Pontokkal mutatkozott be Barcelonában Hanga Ádám, a „legyőzhetetlen fekete”

A szintén válogatott Rosco Allen kosárcsapatát győzték le. „Csak az erős éli túl, tehát soha ne add fel!”

Arday Attila
2017. 09. 18. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Facebook-oldalán közzétett néhány pillanatot első barcelonai meccséből Hanga Ádám, Eb-nyolcaddöntős kosárválogatottunk vezéralakja. A mérkőzést az NSO néhány mondatban így foglalta össze: az Iberostar Tenerife ellen 82–62-re megnyert meccsen 24 percet kapott, ezalatt hat pontot szórt, leszedett négy lepattanót és adott két gólpasszt.

A másik oldalon szintén játszott magyar válogatott kosaras, mégpedig Rosco Allen, aki 16 perc alatt egy pontot dobott, és leszedett öt lepattanót. Rosco is ott volt abban a csapatban, amely alig több mint egy hete a későbbi Eb-ezüstérmes szerbek ellen a legjobb tizenhat között szerepelt Isztambulban, a kontinensbajnokság egyenes kieséses szakaszában.  

A magyar válogatott a kolozsvári csoportból jutott tovább, a csehek és a románok fölötti felejthetetlen győzelemmel. Hanga Ádámmal az Erdélyi Napló legutóbbi számában egész oldalas interjú olvasható, amelyben messze nem csak a kosárlabda-Eb-ről és a Barcelonáról beszélt, sok mindent elárulva önmagáról.   

„Édesapámat hívják Ahmed Sekou Hangának, tőle ered a nevem – mondta guineai származásáról, majd kérdésre válaszolva hozzátette, természetesen tudta, hogy Árpád-kori régi magyar név a Hanga, a növénynemzetségből.

– Egyre több Hanga van, sokan adják manapság lányoknak ezt a nevet. Úgyhogy most már egyre jobban kell figyelnem a névre.”

A magyar anyanyelvű, Budapesten nevelkedő Hanga esetében példaértékű lehet, milyen hozzáállással nőtte ki magát a kontinens legjobb játékosai közé, az NBA kapujába. 

„A Németh Imre Általános Iskolában kezdtem el kosárlabdázni, Róza Marika néni irányított e labdajáték irányába. Egy gyerekeknek kiírt kosárlabdaligában szerepeltünk az iskolával, ott figyelt fel rám leendő edzőm, Lipták Mihály, aki javasolta, menjek edzésekre a BLF-be (Budapesti Legyőzhetetlen Feketék – szerk.). Onnantól kezdve egyre többet mentem edzésekre, mígnem ott ragadtam, s mintegy 6–7 évet játszottam a csapatban. (...) Nekem már az is nagy változást jelentett, amikor tizenévesen Budapestről lementem Székesfehérvárra.

Minden váltást nehezen éltem meg, de ahhoz, hogy az ember fejlődjék, szüksége van arra, hogy kilépjen a komfortzónájából.

Ez különben az élet minden területére igaz. Legutóbb is ilyen döntést kellett hoznom, amikor a Baskoniától elmentem a Barcelonához. Ha az ember új célok és lehetőségek elé néz, akkor a váltás elengedhetetlen.” 

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, milyen nyelveken beszél: „Magyarul, angolul és spanyolul. Az elmúlt pár évben szinte folyamatosan külföldön élek, és sikerült elsajátítanom két nyelvet. Ezt már nem fogja tőlem senki elvenni. Néhány évvel ezelőtt azt mondtam: ha csupán ezt kaptam az élettől, már akkor is óriási dolog. Úgy gondolom, nyelveket tudni nagyon fontos.”

Az interjú azért is sikerült érdekesre, mert nemcsak a szokványos kérdések kerültek elő. Íme az egyik ilyen: „Több tetoválásod is van, én viszont nem tudom sem elolvasni, sem megfejteni azokat. Valami különlegeset jelentenek?”

„Semmi különlegeset: csak az erős éli túl, tehát soha ne add fel!” – olvasható a válasz. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.