Rivasz-Tóth Norbert teheti 40 év után újra naggyá a magyar gerelyhajítást

Az idő a 21 éves utánpótlás Európa-bajnoknak dolgozik, hiszen a világrekordokat 30 évesen dobják.

Arday Attila
2017. 09. 20. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szolnoki MÁV atlétájával a hazai szövetség szezonzáró sajtótájékoztatóján beszélgettünk. Nagyon is tisztában van azzal, micsoda örökséget jelent itthon gerelyhajítónak lenni.

– Németh Miklóssal szoktam beszélni telefonon, néhányszor egy évben. Gerelyt gyártó cége van, szóba jön mindig a szakma – mondta Varga Lőrinc tanítványa. – A gerelyhajításban nincsenek már korábban bevált módszerek, a régiek elavultak, maga a gerely is más, miközben eredménykényszer van: nyolcvan méter felett kell dobni a világelithez.

Sokféle edzésmunkát végzünk, a futástól és az úszástól a dobáson át a medicinlabdázásig és a súlyemelésig, alig tudnék kihagyni valamit.

A jókötésű fiatalembert az előrelépés lehetőségeiről is kérdeztük. Ez nem feltétlenül a nagyobb izomzat.

– A gerely egy abszolút technikai szám. Attól még, hogy fejleszti magát valaki fizikailag, még nem fejlődik vele egyenes arányban a dobása – mondta.
– De ebben van a szépsége is az egésznek.

Ami számomra a fejlődést jelentheti, az a körülmények változása és az idő. Németh Miklós harmincévesen lett világcsúccsal olimpiai bajnok, Jan Zelezny is harmincévesen dobta a ma érvényes világrekordot.

Nagyon várjuk a szolnoki pálya megépítését, azon már élsportolói szinten lehet majd edzeni. Jelenleg három helyen edzünk, Szolnokról át kell járnunk Albertirsára vagy Törökszentmiklósra, ha dobni akarunk.

Rivasz-Tóth Norbert közben Egerben rekreációszervezést és egészségfejlesztést tanul, míg Debrecenben a jogi felsőoktatás részese. Mint hozzátette, napi két edzés mellett ezt sem könnyű megoldani. Megélt már nehezebb éveket a pályán, ezeket – mint az idei váratlanul nagy dobás előzményeit – így mutatta be:

– Nem volt annyira ugrásszerű ez a fejlődés. 2013-ban az ifjúsági vb-n ezüstérmet szereztem, hetvenkilenc méter fölött dobtam a korosztályos gerellyel. 2014-ben át kellett térnünk a felnőttszerre, a junior vb-ről pedig mandulatályoggal jöttem haza. 2015-ben gerincproblémáim voltak, stagnáltak az eredményeim. 2016-ban, az alapozás után három méterrel megdöntöttem az U23-as magyar csúcsot. Kitűztük magunk elé a felnőtt Eb-t, amelyre 79 méter volt a szint, sorra javítottam az utánpótlásrekordokat, a nyár elején már 79,47-nél tartottam.

Az igazi áttörés ebben az évben jött Rivasz-Tóth Norbert számára:

– Az U23-as magyar bajnokságon átjutottam a 80 méteres határon, és öt világverseny is várt rám, ennyim még soha nem volt és nem is lesz. De mindent az U23-as Eb döntőjére hegyeztünk ki, ahová már úgy mentem, hogy a tíz legjobb dobásom átlaga 78 méter fölött volt, vagyis stabillá váltam, ebből sikerült egy kiugró eredményt elérni a 83 méterrel. Jövőre ezt szeretném stabilizálni, abból összejöhet megint valamilyen kiugró eredmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.