Egyszer próbálták nem eljátszani a Nélküledet

Nyerges Attilát, a Nélküled szerzőjét vér szerinti kapcsolat fűzi a sporthoz – de a zenéhez is.

Arday Attila
2017. 02. 13. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgás tavalyi újjászületését, a válogatott Európa-bajnoki szereplését két dal kísérte, a könnyebb stílusú Az éjjel soha nem érhet véget, és a jóval fajsúlyosabb Nélküled. Utóbbi – az Ismerős Arcok előadásában – közel 9 milliós megtekintésnél jár a YouTube-on. Két évvel ezelőtti dunaszerdahelyi előadását – amely a városi stadionban a helyi futballcsapat és a pozsonyi Slovan összecsapását előzte meg – közel 3 millióan látták eddig. Ki ne tudná, 5 millió magyarról szól, legalább annyira nekünk, határon innen élőknek.

„Mi egy vérből valók vagyunk”: e szöveg íróját meglepő módon közelebbi vér szerinti kapcsolat fűzi a sporthoz, mint a határon túli magyarokhoz. Nyerges Attila Budapesten nőtt fel, édesapja, Nyerges Mihály a Testnevelési Főiskola dékánja volt.

– Természetesen sportoltam gyerekként, édesapám mellett nem volt más választásom – mondta el Nyerges Attila a Magyar Nemzetnek. – Szabad kezet adott nekem, hogy milyen sportágat választok, ő tízpróbázott, majd amikor edzéseket tartott az atlétikapályán, ott sertepertéltem körülötte, én is kaptam feladatokat. A középiskolában sok minden mást is kipróbáltam a kosárlabdától a tollasig, nagyon jó testnevelőtanárom volt. Amikor Békásmegyerre költöztünk, az első dolgunk volt lemenni a Dunára, hogy evezzünk. Édesapám vidéki srác volt, megőrült különben a lakótelepen.

Fia életében mégsem a sportolás lett a meghatározó, hanem a muzsikálás. Ezt is örökölte.

– A másik, ami édesapám életében fontos volt, a zene; nagyon jó hangja volt, komoly lemezgyűjteménye, engem az első pillanattól kezdve megfogott a zene. A gimnázium lett számomra a vízválasztó, saját zenekarunk lett, a katonaság után pedig profik, fantasztikus muzsikusok közé kerültem, ami megpecsételte a sorsomat – folytatta az Ismerős Arcok énekese és frontembere.

Teljesen azért nem szakadt el a sporttól. Tíz éven át dolgozott műszakvezetőként a Komjádi uszodában, úszókkal, vízilabdázókkal a mai napig tart a barátsága.

– Egyébként úgy állok a sporthoz, mint egy átlagember, de túlteng bennem a nemzeti érzés, ezért különösen az érdekel, ha a magyar válogatott játszik – mondta Nyerges Attila, aki kérésünkre arról is beszélt, honnan a mély érzelmi, lelki kapcsolat határon túli honfitársainkhoz: – Otthonról hoztam magammal az érzést, a lelkiismeretünk része, amit apámtól, nagyapámtól örököltem – válaszolta. – Ezt erősítették a személyes tapasztalatok, az erdélyi élményeim, a Wass Albert-regények, különösen az Adjátok vissza a hegyeimet! Az itthoni politikai helyzet is hatott ránk, így, ahogy idősebbek lettünk, a zenekar sorsa is eldőlt, a dalszövegeket ebből a témából merítettük.

Sokunk megrendítő élménye a 2004. december 5-i népszavazás, amikor a magyarországi magyarság – a szocialisták és a szabad demokraták ellenkampányának hatására – nem állt ki a határon túliak kettős állampolgárságáért. A Nélküled néhány évvel később született, közvetlen ihletője ugyan nem a népszavazás volt, alkotóit viszont jelentősen befolyásolta történelmünk e sötét napja.

– Novelláskötetem egyik témáját innen merítettem – mondta Nyerges Attila. – Rettenetesen rosszul éreztem magamat a népszavazás után. Édesapámmal kint voltunk a szőlőben, napokon át rádión követtük az eseményeket. Amikor meghallottuk a végeredményt, ki kellett fordulnunk a pincéből, nem akartuk látni egymás könnyeit. Komoly lelkiismereti válságba kerültem. Sok székelyföldi barátom van, olyan is, akivel testvéri szeretet köt össze, de csak két-három nappal később hívtam fel őket, annyira szégyelltem magamat. Nem kevés idő telt el azóta, de ha manapság a Székelyföldön járok, néhány pohár bor után most is előjön az emberekből a fájdalom. Nem rám haragszanak, tudják, hogyan gondolkozom. Megbocsáthatatlan, ami akkor történt.

Amikor 2007-ben megjelent a Nélküled, az Ismerős Arcok a köszönetét akarta kifejezni a közönségnek, amely a média nélkül is a kezében tartotta az együttest, olyan szeretettel vette körül. Mindig megvették az emberek a lemezeket, ahelyett hogy letöltötték volna őket, ezzel segítettek, az énekes szerint a létüket, az életüket jelentették. Tisztában van vele, mennyire túlnőtte magát a Nélküled, hiszen az össznemzeti érzést fejezi ki, a dunaszerdahelyi futballszurkolóknak köszönhetően ma már azt mondják róla, „a Felvidék himnusza” lett, ami nagyon nagy megtiszteltetést jelent az együttes tagjainak. De vajon felismerték-e megírásakor, milyen erő lakik e dalban, amelynek zenéjét a billentyűs Leczó Szilveszter szerezte.

– Éreztük, hogy nagyon erős dal lett, azt talán azért nem sejtettük, hogy ennyire önálló életre kel – folytatta Nyerges Attila. – Végül olyan lett mára, mint a Lord együttesnél a Vándor vagy a Gyöngyhajú lány az Omegánál. Minden koncertünk a Nélküleddel fejeződik be. Egyszer próbáltuk meg nem eljátszani, de lázadás lett belőle, csalódottan ment haza a közönség, az interneten kaptunk utána hideget-meleget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.