A kitartás bajnokai, akiket az ezüstérmek tettek még erősebbé

A tíz éve elhunyt olimpiai bajnok, Zsivótzky Gyula örök másodikból lett első, ahogy Polyák vagy épp Földi Imre.

Arday Attila
2017. 09. 29. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai ezüstérmek után aranyat nyerni: ez az egyik legnehezebb és legszebb pályafutás, amit egy sportoló átélhet. E sors jutott a birkózó Polyák Imrének, aki 1964-ben a negyedik olimpiáján három ezüst után lett bajnok, vagy éppen a súlyemelő Földi Imrének, aki 1972-ben Münchenben egy hatodik, majd két második helyet követően lett aranyérmes.

A nehézatléták mellett például a hosszútávfutók, sífutók azok, akik gyakran harminc fölött jutnak el a csúcsra, a kitartásból is jelesre vizsgázva. Az erő mellett az állóképesség az, ami nem romlik a korral (szemben a gyorsasággal), miközben egyre nagyobb a rutinja a versenyzőknek. Katerina Neumannová és Vlagyimir Szmirnov sífutók birtokában négy ezüst és egy bronz volt már, amikor övék lett az arany a sportág leghosszabb számában.

A cseh Neumannová már a hatodik olimpiáján versenyzett (egyszer a nyári játékokra is kijutott hegyikerékpárosként), amikor 2006-ban Torinóban, az utolsó lehetőségét

megragadva győzni tudott 30 kilométeren, majd a gyermekével a karjában, nagyon boldog emberként ünnepelt. Szmirnov a Szovjetunió örökös vesztesének tűnt, mígnem 1994-ben Lillehammerben, immár kazah színekben megnyerte az 50 kilométert. A függetlenné váló ország első olimpiai bajnoka lett.

Hozzájuk képest a kalapácsvető Zsivótzky Gyula útja valamivel rövidebb volt az ötkarikás győzelemig. De semmivel sem könnyebb. 1968-ban Mexikóban a harmadik olimpiáján vett részt, az előző kettőn ezüstérmet szerzett, ekkor viszont 73,36 méteres dobásával győzni tudott kalapácsvetésben. Ez az éremgyűjtemény egyedülálló a magyar atlétikában, ráadásul világcsúcsok is társultak hozzá, a minden idők legjobbja elismerés őt illeti itthon.

Már gyerekként sem volt könnyű élete, a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja alapján a középiskolás éveiről így vallott.

– Nyáron végképp nem unatkoztam. Minden munkalehetőséget igyekeztem megragadni, hogy a következő tanév költségeihez minél több pénzt gyűjtsek.

Dolgoztam útépítésen meg a vashulladékot elszállító vagonok feltöltésénél is.

Életem meghatározó élménye volt, amikor Budapesten, egy kinagyított fotón megláttam a Helsinkiben hatalmas meglepetésre aranyérmet szerzett kalapácsvető, a „tapolcai kőfejtő”, Csermák József képét. A kezdeti próbálkozásokon túllépve, ettől kezdve más sebességre kapcsoltam. Még akkoriban nyomára bukkantam a Kalapácsvetés technikája című kiadványnak, amelyben a fotók az 1948-as londoni győztes, Németh Imre mozgását elemezték. Meg is vettem, és nagy-nagy ügybuzgalommal tanulmányozgattam.

A legnagyobb krízist második olimpiája előtt élte át, kétszáz napig volt kórházban, tizenhét kilót veszített a súlyából, három gyomorműtéten esett át. Fél év alatt viszont úgy felkészült a tokiói játékokra, hogy ismét ezüstöt tudott nyerni, más kérdés, hogy ez is fájt neki, hiszen aranyat akart.

– Két olimpiai ezüstérem birtokosaként sem lett úrrá rajtam a csalódottság. Mindent elkövettem azért, hogy harmadszorra sikerüljön a dobogó legmagasabb fokára felállnom – emlékezett vissza. Bár edzőjével, Harmati Sándorral Mexikó előtt megromlott a kapcsolata, és átmenetileg visszaestek az eredményei, Csermák Józseftől tanulva, egy nagyon erős magyar kalapácsvető-csapat tagjaként olimpiai bajnok lett.

Hetvenévesen hunyt el, ma, halálának 10. évfordulóján érte mutatnak be szentmisét 18 órától a bazilikában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.