Vívó-vb: aranyérmet nyert Szatmári András

Legyőzte a nemzetközi rangsorban negyedik, dél-koreai Gu Bon Gilt.

Arday Attila
2017. 07. 21. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kardvívás az egyetemes magyar sporttörténet legeredményesebb szakága, az utóbbi két olimpiát a férfiaknál pedig Szilágyi Áron nyerte, jó messze vissza kell lapoznunk a fegyvernem történetében, hogy megleljük legutóbbi egyéni világbajnokunkat. A vb-ken a döntőbe jutás is csak nagy ritkán sikerült Nébald György 1990-es aranya óta.

Szilágyi Áron éremgyűjteményébe Lipcsében is joggal várhatta az aranyat. A főtáblán a thaiföldi Haekerd elleni 15:6-tal melegített, a brit Honeybone ellen már jobban oda kellett tennie magát (15:10). Decsi Tamás és Gémesi Csanád ekkor, a legjobb 32 között esett ki, Szatmári András viszont ment Szilágyival: előbbi tavaly váltott edzőt (Szabó Bence helyett Gárdos Gábor), és végre érmeket, aranyat is gyűjtött a világkupában. A lipcsei vb-n rögtön Budapest egéni világbajnokával, az orosz Resetnyikovval küzdhetett, de ez sem volt akadály (15:11). Ezek után jött egy könnyebb asszó az ukrán Pundik ellen (15:7).

– Szeretném a koronát feltenni az eddigi szezonra egy egyéni éremmel is – mondta Szatmári András a Magyar Nemzetnek, még a verseny előtt. Most, a vb-n a legjobb 16 között azzal a Max Hartunggal asszózott, akivel júniusban Tbilisziben az Eb-n is épp ebben a fázisban találkozott. A német, aki az erdélyi Szabó Vilmos tanítványa, addig is neves vívónak számított, de meglepte a vívóvilágot azzal, amivel akkor előrukkolt.

– Nem tudjuk, mi történt. Bármit csináltam, mindig volt válasza, mintha tudta volna előre, hogy mit találtam ki – mesélte Szatmári András Hartungról, aki az Eb egyéni versenyében előbb őt, majd Decsi Tamást verte meg 15:4-re, majd a döntőben Szilágyi Áronnak sem engedett sokkal több tust. Most viszont Szatmári pengéje éles volt, és 15:11-re győzött Hartung ellen! Vigaszdíjnak tűnt ez Szilágyi nyolcaddöntős búcsúja után, de Szatmárinak ez nem volt elég, a látványos örömvívásáról ismert, világranglista-tizedik Szatmári egyre csak ment. A negyeddöntőben döbbenetesen simán, 15:4-gyel sétált át az izraeli Voronovon, amivel biztossá vált: érmes Lipcsében! Mielőtt még elégedetten körültekinthetett volna, már jött is az elődöntő és zsinórban az ötödik főtáblás siker, a francia Anstetten valósággal átrohant (6:1-es kezdés után 15:11).

A fináléban a dél-koreai Ázsia-bajnok Gu Bongil sem okozott számára gondot, 8:4-es hátrányból nyert 15:11-re – 10:10-nél „vérét adta” a fordítást érő tusért –, jókora meglepetésre szerzett világbajnoki címet a Vasas 24 esztendős sportolója. Szatmári eddig, vb- és Eb-érmei alapján csapatembernek tűnt, mostani tündöklő győzelme nagy és kellemes meglepetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.