A magyar kirakatcsapat a szerencsejáték-pénzekre vár

Az Alba Volánból kiváló fehérvári hokisok új elnökét a piszkos anyagiakról és a taóról is faggattuk.

Gabay Balázs
2017. 03. 24. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fehérvár AV 19 SC kiválik az Alba Volánból, eredményez ez változást a most létrejött klub költségvetésében?
– Amiatt nem változik a büdzsé, hogy az Alba Volán már nem lesz névadó szponzorunk, hiszen az ő támogatásuk már csak nagyon szerény hányadát adta a költségvetésünknek.

– Mekkora hányadát?
– A teljes összeg kevesebb mint tíz százalékát. Többek között ez is indokolta, hogy új útra lépjünk.

– Mekkora keretből gazdálkodhat most a klub? A távozó elnök, idősebb Ocskay Gábor egy korábbi interjúban 700-800 milliót emlegetett, valós ez az összeg?
– Ez fedi a valóságot, nagyjából ennyi a felnőtt csapataink költségvetése.

– A gazdasági önállósodást gátolta bármilyen módon, hogy a klub a Volán jégkorong szakosztályaként működött?
– Egyáltalán nem. Hosszú ideje dolgoztunk azon, hogy a csapatunk önállósodjon, nagykorúvá váljon, és ebben a Volán vezetése partnerünk volt, sportbaráti kapcsolat marad köztünk.

– Anyagi támogatást kapnak majd tőlük?

– A szerdai sajtótájékoztatón felkaptam a fejem arra a bejelentésre, hogy a Volán továbbra is támogatóként akar megjelenni a meccseinken.

– Ez önnek is új információ volt?
– Igen. A részleteket később megbeszéljük.

– Új támogatók vannak a láthatáron?
– Igen, műhelytámogatási rendszerben kilátásban vannak is támogatók, neveket persze nem említenék egyelőre. Dolgozunk rajta, hogy névadó szponzort is találjunk, utoljára a Sapa volt ilyen. Az ő távozásukkal a város lett a fehérvári hoki legnagyobb támogatója.

– Az önkormányzat viseli tehát az anyagi terhek döntő részét. Kitűzött a város valamilyen dátumot, hogy ezt meddig képes cipelni?
– Nincs határidő, inkább közös cselekvés van.

– A taopénzek megjelenésével a múltban csökkent a támogatók száma a fehérvári hokiban. Ez most is gondot jelent?

– A taofelajánlások megjelenése akaratlanul is azt eredményezte, hogy ezen felüli szponzorációból kevesebb érkezik.

Ez azért gond, mert ezt az összeget felszerelésre, utánpótlásra fordíthatjuk, a felnőtt csapat béreire nem.

– Nagy öröm lenne önöknek, ha a három másik látványsportágban megjelenő gigatámogató ide is megérkezne.
– Igen, a Szerencsejáték Zrt. óriási segítséget nyújtana.

– Lobbiznak a támogatásért?
– Ez nem a fehérvári hoki, hanem a szövetség elnökének, vezetésének az asztala.

– Az EBEL-be történő belépés, vagyis 2007 óta nem futott olyan rossz szezont a csapat, mint idén. Megvan már, hogy kik távoznak, kik érkezhetnek frissítés céljából?
– A silányabb eredmények miatt minden bizonnyal lesznek változások a keretben. Szélig Viktor, Fekti István, az akadémiánk vezetője és az edzői csapat gondoskodik majd erről. A tapasztaltabb hazai és saját nevelésű fiatal játékosok és a légiósok egészséges elegyét kellene majd kialakítani. Edzőnkkel már az idény közben megállapodtunk. A következő két szezon fő célja egy szerethető csapat megformálása, és ezzel párhuzamosan bérleteseink számának a növelése.

A francia kapcsolat

„Ocskay Gábor munkásságát és személyét nagyra tartottam, és mivel a menedzsment is szimpatikus volt, ráadásul ez Magyarország legjelentősebb hokiklubja, szívesen mondtam igent a felkérésre” – feleli lapunknak az új fehérvári szakmai igazgató, Szélig Viktor. A korábbi dunaújvárosi, majd brianconi kedvencnek tetszik, hogy a hazai bajnokságban immár nagyon komoly ellenfelek ellen léphet pályára a Mol-liga csapata. Benoit Laporte-tal, az EBEL-játékosok trénerével közösen fognak dönteni az átigazolási és szakmai kérdésekben. „Kisebb huzavona biztos lesz, de a cél közös, sikerre vinni a fehérvári hokit.” Az új „GM” (general manager) fejében már nagyjából összeállt, mely játékosokat akarná maradásra bírni, és kiket csábítana Székesfehérvárra. Ugyanakkor tudja magáról, még sokat kell tanulnia vezetőként, ebbe a szerepbe Franciaországban csak belekóstolt.

– Idén a gyengébb eredmények nyomán csökkent a nézőszám.

– Ezt növelni kell, azért is, hogy a 2019-re tervezett új csarnokunkat meg tudjuk tölteni.

– Továbbra is az EBEL a Fehérvár AV 19 első számú terepe, nem nyergelnek át valamilyen más regionális ligába?
– Az osztrák bajnokság a fő cél a jövőben is, ez a sorozat városmarketing szempontjából és szakmailag is a legfontosabb. De a magyar hokinak is sokat ad az itteni szereplésünk: EBEL-szereplésünk adta meg az alapját a válogatott szapporói és krakkói feljutásának is az A csoportos vb-mezőnybe.

– Így van, ugyanakkor az, hogy idén a gyatra szereplés miatt nem jutott rájátszásba a Fehérvár, és emiatt másfél hónap szünete van a válogatott játékosoknak az április végi vébé előtt, elég szerencsétlen dolog.
– Igen, az. Szerencsés lett volna talán, ha a klub és a szövetség között lett volna valamilyen megegyezés, arról, hogy a Magyar Kupában legalább részt tudjunk venni. Ezzel korábban nem volt gond, de mióta januárra tették a döntőt, nem tudunk itt játszani. Pedig ez tűzben tartotta a fehérvári válogatott játékosokat is. Ezt tudomásul vettük, de sajnáljuk. Ahogy azt is, hogy a mostani versenykiírás miatt az EBEL-csapatunk nem tud részt venni a magyar bajnokság rájátszásában. Ezt a kosárlabdában például a szolnoki csapat számára megoldották egy „aranykártyás” megoldással.

– A Mol-ligás csapat, vagyis a magyar bajnokság továbbra is marad másodhegedűs?
– Ugyanúgy jelentős szerepet játszik a magyar bajnokság a terveinkben. A Mol-liga azoknak a fiataloknak lesz a terepe, akikben további fejlődési lehetőség van, őket támogatjuk meg egy-két tapasztaltabb játékossal. Itt a cél a rájátszás volt idén, ezt elértük. Ha az EBEL-csapat mellett még a Mol-ligában is végső sikerre esélyes brigádot akarnánk szerepeltetni, az lehetetlen. Ahhoz három olyan szponzornak kéne megjelennie, amiből jelenleg egy sincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.