Erdei Zsolt: Csak pénzzel nem menthető az amatőr bunyó

A szövetség elnökét az elveszett tehetségekről és az Európa-bajnoki szereplésről is faggattuk.

Gabay Balázs
2017. 07. 06. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Diplomatikusan vagy őszintén? – kérdezett vissza Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke lapunk érdeklődésére, amikor arról faggattuk, hogyan látta a bronzéremmel záró Harcsa Zoltán szereplését a mögöttünk hagyott ukrajnai Európa-bajnokságon. A bokszelnök értékelése egybevág Balzsay Károly szövetségi kapitány véleményével: ha Harcsa nem izgulja el a meccset, megverte volna az azeri ellenfelet, mert jobb nála. – Ki kellett volna esnie a komfortzónájából, akkor meglett volna a döntő, de leblokkolt. Nem tudom, mi az oka, remélem, a világbajnokságra ezt helyre tudják tenni, mert most ő a magyar csapat talán legnagyobb reménysége.

Balzsay négy-öt vb-kvóta megszerzésében reménykedett, ebből lett három, Erdei ennek ellenére elégedett volt a magyarok szereplésével, amit reálisnak nevezett. Ha azt nézzük, hogy 2015-ben két vb-helyet sikerült összekaparni az Európa-bajnokságon, előrelépett a válogatott.

Egy kis csipet só volna még a levesben, amitől fenséges íze lenne, ha minden bokszolónk költői túlzással meghalt volna a ringben. Emiatt egy kicsit hiányérzetem van

– elemzett Erdei. Az egykori világbajnok önmagát ismételte, egy áprilisi sajtótájékoztatón ökölvívóink sporthoz való hozzáállását, a megalkuvás nélküli bokszot kérte számon.

Hámori Ádám küzdőszellemét kevés kritika érhette: a 91 kilós szombathelyi sportoló óriási csatára késztette az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Jevgenyij Tyisenkót a negyeddöntőben. Az orosz végül mindhárom pontozóbírónál csak 10-9-cel győzött, ami kalaplengetést érdemel. Hámori pár évre eltűnt a válogatott látóköréből, majd a februári Bocskai-emlékversenyen és a mostani Eb-n újra megmutatta, mit tud. Erdei megdicsérte, de nála is azt látta, hogy nem küzd az utolsó csepp véréig.

Bár Harcsa és Hámori mellett Kovács Richárd is indulási jogot szerzett a szeptemberi hamburgi vb-re, fölvetődnek kételyek azzal kapcsolatban, hogy az amatőr szakág mennyire tudja megtartani a bokszolóit.

Plusz 91 kilóban például ott lehetett volna az a Bernáth István, aki barátnőjével inkább Görögországba költözött magasabb fizetésért, nem jár haza magyar válogatókra, így messze került a nemzeti csapattól.

Erdei elképzelhetőnek tartja, hogy ha a szövetség másképp áll hozzá, meg lehetett volna tartani, de mint mondja, ha Bernáth nem indul egy hazai versenyen sem, akkor nincs miről beszélni.

Varga Miklós, Gálos Roland és Könnyű Richárd: három öklöző, aki szerepelhetett volna 60 kilóban Harkivban, de végül ebben a súlycsoportban sem volt indulónk. Gálos veretlenül bajnok lett csapatával a Bundesligában, tavaly vitatott körülmények között megverte a később riói olimpiai bajnokot is. Ugyanaz a helyzet vele, mint Bernáthtal: több pénzt keres Németországban, nem akar hazajönni versenyezni, ezért nem vehető számításba magyar színekben. – Könnyű Ricsit anyagilag komolyan támogattuk, de kiderült, hogy rossz lóra tettünk vele, eltűnt, mint az aranyóra – tért át a másik elveszettre az ökölvívó-szövetség elnöke. Úgy véli, Könnyű mindenkinek eljátszotta a bizalmát, hozzáállásával kicsit becsapta a szövetséget, az edzésekkel is felhagyott, így nincs esélye a válogatottságra.

A fenti példák jelzik, hogy bár a Csötönyi Sándor távozásával felfrissülő szövetség célul tűzte ki a fiatal amatőrök megtartását, ez nem olyan egyszerű mutatvány. Erdei azért nyomatékosítja: a támogatásra megfelelő hozzáállással lehet rászolgálni, a tehetség nem minden. – Pénzzel nem lehet megvásárolni a mindent elsöprő győzni akarást, vagy elérni, hogy ne kidobóemberként akarjon valaki dolgozni, hanem ökölvívóként.

Azt is megerősítette: a harkivi Eb tükrében Balzsay Károly a közeljövőben több súlycsoportban is kipróbál majd új versenyzőket a válogatottban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.