A kézilabda-kapitány lelkesen küzd a magyar nyelvvel, és magyar stílust akar

Vranjes a német–skandináv világból jött, de itt mást akar, miközben a válogatottal Eb-re készül.

Arday Attila
2017. 10. 25. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak edzők és kapitányok, akik minden csapatra, keretre igyekeznek ráerőltetni a saját stílusukat, rendszerüket, mások a keretükhoz szabják a stílust. Ljubomir Vranjes, a szerb származású svéd tréner a dán–német határon fekvő Flensburgból hozott egy stílust a nyáron a magyar férfi kézilabdába, konkrétabban a Veszprémbe, de a válogatottban szavai szerint nem feltétlenül akarja ezt alkalmazni. 

Vranjes a rohanásra épülő tempókézilabda híve, és nyilván az is marad szövetségi kapitányként. E héten az első napjait tölti a januári horvátországi Európa-bajnokságra készülő együttessel, a magyar szövetség honlapján a győri edzőtáborról úgy nyilatkozott: 

– Többen kérdezték, milyen stílusban fog játszani a válogatott, de erre csak azt tudom mondani, hogy magyar stílusban, hiszen

nem nekem kell német, skandináv vagy bármilyen más stílust szabnom a csapatra, hanem a játékosállománynak megfelelő taktikával és stratégiával kell pályára lépnünk,

ezért is fontos, hogy megismerjük egymást és megkezdjük a munkát az Európa-bajnokságra. Nincs túl sok időnk, de a többi csapat sem gyakorolhat többet a januári kontinensviadalra, így nekünk is ezzel kell jól gazdálkodnunk.

A több nyelven eddig is kiválóan beszélő Vranjesnek, aki szerb szülei közelségéért is vállalta el a magyarországi feladatokat, feltett szándéka volt megtanulni magyarul, és nem csak hároméves szerződése végére. A szövetség beszámolója szerint a nyár óta itt dolgozó szakember az edzésen

több alkalommal is magyarul nevezte meg a posztokat, és egy-egy feladat közben is igyekezett több magyar szót is beépíteni az instrukciók közé.

Január 12. és 28. között tartják az Eb-t, a mieink a spanyolokkal, a dánokkal és a csehekkel szerepelnek egy csoportban, ahonnan az első három csapat jut majd a középdöntőbe. A csoportmeccsekhez hasonlóan a középdöntőt is Varasdon tartják Magyarország számára, amelyet várhatóan rengetegen biztatnak a helyszínen.  

 

 

 

Kapusok: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock, lengyel), MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)

Jobbszélsők: HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya), HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)

Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo, német)

Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), GYŐRI Mátyás (Telekom Veszprém), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)

Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), VILOVSKI Uros (Székelyudvarhelyi KC, romániai)

Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), FALUVÉGI Rudolf (HBC Nantes, francia), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)

Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.