A röplabda is taólátványsport lesz

Bővítik a vállalkozások adójából támogatandó látványsportágakat, de ezek közpénzjellegét a kormány továbbra is tagadja.

2017. 03. 27. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A röplabda is csatlakozhat a kézilabdához, a kosárlabdához, a labdarúgáshoz, a jégkoronghoz és a vízilabdához mint a taóból, azaz a társasági adóból támogatott sportágakhoz – írta az MTI Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára hétfői bejelentéséről. A politikus sajtótájékoztatóján elmondta: a bővítés indoka, hogy az eddigi öt látványcsapatsportnál pozitívak a visszajelzéseik, kedvezően alakulnak a számadatok, és az Európai Bizottság nemrég további hat évre támogatta a rendszer magyarországi fenntartását. Szabó Tünde szerint a röplabda rendkívül látványos és népszerű csapatsport, amely eddig a kiemelt sportágak közé tartozott, s a taótámogatás biztosíthatja a fejlődést és az eredményességet. Kijelentette: „A taórendszerrel hazánk már számos pozitív eredményt tud felmutatni, mint például a leigazolt sportolói létszám 72 százalékos növekedését, sportlétesítmények építését és még több felújítását vagy épp az utánpótlás-nevelés fejlesztését. Nagyon fontosak ugyanakkor a taórendszer közvetett hatásai is, amelyek a szabadidősporttal, a diáksporttal vagy éppen a lakosság egészségügyi mutatóival, állapotával kapcsolatban jelentkeznek.”

Az államtitkár azt állítja: a sportcélú ingatlanok fejlesztése további segítséget jelenthet az utánpótlás-nevelésben is, amely kiemelt támogatási jogcíme a taórendszernek. Éppen ezzel van probléma, ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla a múlt héten döntött úgy jogerősen: tizenöt napon belül ki kell adni részletesen, honnan érkeztek a taópénzek. A pert a Transparency International indította, különösen a stadion- és sportcsarnoképítések miatt. Az ítélet szerint a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik. A táblabíróság jogerős döntése szerint a két illetékes minisztériumnak, az Emminek és a nemzetgazdasági tárcának (NGM) közölnie kell: mely támogatásban részesülő szervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek. 

Csakhogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón leszögezte: a kormány fenntartja azt az álláspontját, hogy a taópénz nem számít közpénznek, ezért a nyilvánosság ügyében hozott bírósági ítélet felülvizsgálatáért a Kúriához fordul.

Lázár bejelentése után egy nappal Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón közölte: „Változatlan formában további hat éven keresztül működhet a társaságiadókedvezmény-rendszer (taó), Brüsszelben pénteken engedélyezték a folytatást.” Szerinte a taót sok támadás érte, törvényességét és eredményességét azonban az Európai Unió is elismeri. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.