Taó: félmilliárd forintot használtak fel jogosulatlanul

Akad olyan vitatott támogatás, amelyen másfél éve ül a szaktárca.

Jandó Zoltán
2017. 04. 06. 12:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából minden tizedik működésükre fordított adóforintot jogosulatlanul használták fel a taórendszer bevezetését követő két évben a támogatott vízilabda-egyesületek – ez derül ki abból a levélből, amelyet a Transparency International Magyarország (TI) adatigénylésére küldött a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ). A tájékoztató szerint a szövetség a 2011–12-es, illetve a 2012–13-as idényben összesen 566 millió forintnyi – a társasági adójukat az államkassza helyett sportszervezeteknek átutaló cégektől érkező – támogatásról állapította meg, hogy nem volt minden rendben a felhasználásával.

Az említett összeget valamivel több mint harminc sportszervezet hozta össze, durván 95 százaléka azonban mindössze hat – sőt, ha szigorúak vagyunk, inkább csak öt – egyesülethez, illetve céghez kötődik. Az abszolút rekorder a Debreceni Cívis Póló Vízilabda SE, amely a tulajdonában álló Vízisport Üzemeltető Kft.-vel együtt 325 millió forintnyi támogatással nem tudott megfelelően elszámolni.

Bár már a jogosulatlanul felhasznált támogatás aránya is döbbenetes, az igazán ijesztő, hogy a szaktárca tétlensége miatt ezeknek az ügyeknek egyelőre semmilyen következményük nem volt. Ilyen esetekben ugyanis tényleges szankciókra csak akkor kerülhet sor, ha az Emberi Erőforrások Minisztériuma lezárja az ellenőrzést. Ez esetben viszont a renitens sportszervezetnek – amellett, hogy egy-három évre kizárják a támogatási rendszerből – a rosszul elköltött összeg másfélszeresét kell visszafizetnie.

Egészen pontosan kellene, az Emmi ugyanis értesüléseink szerint finoman fogalmazva sem siette el eddig az ügyek lezárását. Úgy tudjuk, van olyan ügy, amelyen másfél éve ül a minisztérium anélkül, hogy bármilyen visszajelzést adott volna. Ez különösen annak fényében aggályos, hogy már a szövetségek is csúsznak az ellenőrzésekkel. Ezeket 2014-ig a Nemzeti Sport Intézet végezte inkább kevesebb, mint több sikerrel, a szövetségek csak ezután vették át. A két-három éves lemaradást például a vízilabda területén azóta sem tudták behozni, vélhetően ezért korlátozódik az adatközlés szinte kizárólag a 2011–12-es, illetve az ezt követő szezonra. A jelentős csúszás miatt fordulhat elő, hogy az MVLSZ által közölt lista éllovasa, a Debrecen még két évvel az első nem megfelelő felhasználás után is százmilliós nagyságrendben irányított magához adóforintokat.

Kérdéseinkkel természetesen kerestük az Emmit, szerettük volna megtudni, hogy mely sportszervezetek esetében hoztak szankciókat, illetve az érintettek mekkora összegű támogatást fizettek vissza, de konkrét ügyekről semmit nem mondtak. A Magyar Nemzet értesülései szerint azonban az elmúlt két hétben igencsak beindult a munka a szaktárca illetékes osztályán. Az MVLSZ adatközlése nyomán ugyanis a TI a minisztériumot is megkereste hivatalos kérdéseivel, ahol ezt követően elővették a felemlegetett aktákat a fiók mélyéről.

A tárcánál állítólag 2016 márciusa óta nem zártak le problémásabb vízilabdás taóellenőrzést, múlt csütörtökön – bő egy héttel a TI megkeresése és egy nappal kérdéseink elküldése után – azonban hirtelen több ügy végére is pont került. A már többször emlegetett Debrecen esetében például bő negyedmilliárdos visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg, és – kisebb összeggel, de – hasonló sorsra jutott egy miskolci, egy dunaújvárosi és egy békéscsabai egyesület is.

Más kérdés, hogy az Emmi állítólag most is csak addig jutott, hogy felszólító leveleket postázott az érintetteknek, ez pedig jogi szakértők szerint sokat nem ér. Ahhoz, hogy a renitens szervezetek komolyan vegyék a felszólítást, határozati formában lezárt elszámolásra lenne szükség. Arról nem is beszélve, hogy az érintett klubok, cégek közül több már nem is működik, így rajtuk szinte képtelenség behajtani bármit is. Sőt, lehet, hogy a többieken is: a TI szakértői például most vizsgálják, hogy mikor évülnek el a jelenleg öt-hat éves esetek.

A szervezetnél elmondták: a jogszabályok szerint a kormánynak kötelessége lenne visszafizettetni a szabálytalanul felhasznált támogatásokat. A birtokukba jutott adatokból azonban az körvonalazódik, hogy a sportért felelős miniszter nem szerez érvényt ezeknek az előírásoknak. „Épp ezért arra kértük Balog Zoltánt, hogy vizsgálja felül a sportállamtitkárság ellenőrzéseit, ellenkező esetben kénytelenek leszünk ismét taóügyben pert indítani a szaktárca ellen” – fogalmazott Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.