Húsz év után megszólalt Darnyi Tamás

Szót ejtett a vizes vb magyar esélyeiről, Széchy Tamással való kapcsolatáról és leginkább utált úszásneméről.

Gabay Balázs
2017. 07. 07. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem is emlékszem, mikor álmodtam utoljára úszóversenyről – kezdte a Kossuth Rádiónak adott csütörtöki interjúját Darnyi Tamás, négyszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó. A legenda húsz éve nem beszélgetett nyilvánosság előtt újságíróval, így nagy érdeklődés fogadta szavait.

A közelgő vizes vb volt az apropója az interjúnak. Darnyi visszaemlékezve saját pályafutására úgy vélte, az 1986-os madridi világbajnokságon úszott 200 vegyes volt a leginkább nyögvenyelősen megnyert száma. A 400 vegyes annál simábbra sikeredett, jó másfél testhosszal verte az orosz Jaroscsukot. Elárulta, talán az 1991-es perthi vb-győzelme volt a legemlékezetesebb, mert a 4:12-es idejével még a mai mezőnyben sem szerepelne rosszul 400 vegyesen. Akkor volt a legjobb formában véleménye szerint, amit bizonyít az időeredmény, ami iszonyatosan nagy világrekord lett.

Mint Darnyi elmondta, természetesen az olimpiai aranyak állnak a szívéhez legközelebb – Szöulban és Barcelonában is megnyerte a 200 és 400 vegyest –, de mivel akkoriban csak négyévente rendeztek úszó-világbajnokságot, ezért annak presztízse az olimpiával ért fel. Olimpiai aranyai között nem válogat, mindegyikre ugyanolyan szívesen gondol vissza.

– Annyira megutáltatták velem a hátúszást, hogy inkább a vegyest választottam, így edzésen kevesebbet kellett ugyanabból az úszásnemből gyakorolnom

– válaszolta arra a kérdésre, miért lett belőle vegyesspecialista. Tizenévesen a vegyesszámok mellett még háton is nyerte a versenyeket. Ahogy „az Öreghez”, Széchy Tamáshoz került 12 évesen, még mindig a hát volt a fő úszásneme, az ifi Eb-n is itt indították.

– Teljes egyetértés mosolyogva: hát, ebből volt a legkevesebb – kommentálta Darnyi azt a felvetést, hogy a korabeli fotókon sokszor így szerepel mesterével Széchyvel. „Az Öreg azért kemény volt, más módszerei voltak, mint a mostani edzőknek. A verseny után egyből mondta a kritikákat, főleg, ha nyertem. Kíméletlen volt.”

Reggel három óra úszás, délután két és fél óra, plusz másfél óra torna, ez volt anno a napirendje, napi nyolc órát biztosan az uszodában töltött. A kezdés reggel 5.45 volt.

Miután úszópályája véget ért, gyakorlatilag másnap elkezdte felépíteni azt az úszóiskolát, mely ma is teljes gőzzel működik. Érdekes, hogy kortársa, a világ akkori legjobb női úszója, Egerszegi Krisztina teljesen más utat járt be: több interjúban is elmondta korábban, hogy mióta befejezte, az uszoda közelébe sem ment.

13 és 15 éves lányáról elmondta, nem úsznak versenyszerűen, de azért megtanultak úszni. Ő maga próbál időt szakítani a sportra, de kevés alkalma van erre, gyorson szokott úszni hetente, és ha ideje engedi fut, biciklizik.

A budapesti vizes vb-n vegyesszámokban indulókról elmondta, a lányoknál egyértelmű a magyar esély – Hosszú Katinka –, míg Verrasztó Dávidnak nagyon fog szurkolni, a japánokra figyelnie kell nagyon, de szerinte érmet fog nyerni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.