe tekintve búcsúzott: „remélem jövőre is újra találkozunk majd.”

Australian Open, Melbourne
Férfi egyes, döntő
Roger Federer (svájci, 17. kiemelt)–Rafael Nadal (spanyol, 9.) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.