Rohantak, lőttek, találtak: veszprémi siker flensburgi tempóban

Sabaté csapata fordított az utód, Vranjes együttese ellen, megvan a csoportharmadik hely.

Arday Attila
2017. 03. 11. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keményen, férfiasan megölelték egymást a melegítés közben a veszprémiek, Chema Rodríguezhez viszont sokan külön is odamentek. A spanyol irányító utolsó szezonját tölti a városban, a nyáron Franciaországba költözik, így már minden meccsnek külön érzelmi töltete van a számára, az utolsó BL-csoportmeccsnek is.

Ljubomir Vranjes, a Flensburg trénere viszont először jár Veszprémben azóta, hogy tudja, a nyáron Magyarországra költözik. Budapesten lakik majd a magyar válogatott szövetségi kapitányaként és a Telekom Veszprém vezetőedzőjeként. Ezt már másfél hónapja tudjuk, az viszont csak egy napja nyilvános, hogy egyik jelenlegi játékosa is követi őt egy év késéssel: a most még Flensburgban kézilabdázó Kentin Mahé, a franciák kétszeres világbajnok irányítója 2018-tól lesz a magyar bajnokcsapaté.

A bemutatásnál már úgy fogadta a közönség, mint saját fiát, de legalább ilyen ünneplést kapott Vranjes,

a szerb származású svéd szakember is. (Sikere volt azért azoknak a labdáknak is, amelyeket a német csapat játékosai ajándékként kidobáltak a megtelt lelátókra. Jól állnak velük. Nálunk pedig sokat lendítene a sportágon, ha minden gyerek kezébe adnánk egyet.)

Egy játékmester megy tehát, egy jön (sőt kettő, hiszen Vranjes is az volt a pályán), még egy pedig visszatért a csapatba. Aron Pálmarsson több hónapos kihagyás után a múlt héten már edzett, most pedig a keretbe is bekerült a szezon legfontosabb szakasza előtt. A tét az A csoport 3. helye volt, és a hatalmas presztízs, hiszen a jelenlegi kapitány és veszprémi tréner, Xavier Sabaté is összemérte a tudását kétszeres utódjával, Vranjessel.

Az idén sokat kritizált Sabatét meglehetősen visszafogottan fogadta a nézőtér, érdekes lenne, ha most nyerné meg a BL-t,

veszprémi edzősködése utolsó csatájaként. 

Éles József is csak döntőig jutott még 2002-ben a klub színeiben, de itt sosem felejtik el a góljait, a fanatikusok a meccs előtt a kezdőkörbe lépő egykori irányító-átlövőt is gólszerzésre biztatták (a „Lőj egy gólt, lőj egy gólt, Éles Józsi, lőj egy gólt!” rigmussal).

A nem igazán termetes Sabaténél csak egy kisebb ember volt a kispadok körül, a 166 centis Vranjes. Mahé, az irányító-szélső a 6. percben lőtte első gólját, most még a veszprémi kapuba. Ugalde próbálta kiszedni a játékból. Tizenkét perc után már négy gólnál járt, pár perccel később mégsem volt már a pályán, Vranjes ugyanis forgatta a csapatát, Mahét nyilvánvalóan frissen akarta tartani a végjátékra. A veszprémi belső hármashoz, a Nagy László, Ilics, Lékai Máté trióhoz a 21. percig nem nyúlt Sabaté, ekkor hozta Pálmarssont Ilics helyére. Ilics átlövései ugyanis egyre kiszámíthatóbb helyekre mentek, a heteseket viszont biztosan értékesítette, öt gólig jutott a meccs első harmadában.

A 21. percben Pálmarsson be is lőtte az első gólját 2017-ben. Az örökifjú Mosonyi műsorközlő, aki már Éles József góljait is kommentálta másfél-két évtizede, ezt pontosan számontartotta, azt viszont nem mindig találta el, hogy ki lövi a flensburgi gólokat. De erről nem ő tehet,

a skandináv stílusban játszó északnémet csapat szemmel sokszor követhetetlen tempót diktált,

mire feljegyeztünk mondjuk egy Lékai Máté-gólt, a középkezdés utáni lerohanásból megjött rá a válasz. Ez a modern kézilabda, ez lett a vége válogatottunknak is a norvégok elleni világbajnoki negyeddöntőben. Persze itt még messze volt a vége, és a Veszprémnek egyáltalán nem volt rossz a mérlege az utóbbi évek alapján a Flensburg ellen, most viszont a vendégcsapat irányította a játékot. Mikler Rolandot kénytelen volt Mirko Alilovicra cserélni a kapuban Sabaté, akinek csapatát Lékai, Ilic mellett Nagy László és a beállók – sokszor két beálló egyszerre – tartották életben.

Meg az üres kapus gólok, kettő is összejött belőle a szünet előtt. Alilovic hetest hárított az utolsó másodpercekben, de így is 17-18 volt az eredményjelzőn, a híres veszprémi védekezésnek, Sabaté specialitásának nyoma sem volt.

Vranjes hol karba font, hol hátratett kézzel nézte a meccset, kevés, de nagyon határozott mozdulattal irányított.

A fegyelem számára alapelv, ezt alighanem viszontlátta, nem kellett ok nélkül beavatkoznia. Sabaté ezzel szemben rengeteget gesztikulált, folyamatosan kommunikált a játékosokkal, volt is rá oka.

Nyomasztóan hiányoztak a szélsőgólok a magyar csapat játékából, ez persze általános hiánycikk nálunk, a vb is ezt mutatta. Amikor megvoltak a helyzetek, akkor sem született belőlük gól.

Iváncsik Gergő zavaró védekezésével időnként passzívig játszatták a németeket. Nagyon összeállt szünet után a védelem, pillanatok alatt három gól lett ide, Alilovic káprázatosan védett, a veszprémiek pedig átvették a flensburgi stílust, rohantak, lőttek és találtak. Gyorsan időt kellett kérnie Vranjesnek.

A Flensburg gyorsan fel is jött. Gulyás Péter átlövőként harcolt ki hetest, Nagy Lászlót is pihentetni kellett ugyanis. Önfeláldozó módon próbáltak labdát szerezni a magyarok, Lékai így repült rá Glandorfra. Megjöttek a szélsőgólok is, Marguc negyedik gólja a sarokból, nem lerohanásból, hanem felállt fal ellen született. A magyar csapat irányított, egy-két góllal vezetett folyamatosan.

Mahé az utolsó húsz perc előtt tért vissza, mielőtt nagyobb bajba került volna a Flensburg. Vranjes a szakállát kezdte simogatni, látszott, hogy közeledünk a végjátékhoz, és megy fel a vérnyomása neki is. Leült, felállt, bólogatott, egyre többet forgatta a fejét. Pálmarssont közben újra jegelte Sabaté,

Lékai nagyon élt a pályán. Ő Vranjesnél is marad Veszprémben, alighanem fekszik majd neki a sebesség-kézilabda.

A Veszprém diktálta a tempót, 29-25-re vezetett Iváncsik indításgóljával. Egyre több hibával kézilabdázott a Flensburg, de egyre több kiállítás emésztette fel a veszprémi energiát. Pálmarsson visszatért, Ilics ereje is fogyott ugyanis. Lékaié megmaradt. Alilovicéról nem is beszélve. A szélekre kényszerítették a Flensburgot, onnan a horvát hálóőr ragyogóan védett. 

Mosonyi műsorközlő hiába kiabált az egyik lerohanásnál, hogy üres a (másik) kapu, Pálmarsson nem értette. Lékai passzából viszont ötre növelte a fórt. Hat perce maradt Vranjesnek, hogy kitaláljon valamit, időt kért.

Alilovic ellen nem volt ellenszer, a hatból három perc maradt. Gulyás passzából Nilsson hatra növelte viszont az előnyt, Nagy László kihagyta a végjátékot. Vastaps köszöntött a Veszprém Arénára.

34-28-ra győzött a magyar csapat, és csoportharmadikként jutott a nyolcaddöntőbe.

Xavier Sabaté:

– Gyönyörű meccs volt. Ilyen szurkolás előtt nehéz veszíteni, köszönet a közönségnek. A Flensburg vezeti a Bundesligát, nagy eséllyel meg is nyeri, így nagyon nehéz meccs volt, gyorsan és jól játszott a vendégcsapat.

Az első félidőben, amíg a hosszú oldalon kellett cserélni Ilicset, voltak gondjaink, de jól játszott, meg kellett adni neki az esélyt a támadásban.

De erre a gondra számítottunk, a második félidőben könnyebb volt a rövid oldalon cserélni őt. Így az első félidei kilenc flensburgi leindításgól után csak három ilyent kaptunk a folytatásban. Szünet után Alilovic fantasztikusan védett. Most fizetődik ki az eddigi idény, hiszen ősszel rengeteg meccsünk volt. Pálmarsson visszatérésével Ilics többet pihenhet már.

Ljubomir Vranjes:

– Megérdemelte a Veszprém a két pontot és a 3. helyet. Sokat rohantunk az első félidőben. De sok gondunk volt a védekezésben, sok gól esett.

A második félidőben volt tíz rossz percünk,

labdákat veszítettünk, technikai hibákat követtünk el, pedig a félidő nagy részével elégedett voltam. Gondjaink voltak Lékaival és Nilssonnal. Büszke vagyok így is a csapatra, sok kis hiba döntött a Veszprém javára. Remélem, találkozunk a kölni négyes döntőben.

Veszprém–Flensburg 34-28 (17-18)

Veszprém, 5000 néző. V.: Badura, Ondogrecula (szlovákok). Telekom Veszprém: Mikler – Gajic, NILSSON 5, NAGY 5, Schuch, Terzic, Ugalde. Csere: ALILOVIC (kapus) – LÉKAI 5, ILIC 9 (5), Sulic 2, MARGUC 5, Pálmarsson 2, Iváncsik 1, Gulyás. Edző: Javier Sabaté.

SG-Flensburg Handewitt: Andersson – Svan 2, GLANDORF 5, Mogensen 1, Toft Hansen 1, Mahé 5, WANNE 4. Csere: Möller (kapus) Heinl, Gottfridsson, LAUGE SCHMIDT 5 (2), Djordjic 3, Zachariassen 1, Radivojevic 1. Edző: Ljubomir Vranjes.

Kiállítások: 8, illetve 12 perc.

Hétméteresek: 5/5, illetve 3/2.

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.