Magyar közönségre szabott gyakorlatok

A májusi, hazai rendezésű Eb-re szánt, érzelemdús produkció az azerieknek is „átjön”.

Radványi Benedek
2017. 03. 16. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincöt ország felnőtt ritmikus gimnasztikázója és huszonnyolc nemzet junior-kéziszercsapata vesz részt május 19–21. között a Budapesten rendezendő Európa-bajnokságon. A Papp László-sportarénában karikával, labdával, buzogánnyal és szalaggal előadott gyakorlatokat láthatunk majd, s bár még több mint két hónap van hátra az eseményig, a téma a nemzeti ünnep másnapján is nyer némi aktualitást.

A felnőtt egyéni válogatott két tagja ugyanis egy-egy különleges zenére megálmodott produkcióval is készül. Az egyik mű a zongoraművész Havasi Balázs Szülőföldem című szerzeménye, amelyben Radnóti Miklós hazafias versének, a Nem tudhatom-nak a sorai is felcsendülnek. A lányok felkészítő edzője, Deutsch-Lazsányi Erika egy személyes koncertélmény után döntött úgy, hogy beveszi a repertoárba: – Olyan érzést váltott ki bennem, hogy azt gondoltam, abszolút megfelelő a hazai Eb arra, hogy gimnasztikában is debütáljon. A művészt személyesen ismerem, ő is tud róla, nagyon örült a lehetőségnek.

Az érzelemdús zeneműre komponált produkciót Kiss Alexandra adja elő. Az első felnőtt Eb-jére készülő magyar lány állítja, sosem volt kedvenc szere, ám ez a karikagyakorlat neki is különleges.

Deutsch-Lazsányi Erika elmondta, próbált olyan magyar szövegű zenéket keresni, amelyek már kiváltottak valamit a magyar nézőkből és hallgatókból. – Nekem emlékezetes momentum, amikor egy tehetségkutatóban a Most múlik pontosan elhangzott Janicsák Veca feldolgozásában, akkortájt jóformán az egész ország ezt hallgatta – utalt a másik, kifejezetten a magyar közönség számára tervezett produkcióra, amelyhez a zeneszám hosszát másfél percre kellett csökkenteni.

Erre a labdával megálmodott gyakorlatra a 15 éves Váray Míra készül. Az edző szerint ennél a produkciónál az a fő szempont, hogy azt a fajta csendet, amelyet Janicsák Veca elért a tehetségkutatóban, Míra is megteremtse az arénában. Ugyanakkor nemcsak a közönséget kell lenyűgözni, a zsűrire gyakorolt hatás is számít, márpedig a szöveget csak a magyar bírók fogják érteni. – A decemberi bakui edzőtáborban tesztelés gyanánt megmutattuk az azeri kollégáknak, megkérdeztük, érzik-e, hogy miről van szó. Azt mondták, a zene gyönyörű, és a mozgással együtt visszaadja azt, amit mi akartunk – állítja Deutsch-Lazsányi Erika.

Ugyanakkor a magyar zenére előadandó karika- és labdagyakorlat programba illesztése még a felkészülési versenyeken való fogadtatástól is függ (összesen nyolc kaphat szerepet), hiszen az elsődleges cél az Európa-bajnokságon való jó szereplés. Ám ha máshol nem, a május 21-i gálaműsorban bizonyára ott lesz a két produkció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.