Készen állunk újra beugrani Mexikó helyett egy úszó vb-ért, ráadásul még idén

Akár Budapest is pótrendezője lehet a mexikói földrengés miatt elhalasztott paraúszó-vb-nek, fel is ajánlottuk a segítségünket.

Radványi Benedek
2017. 09. 25. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt keddi, 7,1-es erősségű, több mint 300 halálos áldozatot követelő mexikói földrengés után már szerdán kiderült: nem tudják megrendezni a parasportoló úszók és erőemelők fővárosba tervezett világbajnokságát. Előbbi szeptember 29-én, utóbbi 30-án vette volna kezdetét, ám a földmozgás a szállodákban és a versenyhelyszíneken is károkat okozott.

A paralimpiákról rendre úszóink hozzák a legtöbb érmet, most viszont nekik is szembe kell nézniük a bizonytalan helyzettel és azzal, hogy formaidőzítésük már biztosan nem lesz megfelelő. A versenyzők további programjáról szerdai értekezletén határoz a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), ám ekkorra még nem várható, hogy kiderül, mi lesz a világbajnokság sorsa.

„A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a héten vagy a jövő héten hoz döntés arról, hogy megtartja-e a világbajnokságot az eredetileg tervezett helyszínen vagy átteszik máshová, netán elmarad. Ugyanakkor ajánlottak kisebb, közeljövőben rendezendő eseményeket, amelyeken a vb előtt vagy ahelyett legalább lehet versenyezni, mi már ki is néztünk egy lengyelországit” – vázolta a helyzetet a Magyar Nemzetnek Becsey János, a paraúszók szövetségi vezetőedzője.

Egy mexikói úszó-világbajnokság helyszínváltoztatása kapcsán közeli emlékünk lehet: Guadalajara 2015-ös visszalépése után vállalta Budapest a 2017-es vizes vb rendezését (a 2021-es helyett). Kiderült, most sem teljesen naiv elképzelés a beugrás: „Megmondom őszintén, én felvetettem az ötletet, az úszószövetség közgyűlésén is beszéltem erről többekkel” – mondta kérdésünkre Becsey János, aki az MPB elnökségi tagja.

A paralimpiai bajnok úszó állítja: „A szervezési tapasztalat megvan, kis túlzással egy pillanat alatt összerakható, bár azt tudni kell, hogy a nevezési pénzek mellé komoly állami forrást is kell teremteni ilyen esetben. De ez már egy magasabb szint, ezt nem nekem mint vezetőedzőnek kell eldöntenem.”

Kopogtattunk a magasabb szinten is, az MPB elnökénél, a politikai vonalon sem a megtűrt kategóriába tartozó Szabó Lászlónál. „Nem naiv a feltételezés, tettünk is lépéseket az ügyben. De az IPC egyelőre csak arról tájékoztatott bennünket, hogy a mexikói uszoda és a szállásokat adó hotelek is megsérültek, így kétséges, hogy a sportolók akár néhány hónap múlva is elutazhatnának Mexikóba. Halvány utalás volt arra az IPC részéről, hogy új helyszínt keresnek, de hivatalosan ezt még nem mondták ki. Mi viszont

visszajeleztük: ha szükség van tagországi segítségre, akkor készen állunk, ami akár a magyarországi helyszínt is jelentheti.

Szabó László, aki tagja a kormánypártnak, hangsúlyozta: ez ügyben egyelőre semmilyen hivatalos információ nem érkezett a nemzetközi szövetségtől. „Az is kérdéses, hogy ha egy novemberi vagy decemberi időpontra írják ki a vb-t, hajlandók lennének-e eljönni a versenyzők. Felmerül, hogy ha lenne is, aki beugrana rendezőnek, hogy tudják ezt beilleszteni a felkészülési tervükbe a különböző országok, akiknek a világ egy másik pontjára kellene utazniuk. Őszintén szólva én a legnagyobb esélyét annak látom, hogy teljesen elmarad az idei világbajnokság.”

Hozzátette ugyanakkor: a fogyatékossággal élők versenyrendszerében a paraúszó-világbajnokság a paralimpia utáni legnagyobb világesemény, 1300 résztvevővel. „Ezt megszervezni majdnem a csúcs.” (A szintén elhalasztott erőemelő vb tekintetében minden szempontból más a helyzet, lévén, hogy a mexikói sportcsarnok nem sérült meg, de beugróként mi már csak amiatt sem jöhetnénk szóba, mert tavaly Egerben volt a világkupa, s a 2021-es vb házigazdája is a Heves megyei város lesz.)

Visszatérve a sportolói oldalra, Becsey János állítja, nagyon jó felkészülési időszakon vannak túl, edzőtáborunk is volt Hódmezővásárhelyen, nagyon nehéz lesz ezt a formát átvinni. A fiatalabbaknak ez bizonyára könnyebben fog menni, mint az idősebbeknek, köztük a 40 éves Vereczkei Zsoltnak. Nagyon várjuk, hogy döntés szülessen arról, mire is kell készülnünk.” Jelezte: Sós Csaba szövetségi kapitánnyal együtt úgy látják, hogy ha lesz későbbi világbajnokság, mondjuk december elején, az azon való részvételről minden versenyző maga határozhat majd.

A kialakult helyzet kapcsán felhívtunk két úszót is. A kerekesszékes szépségkirálynő, Illés Fanni így szembesült a történtekkel: „Pénteken indultunk volna, de kedd este láttam a hírekben, hogy földrengés volt. Másnap beszéltem az egyik mexikói versenytársammal, aki elmondta, hogy nagyon durva a helyzet, nem tudja, mi lesz, de szerinte elhalasztják a vb-t. Miután láttuk, hogy az épületek összeomlottak, mi is sejtettük, hogy nem utazunk. De

jobban jártunk, mint például a spanyolok, akik már korábban kimentek és 36 óra elteltével jöhettek is vissza, versenyzés nélkül.

Úgyhogy én próbálom pozitívan nézni a történéseket, a mi formaidőzítésünk másodlagos, az első az, hogy életeket mentsenek és helyreállítsák a rendet.”

A tavalyi riói paralimpia egyetlen magyar aranyérmese, Tóth Tamás vállsérülése miatt nem utazott volna, de elmondta, nagyon sajnálja a többieket, mert így egy fél év munkája tulajdonképpen a kukába ment „Ám elsősorban azokat az áldozatokat és családtagjaikat sajnálom, akiket érintett a földrengés. Mi pedig azt mondhatjuk, még mindig jobb így, mintha akkor történik ez, amikor már kint van a magyar csapat.”

Fura módon ő akár még nyertese is lehet a verseny elhalasztásnak, hiszen jól sikerült a rehabilitációja, hetek óta edzésben van. Bár elsősorban a jövő évi Európa-bajnokságot tartja szem előtt, ha mondjuk novemberben pótolják a vb-t, azon el fog indulni.

A témához tartozik még, hogy korábban felmerült, a vasárnap óta tartó evezős-világbajnokság megrendezése is veszélyben van, mivel annak helyszíne a floridai Sarasota, amelynek térségében az Irma hurrikán jelentős károkat okozott. Ám a pályát és környékét közvetlenül nem érintette a pusztító vihar, így az október elsejéig tartó regatta rendben elkezdődött, öt magyar egységgel plusz két paraversenyzővel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.