Kenyai után venezuelai sífutó lett a nagy kedvenc

Solano már a rajtnál majdnem hanyatt esett a vb-n. A kenyai Boit és Eddie, a sas után ő az új csillag.

Arday Attila
2017. 03. 01. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sífutni hó hiányában nem tudnak a venezuelaiak, de a hét végéig tartó északisí-világbajnokságon éppen ezért kerültek az érdeklődés középpontjába. A finnországi Lahtiban a férfiak mezőnyében 15 kilométeren Adrián Solano kapta az 1-es rajtszámot, és a rajt utáni első másodpercben már majdnem hanyatt is esett. A küzdelméről készült két és fél perces videó kihagyhatatlan élmény, visszaidézi egyetemista korunk első sítáborának első perceit, amikor a felcsatolás és a talpon maradás is gondot okozott, a lejtők és az emelkedők pedig legyőzhetetlen akadálynak tűntek.

Solanóval új, szeretni való téli csillag született, története már a vb-rajtja előtt felhívta magára Finnország és a skandináv média figyelmét.

Viszontagságairól először az Origo számolt be itthon. Januárban franciaországi átszállással készült eljutni a világbajnokságot megelőző svédországi edzőtáborba, a párizsi repülőtéren viszont a hatóságok drogcsempésznek nézték, hiába igazolta magát és a vb-részvételét.

Mivel csak huszonnyolc eurót találtak nála, sőt hitelkártya nélkül utazott, terrorizmussal is megvádolták, átkutatták, öt napra rács mögé dugták;

a venezuelai nagykövetség közbenjárása ellenére visszatoloncolták hazájába. Hamarosan persze kiderült, akad még a fehérek közt európai, nem is kevés: Finnországban közadakozás indult Adrián Solano világbajnoki részvételéért, pillanatok alatt összejött a négyezer eurós útiköltsége, és jöhetett is vissza, immár elkerülve Franciaországot. Lahtiban a 15 kilométeres sífutás selejtezője azért megmutatta, nem ártott volna az a svédországi edzőtábor.

Solanóval viszont az északisí egyik legszebb hagyománya folytatódott, amelynek köszönhetően újra meg újra feltűnnek teljesen amatőrök is a profik között, visszavezetve a sportot az ártatlanság korába.

Ilyen hős volt az 1998-as naganói játékokon Philip Boit, Kenya első téliolimpikonja, aki futóból lett huszonöt évesen sífutó. Finnországban készülhetett fel a Japánban rendezett viadalra, ott szabadkártyával indulhatott. A téli olimpia egyik leghíresebb jelenete volt, amikor a 10 kilométeres verseny végén már csak rá kellett várni, az éremátadás is késett, a végső győztes Bjorn Daehlie kapta el a célvonal mögött, hogy meg tudjon állni. A nyolcszoros olimpiai bajnok Daehlie később edzőként is segítette, Boit pedig hálából egyik fiát róla nevezte el. Pályafutása vége felé a nemzetközi szövetség szigorított részvételi feltételei miatt a kenyai sportoló nem állhatott rajthoz a 2010-es vancouveri olimpián.

Éppen így járt korábban, a kilencvenes években Michael Edwards, vagyis Eddie, a sas, Nagy-Britannia legendás síugrója, aki 1988-ban még ott lehetett a calgaryi játékokon, brit rekordokkal lett utolsó normál sáncon és nagy sáncon is.

Később, a 2010-es vancouveri olimpia fáklyavivőjeként nyert erkölcsi elismerést, illetve a 2016 bemutatott, Eddie, a sas című életrajzi filmmel, amelyet többek között Hugh Jackman játéka színesít.

Adrián Solano, Philip Boit és Michael Edwards nélkül a sport nem az igazi. Ha valahol, akkor északon tudják ezt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.