Falmászás az olimpián: mintha 110 gátat futna egy maratonista

Az egyik leglátványosabb új sportág lehet, csak éppen három szakágat olvasztanak egy versenybe. Várható-e magyar kvóta?

Radványi Benedek
2017. 10. 21. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt, a fiatalok körében népszerű és látványos sportág kap egyszeri szereplési lehetőséget a rendező ország javaslatára a 2020-as olimpián. Kissé szubjektíven nézve a tokiói bemutatkozók közül a falmászás esete a legérdekesebb, a versenykörülmények között sportmászás néven futó sportágnak temérdek amatőr, szabadidejében a mászótermi falakat és természetes sziklákat koptató követője van hazánkban.

Közöttük is külön „kaszt” a bouldereseké, ennek a formának a versenyein egy öt méternél alacsonyabb falon kell horizontális irányban minél több fogáson túljutni, biztosítás nélkül, amíg az időkorlát engedi. A másik ág a nehézségi mászás, itt a cél egy fix útvonalon minél magasabbra érni, köteles biztosítással, nehéz és technikás lépéseket megtéve, az idő nyomása alatt. A harmadik verzió az ezektől eltérő technikát igénylő gyorsmászás, ennek versenyein egymás mellett „fut fel” 15 méterre két-két sportoló, s aki előbb érinti meg a fenti gombot, az nyer, illetve jut tovább.

Csak a gyorsmászásnál mindig ugyanolyan („sztenderd”) a fal, itt világrekordot is jegyeznek, amely mindkét nemben megdőlt a nyáron. Esetleg érdemes tippelni a videó megnézése előtt, hány másodperc lehet.

Érdekes helyzetet teremt, hogy a sportmászás ötkarikás részvétele csak 2020-ra szól, mert bár már a 2018-as ifjúsági olimpián is szerepet kap, eközben a „nem olimpiai sportágak olimpiáján”, a világjátékokon 2017-ben és 2021-ben is a program része (volt). Az igazi bökkenő azonban az, hogy míg ezeken és az összes többi viadalon mindhárom ágban külön verseny zajlik, külön díjazással, Tokióban csak kombináció lesz, s az összesített eredmény határozza meg a férfi és a női dobogós sorrendet. 

A világnagyságok panaszkodnak is emiatt, hiszen ők mind specialisták, s rövid idő alatt pláne nem tudnak átállni egyikről a másikra. (Berki Krisztiánnak is súlyos problémát jelentett egy időben, hogy más tornaszereken is magas pontszámot kellett elérnie, hogy csak lólengésben kijusson az olimpiára.) Volt, aki úgy írta le a helyzetet, mintha egy maratonistának 110 méter gáton is bizonyítania kellene. De jó példa az is, hogy míg a szlovén nehézségi mászók a világ élvonalába tartoznak, gyorsasági fal nincs is az országban.

Utóbbi példát már Radics Mátétól, a honi szövetség szakágvezetőjétől hallottuk, aki megerősítette, nagyon kevés olyan versenyző van, aki mindhárom szakágban jó, de a kvalifikációs szabályok szerint bekerülhet olyan is, aki csak az egyik diszciplínában teljesít kiemelkedően. – Aki jó a gyorsaságiban, az tipikusan nem az a többiben, de az élboly valószínűleg ott lesz – mondta. Állítja, vannak nemzetközi szinten jegyezett magyar versenyzők, de azért, hogy egy mindhárom szakágban jól teljesítő honfitársunk megkaparintsa a 20-20 kvótás hely egyikét, még nagyon sokat kell dolgozni. 

A sportág ötkarikás tagságát annak az – Agenda 2020 reformprogramból fakadó – új szabálynak köszönheti, hogy bizonyos feltételrendszer mellett minden szervező kérheti öt sportág egyszeri felvételét. Ám jó esély van arra, hogy 2024-re a párizsiak is beválasztják a sportmászást, Radics Máté elmondása szerint több mint százezer tagja van a francia szövetségnek, és megtörténhet, hogy ekkorra már szétválasztják a három ágat, nemenként három olimpiai bajnokot avatva. 2020-ban viszont egy-egy lesz, erre adott lehetőséget a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, s az egyenlőség elve alapján alapján gyúrták egybe a három ágat.

Ugyanakkor ha hosszabban az ötkarikás műsoron marad egy sportág, azzal is számolni kell, hogy a beáramló pénzek hatására a doppingérzékenysége is megnő

A másik négy

A sportmászáson túl a gördeszkázás, a hullámlovaglás (vitorla nélküli szörfözés), a karate és a baseball (nőknél softball) került a 2020-as játékok programjába. Csupán a baseball nem debütáns (2008-ig hatszor osztottak érmeket), magyar kvótára viszont úgy tűnik, egyedül karatéban van némi remény, bár kategóriánként csak tízen kvalifikálhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.